farger i interiøret
Unngå fargefeilene
Det kan være lett å trå feil når du fargesetter interiøret. Vi byr på noen tips som er greie å ta med på veien.
Lisbeth Larsen, fargesjef hos Jotun, sier den vanligste feilen er å trå feil i forhold til kombinasjon av lyse farger.
- Mange har ferdigmalt listverk/dør, du skal derfor trå forsiktig når det gjelder hvittonen som males på veggen. Flere gråaktige hvite toner harmonerer dårlig med de allerede ferdigmalte gulhvite listverkene.
Hvordan unngå dette?
- Ta utgangspunkt i en klassisk hvitfarge. Men vær oppmerksom på at hvitfarger kan opptre forskjellig fra hjem til hjem, avhengig av lys og omgivelser.
Tips til ulike rom?
- Soverommet har godt av en rolig farge, gjerne i en dempet tone. Både såkalte greigetoner, og dempede blå- og grønne farger er beroligende. I stuen kan du leke deg mer med farger, en fondvegg eller interiørelementer med aksentfarge som gir energi. Du bør unngå helt hvite farger på soverommet hvis du sover dårlig.
Din største fargetabbe?
- Det er en rød murvilla på andre siden av gaten der jeg bor. En av mine lyse vegger i stuen ble helt rosa i formiddagstimene da det røde huset fargesatte veggen. Jeg benyttet store prøver av de viktigste lyse fargene på veggen for å se hvordan lyset falt til døgnets ulike tider før jeg malte om.
Velg flere farger
Dagny Thurmann-Hoelseth, kreativ leder hos Fargerike mener at en vanlig tabbe er å velge for få farger når man innreder.
- Mange velger bare to farger, for eksempel hvitt og beige, noe som kan gi et enkelt uttrykk uten dybde og personlighet. Gå heller ikke i den fellen at du velger samme farge som naboen. Farger er og du vil antagelig trives med helt andre farger enn naboen din. personlig
Hvilke er de vanskeligste fargene?
- Overraskende nok kan beige, hvitt eller grått være vanskelig å lykkes med. Det er lett å skape interiører som ser fine ut, men det er langt vanskeligere å skape lunhet, hygge og atmosfære. Duse blå- og grønntoner er de mest trygge fargene, de er avslappende og beroligende. Fargene er enkle å kombinere med andre farger som beige, grått og hvitt. Med disse tonene vil beige få en vakker glød, grått vil livne til og hvitt vil se friskt og elegant ut.
Les også: Maletriks du bør kunne
Rett farge til riktig rom
- Opp gjennom årene har jeg gjort noen tabber, og den jeg husker best var da jeg skulle ha bronsefarge med shimmer på soverommet. Det ble rett og slett en udelikat og stygg brunfarge. Den føltes nøytral, men den stjal energi. Totalbom for et soverom! Jeg malte det over i en kjølig rosatone, og vips så ble det et trivselsrom, forteller Thurmann-Hoelseth.
Interiørarkitekt Beba V. Holøyen, har følgende tips før du begynner å fargelegge interiøret:
- Unngå å bruke mørke farger på store overflater i små rom. Bruk dem heller i tilbehøret.
- Ikke bruk kalde farger mot øst, og varme mot vest. Soloppgangen med klart, kaldt lys som bader østvendte rom vil kreve bruk av varme fargetoner i interiøret. Det blir omvendt i vestvendte rom hvor solnedgangens lys er varmt.
- Bruk ikke intense og mørke grønne farger på kjøkkenet med mindre du vil slanke deg, grønt sies å hemme appetitten. Men frisk, syrlig grønn med innsalg av gull er ok. Har du lagt merke til at mange spisesteder bruker oransje i interiøret? Det skal stimulere matlysten.
- Soverom har ikke godt av klare, røde farger. Bruk heller nyanser av for eksempel blått eller indigo.
- I arbeidsrommet er ofte blått en dårlig løsning. Gult derimot stimulerer konsentrasjonen.
Se an lyset
- Skap perfekte fargekombinasjoner med matte og blanke farger i ulike glansgrader.
- Ikke velg farge etter at du har ryddet ut interiøret. En rød sofa eller blå gardiner påvirker fargene i rommet.
- Fargeprøvene i butikken er laget på blankt papir. Dette gir feil inntrykk hvis underlaget du skal male hjemme er matt.
- Kjøp prøvebokser med maling og en papirrull. Heng to eller tre malte papirlengder på ulike steder i rommet, og bruk minst et døgn til å vurdere fargene under ulike lysforhold.
(Kilde: Interiørkonsulent Lone Haagensen)
Les også: Slik maler du kjøkkeninnredningen
Kontrastfarge og aksentfarge
Kontrastfarge sørger for at interiøret ikke oppfattes som kjedelig, for perfekt eller «skoleriktig». Fargen fremhever også hovedfargene, ikke gjennom harmoni, men ved å skape fokus og kontrast.
- Kontrastfargen trenger ikke nødvendigvis hentes fra motsatt side av fargesirkelen. Prøv en sterk farge som popper i interiøret. Fint på tilbehør eller på ett enkelt møbel, mener Dagny Thurmann-Hoelseth hos Fargerike.
Taket bør være mørkere enn gulvet eller omvendt. Et mørkt tak trykker ikke nødvendigvis taket ned mot gulvet, det kan også løfte det. Du kan male taket i en spenstig farge, eller tapetsere det. Har du god takhøyde, kan hele rommet males i samme farge, inkludert tak og gulv. Da virker rommet som en boks, det gir en fengslende virkning.
Hovedfargene i interiøret dekker de største flatene i rommet, for eksempel gulv og vegg.
Aksentfarger har som oppgave å fremheve hovedfargene, og skape harmoni i interiøret. Disse er enten fra samme side av fargesirkelen, eller har samme fargestyrke. Aksentfarger kan brukes på møbler og tilbehør.
Varme eller kalde toner?
Nøytrale farger kan virke kaldere, men samtidig renere enn andre nyanser. Det står N etter NCS-koden når den er nøytral. Står det Y (yellow) etter koden, betyr det at fargen er blandet med gult. G betyr at den har grønt i seg, noe som gjør fargen varmere. R er rødt innslag og B er blått.