Farge i stua

Slik velger du riktig farge til stua

Her er det mange hensyn som må tas. Det er ikke bare å velge den du synes er finest.

MYE Å TENKE PÅ: Helhvitt og grått er ingen gode farger i noen rom, mener eksperten. Rødt kan gjøre deg aggressiv, mens oransje kan fungere fint til en stue om du er glad i å holde fest.
MYE Å TENKE PÅ: Helhvitt og grått er ingen gode farger i noen rom, mener eksperten. Rødt kan gjøre deg aggressiv, mens oransje kan fungere fint til en stue om du er glad i å holde fest. Foto: FOTO: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

Vi har tidligere skrevet om hvilke farger som gjør best nytte både på kjøkkenet og på soverommet, men hva med stua? Dette er muligens rommet der du må ta hensyn til flest mennesker, og dermed er det også mer å tenke på når du skal velge farge.

Ifølge fargesjef Lisbeth Larsen i Jotun er det nyanser fra lyse nøytrale farger og over mot gråtoner som er trendfarger i stua nå.

Noen går også hardere til verks, og velger en helminimalistisk stil der vegger, lister og tak males i samme farge, men i forskjellig glansgrad. Da gjerne i grått eller en dyp gråblå farge.

Dette er ikke forfatter og ekspert på fargepsykologi, som blant annet baserer seg på Goethes fargelære, Tove Steinbo tilhenger av.

Steinbo mener den minimalistiske stilen har hatt sin storhetstid altfor lenge, og at ikke-fargene helhvitt, svart og grått i beste fall ikke gir oss påfyll av noe slag. I verste fall gjør de oss depressive.

- Goethe sa at vi trenger balanse. Og ettersom moten, før minimalismen slo til, var sterke mettede farger, så måtte det balanseres. Det kan være like uheldig med for mye sterke farger, som fravær av farger, forklarer hun.

Et vanskelig rom å velge farger til

Stua er nok det mest allsidige rommet i en bolig, og fargevalget blir derfor også muligens det vanskeligste.

- Det er vanskelig å tenke generelt på stua. Her må man spørre seg hvilke mennesketyper som bor i boligen, sier Steinbo.

Ifølge henne kan fargene nemlig være med på å sette atmosfæren vi ønsker i et rom.

- Er du temperamentsfull, kan du roe ned med rolige farger, som blått og grønt, men er du litt roligere av deg kan rødt og gult være oppkvikkende, forklarer hun.

- Bor det to stykker der med slitsomme jobber og hektiske liv kan man velge rolige farger hjemme. Mens vil man ha mye besøk og fester og fart og morro, så er oransje en fin farge for det – livsgledens farge.

Er du derimot en energisk og temperamentsfull person med røde vegger, risikerer du at det bikker over og du kan bli både stresset og aggressiv. Det kan derfor være smart å tenke personlighet når du velger farger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

FOR DEN AKTIVE: Har du en veldig aktiv hverdag, og vil hjem og slappe av i sofakroken, er blått eller grønt farger som vil roe deg ned.
FOR DEN AKTIVE: Har du en veldig aktiv hverdag, og vil hjem og slappe av i sofakroken, er blått eller grønt farger som vil roe deg ned. Foto: Illustrasjonsfoto: Gettyimages.no

Hold flatene nøytrale

Bor du alene, har du bare deg selv, din egen personlighet, og stuas bruksområde å tenke på, men er dere en større familie er det flere hensyn som må tas. Derfor mener Steinbo det kan være en idé å holde de store flatene relativt nøytrale.

- Da kan man ha en nøytral farge på de store flatene, og heller hente inn forskjellige fargeklatter på interiøret, tipser hun.

Som Steinbo tidligere har fortalt Klikk.no, skal fersken være en farge som setter en god stemning rundt matbordet, samtidig som den trigger matlysten.

Ifølge henne ser mat generelt mer apetittelig ut om du legger den på en ferskenfarget tallerken, og dette skal være et smart triks for folk som er matleie.

Har dere spisebordet i stua, kan dette være noe å tenke på.

- Mange har også åpne løsninger mellom stue og kjøkken, og da kan det være lurt å ha en ferskenfarge over spisebordet, sier Steinbo. 

Artikkelen fortsetter under bildet.

KAN HJELPE PÅ APPETITTEN: Har du spisebordet i stua, kan en ferskenfarge hjelpe med å sette den rette stemningen rundt middagsbordet.
KAN HJELPE PÅ APPETITTEN: Har du spisebordet i stua, kan en ferskenfarge hjelpe med å sette den rette stemningen rundt middagsbordet. Foto: Illustrasjonsfoto: Gettyimages.no

Rødkledde idrettsutøvere vinner oftere

Gro Ellen Mathisen er utdannet psykolog og er professor ved det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger. Hun er usikker på hvor stor betydning farger kan ha for oss og mener det finnes mye teori, men lite forskning på området.

- Hvordan vi påvirkes av farger avhenger av både fysiologiske og kulturelle så vel som situasjonelle faktorer, forklarer hun.

- Den fargen vi kanskje vet mest om er rødt. Den har både fysiologisk betydning - rødt ansikt kan bety sinne eller opphisselse - og kulturell betydning: røde signaler betyr fare.

Professoren forteller at det blant annet er forsket en del på idrettsutøvere med røde klær kontra andre farger, og at det i noen studier er konkludert med at de som konkurrerer i rødt vinner mer.

Dette kan støtte opp om teorien om at rødt gir energi, men Mathiesen er ikke kjent med mye forskning på andre farger.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BLIKKFANG: Er det flere personligheter å ta hensyn til, kan det være smart å holde de store flatene nøytrale, og heller sprite opp med små blikkfang i sterke farger.
BLIKKFANG: Er det flere personligheter å ta hensyn til, kan det være smart å holde de store flatene nøytrale, og heller sprite opp med små blikkfang i sterke farger. Foto: Illustrasjonsfoto: Gettyimages.no

Gå for blikkfang i sterke farger

Steinbo er enig i at det godt kunne vært gjort mer forskning på farger, men mener imidlertid at det kun er du selv som kan føle hvordan fargene virker på deg. Vi reagerer ulikt, sier hun, selv om fargene har gitte egenskaper.

Fordi vi reagerer forskjellig, mener hun det er viktig at alle får tale sin sak når man skal sette farge til et rom.

Om du ønsker en oppkvikkende farge i et rom, men egentlig ikke er så glad i røde, gule eller oransje vegger, kan det holde å pynte opp litt med småblikkfang i sterkere farger, som en lysestake, en sofapute eller et maleri.

Har du på den andre siden funnet ut at det er lurt å tone det litt ned i rommene dere tilbringer mest tid i, som i stua, men savner likevel noen litt sprekere farger, tipser Steinbo om å bruke disse for eksempel i entreen. Rødt og oransje kan i lengden bli mye for en energisk sjel, men er en fin velkomstfarge.

- Når du kommer inn i en entre kan du godt ha en sterk farge, for å ønske velkommen. Der er du aldri så lenge, så der kan man godt ha en litt oppkvikkende farge.