Restaurering av gammelt hus

Denne restaureringen har vi ikke sett maken til

Huset fra 1912 sto falleferdig og forlatt på Jæren inntil det ble flyttet på rot og restaurert.

RESTAURERT FRA TOPP TIL TÅ. Slik så huset ut før det ble flyttet på rot. Eierne restaurerte det i samarbeid med sivilarkitekt MNAL Ole Serinius Trodahl.
RESTAURERT FRA TOPP TIL TÅ. Slik så huset ut før det ble flyttet på rot. Eierne restaurerte det i samarbeid med sivilarkitekt MNAL Ole Serinius Trodahl. Foto: FOTO: Privat/Sveinung Bråthen
Først publisert Sist oppdatert

Åslaug Undheim og Øyvind Nordsletten fikk den gamle rønna som sto på Undheim opp mot Høy-Jæren, og flyttet den til Hognestad på Bryne i 2004.

Restaurert

Beboerne har restaurert det nærmere 100 år gamle huset fra grunnen av, og i dag fungerer "Arkjå" som bolig for paret når de er på Bryne.

Huset med 60 kvadratmeter grunnflate er en såkalt sandneskasse.

Sivilarkitekt MNAL Ole Serinius Trodahl har hatt ansvaret for rehabiliteringen, og gleder seg over den stygge andungen som ble en førsteklasses svane.

- Bygningen som ble flyttet var preget av manglende vedlikehold gjennom mange år. Ved første øyekast lignet bygningen på et jærhus, det hadde mange likheter, men det viste seg å være en sandneskasse, sier sivilarkitekt Trodahl.

Redningsaksjon

Øyvind Nordsletten så muligheter i den gamle huset som hadde stått ubebodd i over 30 år. Selv om det så forfallent ut, registrerte han at selve tømmerkjernen var i utrolig god stand. Kledning, tak og vegger var ødelagte, men laftekassen ble med på lasteplanet.

Tema: Alt om oppussing

På Hognestad fikk huset ny grunnmur med kjeller, også under de såkalte skutene, spesielle tilbygg på begge sider av huset. Det ble lagd en plattformkonstruksjon på den nye grunnmuren før huset ble heist på plass. Under rehabiliteringen var det godt å ha et solid gulv å arbeide på.

De nye taksteinene ble kjøpt brukte, og de er produsert i Sandnes. Den liggende kledningen var i elendig forfatning og måtte skiftes i sin helhet.

Brukte materialer

Inngangspartiet ønsker velkommen med et bislag som har glassdør som ytterdør. Videre leder den opprinnelige, rødmalte døren inn til selve huset. Trappen ved inngangspartiet er lagd av større steiner fra området, det samme er grunnmuren på huset.

Kjøkkenet ligger i en skut på den ene siden av huset. Tidligere ble dette tilbygget brukt som lagringsplass for torv vinterstid slik at hovedhuset ble bedre isolert.

Skuten der kjøkkenet ligger er ny, men den er bygd i en tidstypisk stil med blant annet med skråtak. Åpningen til den gamle døren på tilbygget er erstattet med en glassflate som slipper lys inn og døren fungerer som en stor vinduslem.

Russisk-norsk blanding

VERNEVERDIG. I dag er det få jærhus og sandneskasser igjen. Arkjå er registrert i kommunens egen verneliste KLP, gjengitt i Kulturminneplanen fra 2008.
VERNEVERDIG. I dag er det få jærhus og sandneskasser igjen. Arkjå er registrert i kommunens egen verneliste KLP, gjengitt i Kulturminneplanen fra 2008. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
TRINNVIS. Den steile trappen fra første etasje til loftet har fått glassplate på yttersiden. På veggen er det håndtak som Nordsletten har brakt med seg fra Russland.
TRINNVIS. Den steile trappen fra første etasje til loftet har fått glassplate på yttersiden. På veggen er det håndtak som Nordsletten har brakt med seg fra Russland. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
SKRÅTT.Kjøkkenet ligger i en skut på den ene siden som er bygget med  skråtak. Tidligere ble tilbygget brukt som lagringssted for torv.
SKRÅTT.Kjøkkenet ligger i en skut på den ene siden som er bygget med skråtak. Tidligere ble tilbygget brukt som lagringssted for torv. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
STEMNING. Det er lavt under taket og beboerne vil ha mest mulig lys inn i rommet.  Huset har de opprinnelige plankene på veggene kombinert med nyere materialer.
STEMNING. Det er lavt under taket og beboerne vil ha mest mulig lys inn i rommet. Huset har de opprinnelige plankene på veggene kombinert med nyere materialer. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
VELKOMMEN. Inngangsdørene med speil er gammel og slitt. Bislaget utenfor har glassdør slik at den opprinnelige døren er synlig utenfra. Samtidig blir inngangspartiet beskyttet av glasset.
VELKOMMEN. Inngangsdørene med speil er gammel og slitt. Bislaget utenfor har glassdør slik at den opprinnelige døren er synlig utenfra. Samtidig blir inngangspartiet beskyttet av glasset. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

"Arkjå" er beholdt i opprinnelig stil når det gjelder materialene innvendig.

Det gamle tømmeret ligger i veggene. Interiøret er noe nytt og noe gammelt, mange av møblene som spisebordet er fra jærområdet. Vinduskarmen er skjøtet i gammel tradisjon, og de fleste dørene er originale.

Nordsletten har tidligere vært ambassadør i Moskva, og er nå generalkonsul i Murmansk. Han har tatt med russisk kultur til huset.

Ved enden av den steile trappen opp til annen etasje står en russisk treskulptur.Den originale trappen har fått herdet glass som vegg på den ene siden. I tilknytning til gelenderet er det montert russiske rustikke håndtak som er gode å holde seg fast når beboerne skal opp eller ned den bratte trappen.

Les også

Bli inspirert av våre bilder

KULTURHISTORIE: Karakteristiske trekk ved sandneskassene og jærhusene er blant annet at det har skut i hver ende.
KULTURHISTORIE: Karakteristiske trekk ved sandneskassene og jærhusene er blant annet at det har skut i hver ende. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen
GLASSKLART: Åpningen til den gamle døren i skuten er erstattet med glass. Innenfor ligger kjøkkenet.
GLASSKLART: Åpningen til den gamle døren i skuten er erstattet med glass. Innenfor ligger kjøkkenet. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen

Bygget hytter i leiligheten

Tips til innredning av soverommet

Lekne flater på loftet