OPPUSSING

Dette er farlig når du pusser opp

Dette sier ekspertene om å pusse opp hjemmet ditt på egenhånd.

GIFTIGE STOFFER: Det kan oppstå flere giftige stoffer dersom du pusser opp på egenhånd, så ekspertene anbefaler både god ventilasjon og masker.
GIFTIGE STOFFER: Det kan oppstå flere giftige stoffer dersom du pusser opp på egenhånd, så ekspertene anbefaler både god ventilasjon og masker. Foto: GettyImages
Sist oppdatert

Dersom man velger å ta oppussingen selv fremfor å leie inn profesjonelle håndverkere, er det en del ting det er viktig å passe på.

– Både for egen sikkerhet og miljøet generelt. Dette gjelder spesielt i noe eldre bygningsmasse, forteller tømrermester Lars Fossum, også kjent som en av dommerne i TV-programmet "Sommerhytta".

Masker og ventilasjon

Det kan da være lett å glemme at det er viktig å bruke både masker og god ventilasjon når du pusser opp.

– Jeg tror nok at de færreste bruker masker når de skal pusse opp småting i hjemmet, men det vil jeg absolutt anbefale, forteller Otto Robsahm, også kjent som "Sinnasnekker'n".

Han forteller at han også er en av de som tenker "pytt, pytt, det er jo bare en liten jobb", men det er ganske mye farlige stoffer i byggebransjen så Sinnasnekkeren anbefaler å bruke maske selv om det bare er en liten jobb.

– Nå som folk har blitt mer og mer vant til å bruke masker for å beskytte seg mot viruset, så bruk også maskene inne hvis du skal pusse opp!, sier Robsahm.

Asbest

LARS FOSSUM: Tømmermester Lars Fossum er best kjent som snekkeren i TV 2-programmet "Sommerhytta".
LARS FOSSUM: Tømmermester Lars Fossum er best kjent som snekkeren i TV 2-programmet "Sommerhytta". Foto: Privat

En av tingene som kan finnes under oppussing og være svært helsefarlig, er asbest.

BØR FJERNES AV FAGFOLK: materialer med asbest bør håndteres av firmaer med spesialkompetanse
BØR FJERNES AV FAGFOLK: materialer med asbest bør håndteres av firmaer med spesialkompetanse Foto: Illustrasjonsbilde, Getty Images

– Dersom man kommer over materialer med asbest, bør dette håndteres av firmaer med spesialkompetanse, forteller Fossum.

Asbest kan finnes på plater, som for eksempel ytterkledningen på huset eller taket. Det er derimot ikke farlig så lenge det står urørt, men selve fjerningen kan være farlig.

– Det er noe som fortsatt er tilstede overalt, og det er blant annet veldig mange låver rundt omkring som har tak som er laget av asbest. Det er en grunn til at du må pakke inn asbest avfall i tolags plast før du kommer til gjenvinningsstasjonen, sier Robsahm.

Les også: Oppussing: Disse seks tabbene irriterer Sinnasnekker'n aller mest

Gasser fra skummateriale

Når skummaterialer blir brent eller smeltet oppstår det gasser som er veldig uheldig for både deg selv og miljøet.

– Hvis du kjenner at her er det noe som ikke er helt naturlig, da synes jeg du skal holde deg unna, sier Robsahm.

Slike materialer bør derfor leveres på gjenbruksstasjon og ikke brennes.

– Når det lukter gærent, så er det som regel gærent!, sier Sinnasnekker'n.

Støv fra gammel isolasjon

All riving og ombygging medfører bygningsstøv, og til dette holder som regel vanlige vernemasker.

OTTO ROBSAHM "SINNASNEKKERN": Otto Robsahm er best kjent fra TV-programmet "Sinnasnekkern" hvor han hjelper andre med å pusse opp.
OTTO ROBSAHM "SINNASNEKKERN": Otto Robsahm er best kjent fra TV-programmet "Sinnasnekkern" hvor han hjelper andre med å pusse opp. Foto: Privat

Skal du derimot rive isolasjon kan det oppstå farlige gasser som blir frigjort når isolasjonen rives.

– Ved riving av gammel isolasjon, har vi i tillegg benyttet oss av engangsdrakter og hyppig bytte av gode vernemasker, sier Fossum.

Du kan også finne eldre glassvatt, som inneholder ekstra mye støv.

– Gammel glassvatt er for det meste laget av smeltet glass, og selv om det ikke oppstår farlige gasser derfra så kommer det mye glass-støv som ikke er så heldig å puste inn, forteller Robsahm.

Selv om det er mye bedre nå enn det var for 10 år siden, betyr ikke det at det er fritt fram.

Les også: (+) Vi har kjøpt hytta av svigermor, men hun vil fortsatt bestemme alt

Maling med bly

Maling har også hatt en stor forbedring de siste ti årene, og det er lite maling som inneholder bly den dag i dag.

– Derimot er det en del gammel maling inneholder bly. Der slik maling over tid har flasset av og falt på bakken, må jordmassene langs veggen leveres på spesialdeponi dersom de flyttes på, forteller Fossum.

Inntak av bly kan i verste fall føre til blyforgiftning, men sjansen for å få alvorlig blyforgiftning liten i Norge, skriver Store Norske leksikon.

Svært mange bygninger i Norge er trolig blitt malt med blymaling. Tall fra Trondheim viste for eksempel at 70 prosent av 290 bygninger i Midtbyen som ble undersøkt i 2009, hadde til dels svært høye konsentrasjoner av bly, skriver Bygg og Bevar.

Selv om bly i maling ble forbudt i 1921 og at mange av bygningene var blitt overmalt i 1997, ble det funnet store konsentrasjoner av bly i eksteriørmalingen.

<b>BLYMALING: </b>Gammel maling kan inneholde bly. Bildet viser hvordan sprukken blymaling gjerne ser ut. Skal du fjerne slik maling, anbefales det å være nøye med bruken av verneutstyr.
BLYMALING: Gammel maling kan inneholde bly. Bildet viser hvordan sprukken blymaling gjerne ser ut. Skal du fjerne slik maling, anbefales det å være nøye med bruken av verneutstyr. Foto: Jorunn Garberg Moslet

Firmaet Malersvenneriet, som driver med vedlikehold og rehabilitering av eldre hus, er nøye med bruken av verneutstyr når de fjerner blyholdig maling fra trebygninger i byen.

– Vi bruker friskluftsmasker når vi fjerner maling ved hjelp av varme. Man må ha gode rutiner når man skal fjerne miljøfarlig maling. Man må vaske hender før man spiser eller før man legger inn en snus for eksempel. Vi behandler bly og andre miljøgifter på samme måte som asbest. Man skal ha rent tøy som man har på seg til og fra til jobb til. Arbeidstøyet tar jeg med meg og vasker i min vaskekjeller så de ansatte ikke skal risikere å utsette barn for miljøgifter, forteller Jorunn S. G. Moslet i Malersvenneriet til klikk.no.

– Hvordan kan man se om huset er malt med blymaling?

– Man kan ofte se om det er blymaling på måten det sprekker opp på. Hvis det er bly, så har det ofte en krokodillestruktur. Den blir mer uregelmessig i krakeleringen. Det kan være blypigmenter i alle farger, ikke bare i blyhvitt, sier Moslet.

FRISKLUFTSMASKER: Malersvenneriet benytter friskluftsmasker når de jobber med å fjerne maling med infrarød varme.
FRISKLUFTSMASKER: Malersvenneriet benytter friskluftsmasker når de jobber med å fjerne maling med infrarød varme. Foto: Jorunn Garberg Moslet

Triks når man skraper maling

– Kan man ta jobben med å fjerne blymaling selv, eller bør man overlate det til profesjonelle?

– Du kan alltids gjøre jobben selv, men det kan være lurt å rådføre seg med noen profesjonelle for å høre hvordan man beskytter seg selv og omgivelsene. Det er viktig med ordentlig verneutstyr og man bør lage en plan for hvordan man håndterer støvet og hindrer at det sprer seg.

Hun røper også et triks de bruker for å unngå at miljøgifter havner i grunnen rundt huset.

– Vi skrur på lekter med presenning inntil husveggen slik at avfallet faller ned i presenningen. Deretter samler vi det søplesekker og kjører det til spesialavfall.

Gift i materialer

Gamle impregnerte materialer inneholder også mer gift enn nye.

– Støv og dunst fra disse bør unngås. Spesielt kreosotimpregnerte materialer dunster mye i varmen når de er ferske, sier han.

Selv om ikke maling vi kjøpet i dag ikke direkte er farlig for kroppen lenger, så er det fremdeles veldig viktig med god ventilasjon.

Du bør heller ikke kaste malingen som restavfalls søppel selv om den har blitt forbedret, men levere den på egnet sted på gjenbruksstasjons.

– Ikke kast malingen eller hell det ned i sluket bare fordi det er vannbasert. Det er fortsatt ugunstige midler for miljøet i maling, så derfor er det lurt å levere det på en gjenbruksstasjon slik at de destruerer det på riktig måte, forteller Robsahm.

Les også: Valg av behandling når du skal friske opp terrassen

PCB

BYGG OG BEVAR: Christel Wigen Grøndahl er daglig leder i Bygg og Bevar og forteller at de fleste vinduer før 1980 vil ofte inneholde PCB.
BYGG OG BEVAR: Christel Wigen Grøndahl er daglig leder i Bygg og Bevar og forteller at de fleste vinduer før 1980 vil ofte inneholde PCB. Foto: Privat

PCB er et problem som ofte oppstår i vinduer, og ble lenge brukt som et tilsetningsstoff i byggematerialer.

– PCB er en miljøgift som er forbudt i dag, men som kan finnes i eldre bygningsdeler, forteller daglig leder i redaksjonen til Bygg og Bevar, Christel Wigen Grøndahl.

Bygg og Bevar skal bidra til at eldre bygninger blir brukt, forvaltet, satt i stand og utviklet på en god måte.

– Spesielt vinduer fra før 1980 vil sannsynligvis inneholde PCB. Du kan sjekke alderen på vinduene ved å se etter stempel på den blanke metall-listen mellom vindusglassene. Det er viktig å ikke knuse glassrutene, og levere vinduene uskadde på avfallsstasjonen, forteller Grøndahl.

Pussing av gips og møbler

Pusser du for eksempel et gammelt bord som er lakkert for 50-60 år siden, så sier det seg selv at lakken ikke er bra å omgjøre til støvpartikler ved å pusse på det.

– Det støvet bør man ikke puste inn, forteller Robsahm.

Husk at selv om produktet har herdet og ikke utgjør en trussel ved at det bare står der, kan det få store konsekvenser når det blir bearbeidet eller manipulert.

– Lakken som er på slike gamle møbler er jo som regel fullt av skadelige midler, så det sier seg selv at den er farlig. I gamle dager lakkerte og malte de med produkter som det er totalforbud å benytte i dagens produkter.

Denne saken ble første gang publisert 20/08 2021, og sist oppdatert 20/08 2021.

Les også