Enkel oppussing stue

Rommet var trangt og hadde en ukomfortabel sofakrok

Slik løste ekspertene problemet.

Foto: FOTO: Jorunn Tharaldsen
Sist oppdatert

Tonje Tegn og datteren Pernille syntes allrommet var trangt og hadde en ukomfortabel sofakrok. Dessuten hadde de alt for lite benkeplass på kjøkkenet. Tonje ønsket seg en blanding av nytt og gammelt med innslag av Østen, mens Pernille ville ha en strammere, mer moderne stil.

- Jeg syntes selve rommet var veldig vanskelig å innrede, dessuten slet jeg med å finne bord og sofa med standardmål som passet. En gang kjøpte jeg en kjempestor sofa som vi måtte levere tilbake, og før rom123 kom på besøk, hadde vi bare en liten toseter, sier Tonje til magasinet Rom123.

Hun ønsket seg derfor en sofakrok der de kunne sitte godt begge to.

- Jeg er dessuten for resirkulering og gamle ting jeg kan pusse opp selv, men jeg får det liksom ikke til slik jeg ser det på blogger og i interiørblader. Jeg er vel ikke handy nok, da, så jeg hadde egentlig gitt opp hele rommet. Da jeg kom inn etter oppussingen, tenkte jeg bare: «Wow, så fint!». Aller mest fornøyd er jeg med sofakroken og den lille kjøkkenøya. Jeg ville aldri tenkt på de løsningene selv, innrømmer Tonje.

Artikkelen fortsetter under bildergalleriet.

Dette mener Pernille:

- Ingenting vi hadde passet sammen, det var så lite gjennomtenkt. Alt var bare stappet inn og det var helt kaos. Vi hadde ikke plass til å sitte i sofaen, og overalt sto det ting oppå hverandre – bordet holdt på å knekke sammen! Mamma og jeg hadde ganske store diskusjoner om hvordan vi skulle ha det.

- Jeg ønsket meg noe akkurat i den stilen vi har fått nå, den er midt i blinken. Etterpå angret jeg på at jeg ikke hadde sagt at jeg ønsket meg grå vegger, for det ble så fint. Jeg er ikke enig med mamma i at det er for lite farger. Det var kult at de brukte noen av bildene våre, selv om det er litt halvkleint at jeg har malt et par av dem. Jeg var også med på å male og trekke om de gamle spisestuestolene, det var kult!

GJØR DET SELV: Bruk det eksisterende stoltrekket som mal for det nye stoffet du vil bruke, og klipp ut. For å unngå rynker må du passe på å dra stoffet stramt over stolsetet. Fest med stiftepistol hele veien rundt.

Løsningen

Ifølge designer Kaja var den største utfordringen å skape flere gode soner på svært begrenset plass. Målet var at mor og datter skulle kunne oppholde seg i rommet samtidig uten å gå oppå hverandre.

Rommet var opprinnelig hvitt og sterilt og manglet dybde. En nedtonet, nøytral fargepalett i grått var et godt utgangspunkt for å kunne kombinere de Østen-inspirerte og gamle tingene Tonje er så glad i, med den strammere stilen Pernille ønsket seg. Fargene ble også brukt til å fremheve de ulike sonene, med en mørkere farge i tv-kroken.

I rom med begrenset plass er det gunstig med skreddersydde løsninger for å kunne utnytte hver millimeter, derfor laget snekker Øivind en plassbygd sofa.

- For å skape et skille mellom kjøkkenet og stuedelen, satte vi opp en kjøkkenøy som består av 40 centimeter dype overskap. I tillegg trakk vi skapene 60 centimeter ut fra veggen slik at vi fikk plass til en barstol ved vinduet, forteller designer Kaja.

Løsningen ga både ekstra lagringsplass, en avlastningsbenk for kjøkkenet, samt en ekstra sitteplass. Her kan mor og datter sitte med morgenkaffen og nyte den flotte utsikten.

TIPS: Kalkmaling tørker fort, så det er viktig å jobbe kontinuerlig. Bruk bred kost og mal i korte, tilfeldige strøk for et uttrykk med mye liv. Ønsker du en mer dempet effekt, maler du i større strøk.

- I spisestuen ga vi de gamle spisestuestolene nytt liv ved å trekke dem om og gi et par av dem nye malingsstrøk. Et bilde Pernille hadde malt fikk dessuten en flott ramme og ble hengt opp på veggen, og over sofaen satte vi sammen de eksisterende maleriene i en ny komposisjon slik at alle kom bedre til sin rett. Det var hyggelig å kunne gi de to en ny, inviterende sofakrok, og ikke minst å få til en helt ny sone på kjøkkenet.

Denne saken ble første gang publisert 18/12 2016, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også