Fjerne tapet

Slik fjerner du gammel tapet

Ikke gjør de klassiske tabbene.

FJERNE TAPET: Dersom du bestemmer deg for å fjerne det gamle tapetet, skal du vite at jobben er enklere desto færre lag med tapet det er på veggen. Det er også en fordel om tapetet som skal fjernes er gammel og dermed slipper lettere.
FJERNE TAPET: Dersom du bestemmer deg for å fjerne det gamle tapetet, skal du vite at jobben er enklere desto færre lag med tapet det er på veggen. Det er også en fordel om tapetet som skal fjernes er gammel og dermed slipper lettere. Foto: FOTO: Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi)
Først publisert Sist oppdatert

Dette trengs for å fjerne tapet:

Sparkelskraper i ulike størrelser

Væskebasert tapetfjerner

Svamp

En bøtte med varmt vann

Dampmaskin

Noe å beskytte gulvet med, for eksempel dekkefilt eller plast

Arbeidshansker

- Det aller første du må spørre deg selv om før du går i gang med å fjerne gammel tapet, er om du virkelig trenger å gjøre det, sier Chera Westman, desksjef i informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi).

Å fjerne gammel tapet kan nemlig være en svært omfattende jobb. I de fleste tilfeller er det strengt tatt ikke nødvendig å fjerne den gamle tapeten.

- Du bør også merke deg at du ikke nødvendigvis må ta bort all tapet, dersom det er snakk om et fiber- eller papirtapet som sitter godt fast. Løse partier ved skjøter og eventuelle blærer, kan etterlimes eller fjernes og sparkles over, tipser Westman.

Hun legger til at det gjerne er en mye større jobb å rive vekk gammel tapet enn å fikse litt på det som allerede sitter godt på veggen.

Torhild Rustenberg, konseptsjef hos tapetleverandøren Storeys, påpeker at det er flere ulike faktorer som spiller inn når du skal finne ut om du behøver å fjerne den gamle tapeten eller ikke.

- Du må finne ut av hva slags tapet det er på veggen, om det går an å fjerne det og om tapeten er spaltbart eller ikke. Dersom tapeten er gammelt, kan du ta en vanntest og se om den slipper fra veggen. Slipper den, må du fjerne den. Gjør den ikke, kan du mest sannsynlig beholde det, opplyser Rustenberg.

Jobben kan være fort gjort, eller den kan være veldig tidkrevende.

- En gammel tapet som slipper lett vil du mest sannsynlig kunne fjerne med en klut med vann. Du vasker hele tapetflaten godt og drar deretter av hele duken. Det kan være veldig enkelt og ta kort tid hvis du er heldig, sier Rustenberg.

Fjerne tapet

- Det er vanskelig å gi bort oppskriften på hvordan man fjerner gammel tapet. Det finnes sjelden en lettvint måte å gjøre det på. Det er hardt arbeid. Det som også er sikkert er at desto dårligere arbeid som har blitt gjort før deg, desto enklere blir det for deg å fjerne tapeten, sier Einar Nilsson, kjent som maler og tapetserer i TV-serien «Tid for hjem».

Hans erfaring etter å ha jobbet med tapet i mange år, er at fremgangsmåten for å fjerne den er annerledes fra gang til gang.

- Konklusjonen er i alle fall at selv om mange vegrer seg for å helsparkle en vegg, kan det være en mye mer takknemlig jobb enn å gå i gang med å fjerne hele tapeten, sier Nilsson.

Har du vinyltapet på veggene, kan denne hverken males eller tapetseres over. Til gjengjeld er vinyl-tapet spaltbar, slik at det går an å rive av det ytterste sjiktet, mens baksiden sitter igjen og blir et flott underlag for ny tapet eller maling.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Nyttige hjelpemidler

Dersom det viser seg at du blir nødt til å fjerne tapeten, finnes det en rekke hjelpemidler som kan være med på å gjøre jobben enklere.

VARMT VANN: Einar Nilsson, kjent fra TV-serien "Tid for hjem" anbefaler varmt vann og svamp for å fukte tapetet. Da slipper det lettere.
VARMT VANN: Einar Nilsson, kjent fra TV-serien "Tid for hjem" anbefaler varmt vann og svamp for å fukte tapetet. Da slipper det lettere. Foto: FOTO: Pandora Film AS

- Jeg anbefaler å bruke sparkelspader til tapetfjerningsjobben. Sparkelspadene finnes i ulike bredder, og det kan være kjekt å ha et lite utvalg å velge mellom. Noen ganger kan det være mest håndterlig å bruke en på 15-20 centimeter kontra den store på 40 centimeter. Forsøk å flå tapetet av veggen med spadene. Fukt gjerne veggen med klut og varmt vann, men med forsiktighet, oppfordrer Nilsson i «Tid for hjem».

Han anbefaler å låne en dampmaskin. Det er et apparat som slipper ut varmedamp gjennom et munnstykke tilsvarende et A4-ark. Denne maskinen hjelper med å mykne opp både tapet og lim.

Du kan bruke dampmaskin på vegger der det er gips, betong eller mur under tapeten, men vær oppmerksom på at dampmaskiner ikke kan brukes på alle typer underlag. Du bør for eksempel unngå dampmaskin dersom du har vegger med trebaserte plater, som for eksempel spon. Bruker du dampmaskin her, kan du risikere å ødelegge veggene dine.

Det går også an å få tak i væskebasert tapetfjerner som du smører på tapeten. Dette løser opp limet slik at det går lettere å skrape vekk. Det kan være smart å gjøre dette etter at du først bruker en piggrulle og lager små hull i overflaten. Da trekker middelet seg lettere inn i tapeten og løser opp det som er bak.

Dampmaskin og tapetfjerner til tross, det er ikke sikkert du vil få bort alt av tapet på veggen. Da kan du få helt slett vegg ved å helsparkle flatene, ved å kombinere flekksparkling over store skader med en såkalt veggsletter eller veggfornyer. Du kan også sette opp tynne gipsplater over veggen og sparkle skjøtene.

De klassiske tabbene

I utgangspunktet er det fire ting du bør være oppmerksom på når du fjerner gammel tapet: Det første er som nevnt å ikke bruke dampmaskin på trebaserte vegger. Den andre tingen er å være forsiktig dersom du har gipsplater på veggene. Du må ikke skjære så dypt at du skjærer inn i pappen på gipsen.

- Papplaten på gipsplatene må ikke få rifter eller hull. Grunnen til at du ikke må skade platene er at dette igjen kan føre til at det trekker seg inn fuktighet og damp i gipsen. I verste fall kan du risikere å ødelegge gipsplaten, advarer Westman.

- Det hender også at folk fukter veggen med så store mengder vann at gipsen bulker seg, advarer Nilsson og føyer vannmengde på listen over klassiske tabber.

En fjerde og siste ting det er viktig å være nøye med, er å forsikre seg om at underlaget er helt slett før du setter i gang med overmaling eller overtapetsering.

- Hverken maling eller tapet skjuler ujevnheter. Det nye sjiktet du påfører virker tvert imot som et forstørrelsesglass på ujevnheter. Å være nøye med forarbeidet er derfor veldig viktig. Det er det som avgjør om det til slutt blir et fint resultat eller ikke, sier Westman.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev eller følg Klikk Bolig på Facebook.