Før og etter

Fra rotete kjøkken til fantastisk allrom

Eierne ønsket seg et åpent, sosialt rom. Og det fikk de!

FØR: Det gamle kjøkkenet fremsto overfylt, trangt og lite effektivt. Mads
er husets kokk, og syntes den gamle løsningen var langt fra optimal.
Han ønsket mer plass til å lage mat, bedre lagringsplass og mer
kjøleplass.
FØR: Det gamle kjøkkenet fremsto overfylt, trangt og lite effektivt. Mads er husets kokk, og syntes den gamle løsningen var langt fra optimal. Han ønsket mer plass til å lage mat, bedre lagringsplass og mer kjøleplass. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Eierne Mads Dahl og Karen Anne Kjendlie ville åpne mellom rommene, men visste ikke hvordan de skulle gjennomføre det for å få et pent resultat.

Men ved hjelp av en interiørarkitekt ble visjonen til virkelighet.

Interiørarkitektens løsning

– Det gamle kjøkkenet var opprinnelig to rom, som var gjort om til ett, med ulike høyder på gulv og tak. I den gamle stuen var det en tredje type gulv. Arealet fremsto uoversiktlig og lite effektivt, sier interiørarkitekt MNIL, Bernt A. Pedersen.

Vegger ble revet, gulv skiftet ut, og en bærebjelke ble brukt som et smart element i interiøret.

En samlende peis ble prikken over i-en for familien.

ETTER: Vegger ble revet, en ny kjøkkeninnredning kom på plass, og familien gjorde heller et poeng ut av bærebjelken de måtte beholde, fremfor å forsøke og skjule den. Nå er trivselsfaktoren blitt høy i allrommet.I hjørnet skimtes kjølehjørnet fra Norcool, som rommer 1150 liter, like mye som fire ordinære kjøleskap.
ETTER: Vegger ble revet, en ny kjøkkeninnredning kom på plass, og familien gjorde heller et poeng ut av bærebjelken de måtte beholde, fremfor å forsøke og skjule den. Nå er trivselsfaktoren blitt høy i allrommet.I hjørnet skimtes kjølehjørnet fra Norcool, som rommer 1150 liter, like mye som fire ordinære kjøleskap. Foto: Anne Bråtveit
RENE LINJER:- En kan godt få et
moderne og rent uttrykk,
uten at det ødelegger
husets originale sjel., sier interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen
RENE LINJER:- En kan godt få et moderne og rent uttrykk, uten at det ødelegger husets originale sjel., sier interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen Foto: Anne Bråtveit

Mads og Karen Anne ønsket at rommene skulle jobbe bedre sammen, og de ønsket renere linjer. Det var dessuten en vegg inn mot den gamle stuen, den ble revet.

EIERNE:Mads Dahl og Karen Anne Kjendlie i Tønsberg er godt
fornøyd med det nye kjøkkenet. Mads er husets kokk, og fikk
velge hvitevarer, mens Karen Anne tok ansvar for fargepaletten.
EIERNE:Mads Dahl og Karen Anne Kjendlie i Tønsberg er godt fornøyd med det nye kjøkkenet. Mads er husets kokk, og fikk velge hvitevarer, mens Karen Anne tok ansvar for fargepaletten. Foto: Anne Bråtveit

– Dessuten var det nødvendig å beholde en bærende bjelke på kjøkkenet, så vi valgte her å bygge videre på denne, slik at de fikk led-downlights og høyttalere i kassen rundt.

Ulike fronter på kjøkkenet

Det er ikke alltid så fint med dragere som avstiver taket, men ved å gjøre som de gjorde, ble den et nyttig element, sier Bernt.

Han foreslo at familien skulle ha to ulike fronter på kjøkkenskapene, enkle, profilerte dører kombinert med vitrineskap.

– Dette gjorde vi for å bryte flaten, sier han.

Kjøkkenet er modellen Bodbyn fra Ikea, det er valgt to ulike fronter. Benkeplaten er i granitt, også fra Ikea.

– Det var en god del riving og bygningsarbeid, fordi pilaren som forbinder kjøkkenøya med taket tilhører en bærevegg. Derfor ble snekkerkostnaden relativt høy, forklarer Mads.

Veggene er malt i en lys og mørk gråfarge, henholdsvis Fabrikk 5081 og Industriell grå 5343, taket er i Bomull 1453, alle fra Jotun.

Les også: Flyttet kjøkkenet til gjesterommet

Dette kostet forvandlingen:

  • Gulv: kr 70 000
  • Kjøkken: kr 100 000
  • Hvitevarer: kr 100 000
  • Peis med sidebenk, inklusive montering: kr 55 000
  • Håndverkere: kr 305 000
  • Total: kr 630 000
FØR: Spisestuen før oppussingen,
FØR: Spisestuen før oppussingen, Foto: Privat
SOLGT: – Da jeg så peisen, var det gjort. Ingen andre peiser var aktuelle etterpå, sier Mads. Modellen er Monaco fra Nordpeis, og glasset kan heves og senkes, slik at det er lett å legge i peisen, og lett å holde den ren. Spisestuen er arvegods.. Karen Anne har selv
trukket om setene med tekstil kjøpt
lokalt. Fargen på det opprinnelige
spisestuemøblementet står i lekker
kontrast til den nye,
kjølige fargepaletten.
SOLGT: – Da jeg så peisen, var det gjort. Ingen andre peiser var aktuelle etterpå, sier Mads. Modellen er Monaco fra Nordpeis, og glasset kan heves og senkes, slik at det er lett å legge i peisen, og lett å holde den ren. Spisestuen er arvegods.. Karen Anne har selv trukket om setene med tekstil kjøpt lokalt. Fargen på det opprinnelige spisestuemøblementet står i lekker kontrast til den nye, kjølige fargepaletten. Foto: Anne Bråtveit

Han mener du fint kan kombinere ønsket om moderne og rene linjer, samtidig som du fremhever at du bor i et hus med sjel.

Peisen mellom kjøkken og stue er blitt selve kronjuvelen i det åpne allrommet.

– Den er malt i samme farge som veggen, slik at den sklir rett inn i miljøet, sier Bernt.

Artikkelen er hentet fra magasinet Bonytt og en er del av serien Bonytthjelpen. Du kan søke om hjelp her: Bonytthjelpen

FØR: Tegninger av den gamle løsningen.
FØR: Tegninger av den gamle løsningen. Foto: Anne Bråtveit
ETTER: Og her er den nye løsningen.
ETTER: Og her er den nye løsningen. Foto: Anne Bråtveit
PRAKTISK: Stikkontakt under benkeplaten ble
lagt inn for husets to skolebarn, som
bruker iPad om morgenen ved frokosten. Muligheten for å lade gjør kjøkkenøya til et yndet stedfor hjemmekontor og lekser.
PRAKTISK: Stikkontakt under benkeplaten ble lagt inn for husets to skolebarn, som bruker iPad om morgenen ved frokosten. Muligheten for å lade gjør kjøkkenøya til et yndet stedfor hjemmekontor og lekser. Foto: Anne Bråtveit

Les også: Hvordan kombinere nytt og gammelt