male innendørs
Tabbene du bør unngå når du maler
Ekspertene ramser opp de vanligste feilene folk gjør når de maler innendørs.
Bonytt har vært i kontakt med redaktør i Informasjonskontoret for farge og interiør (Ifi), Bjørg Owren, og malermester Bjørn Knutsen, for å høre hva som synes å være de mest utbredte fellene nordmenn går i når de maler hjemmene sine.
Dette er altså tabbene du bør unngå dersom du har tenkt til å gjøre malerjobben på egenhånd.
Tabbe 1: Billige pensler
Det er store prisforskjeller på malerpensler, men man bør ikke fristes til å spare på ustyret.
- Penslene er viktigere enn malingen. Billige pensler slipper bust som blir liggende i filmen. Da blir ikke resultatet pent, sier Knutsen.
- De dyre penslene tar opp mer maling enn de billige, så du trenger ikke dyppe så ofte. Dessuten legger de fra seg malingen penere, sier Owren.
Gjør du deg i tillegg flid med å rense penslene etter bruk, kan du bruke dem også neste gang du skal male.
Tabbe 2: Slurver med tildekkingen
Mange er uvørne med tildekking av gulvet, trolig drevet av forestillingen om at man bare kan tørke opp igjen dersom man skulle søle. Og søle gjør man. Spørsmålet er da om du oppdager det når malingen sniker seg mellom avisene eller gjennom papiret.
- Jeg anbefaler å kjøpe malefilt. Det dreier seg om filtmatte med et plastlag under som forhindrer at malingen trenger gjennom når du søler. Den ligger stødig og godt og du kan rulle den sammen når du er ferdig og bruke den igjen neste gang, sier Owren.
Tabbe 3: Billig maskeringstape
Kjøper du den rimeligste, gulbeige tapen til å maskere med når du maler, er du i godt selskap. Men visste du at også her finnes det store kvalitetsforskjeller?
- Den billigste varianten er vanskelig å rive av pent, og malingen henger ofte med når du forsøker å fjerne tapen. Det finnes flere typer spesialtape til ulike typer underlag. Fortell selgeren hva slags underlag du har, og velg den riktige tapen. Også her er det sammenheng mellom pris og kvalitet, sier Owren.
Les også: Slik fikser du hull eller hakk i parketten på egenhånd
Tabbe 4: Maler over skitt
Hjemmets overflater blir med tiden skitne. Synet av møkkete, skjoldete vegger kan vekke oppussingsiveren, men man bør vente med å svinge malekosten.
- Det er viktig å vaske først. Hvis ikke blir det lurv og lo i malingen. Det tar litt tid, men den tiden vinner du igjen ved at resultatet holder seg pent lenger, mener Owren.
Tabbe 5: For tynne lag
- Den største tabben folk gjør er å male for tynt. Det betyr bare at man må male flere strøk for at det skal bli pent, sier Knutsen.
Det ligger altså ingen besparelse i å knipe inn på malingsmengden dersom man ønsker at finishen skal være i orden.
Les også: Slik legger du tapet innendørs
Tabbe 6: Maler over humper og hakk
- Om du har plukket av tråder eller humper i filmen må du slipe før du flekkmaler. Hvis du slurver med grunnarbeidet, blir det ikke fint når du er ferdig. Når du flekkmaler bør det være så tynt som mulig slik at det ikke synes. Det beste er å være observant på sig, altså at malingen renner nedover, og fjerne hår og lo umiddelbart, sier Owren.
Tabbe 7: For lite sparkel
- En typisk feil jeg legger merke til er innsøkk der hvor spikeren har vært. Da har man bare sparklet én gang. Man må sparkle to ganger for at det skal bli pent. Skal man unngå kanter og kuler i sparkelen gjelder det dessuten å slipe skikkelig mellom hver gang, mener Knutsen.
Selve påføringen av sparkel går gjerne kjapt. Men tørkeprosessen skal vare flere timer. Malermesteren anbefaler at man ikke lar seg friste til å droppe dette leddet - om man ønsker et perfekt resultat.
Tabbe 8: Får malingen til å tørke raskt
- Du bør la det gå god tid mellom hvert strøk. Maling bør tørke sakte. Høy luftfuktighet er best. Påstrykningen trenger tid til å flyte ut og herde, sier Knutsen.
Rådet gjelder enten du velger oljebasert eller vannbasert maling: Skal du oppnå den vaskbarheten og slitbarheten som produsenten lover, gjelder det å la det tørke like lenge som angitt på boksen.
- Og du skal i hvert fall ikke fyre i peisen for å få fart på tørkingen. Da risikerer du i tillegg at det dannes heksesot.
Denne saken ble første gang publisert 11/09 2012, og sist oppdatert 03/09 2018.