bytte himling

Dette må du vite før du legger innvendig tak

Skal du legge nytt tak inne er det viktig å forsikre seg om at taket er lufttett, ellers kan du få store problemer

BYTTE HIMLING: Skal du legge nytt tak innvendig, må du passe på at det er lufttett for å forhindre fukt og kaldluft.
BYTTE HIMLING: Skal du legge nytt tak innvendig, må du passe på at det er lufttett for å forhindre fukt og kaldluft. Foto: Getty Images
Først publisert Sist oppdatert

– Ved legging av nytt tak er det viktig å forsikre seg om at taket er lufttett. Passer du ikke godt nok på her kan du få store problemer.

Trond Bøhlerengen er seniorforsker for Sintef Byggforsk, og jobber til daglig med skadeoppdrag.

Fukt og råte

– Skal du bytte himling som ligger mellom to varme rom er luftlekkasjer og kondensproblemer sjeldent noe problem. Har du derimot et kaldloft ønsker mange å etterisolere for å hindre varmetap, opplyser han.

Ved etterisolering vil man endre temperaturforholdene på loftet, og dermed kan luftlekkasjer føre til kondensproblemer.

– Både den nye taket og gulvet på loftet må være lufttett. Først da er du garantert mot fuktproblemer. Fuktproblemer kan i verste fall føre til at det drypper kondensvann gjennom bjelkelaget neste gang det blir kaldt.

Problemet løser du enkelt ved å legge en dampsperre eller plastfolie på undersiden av bjelkelaget på loftet før ny himling monteres.

Les også: Tørrmopping gir det beste resultatet ved takvask

Grundige undersøkelser

Følg byggeanvisningen til punkt og prikke, oppfordrer eksperten. Erfaringen er at nordmenn ikke leser anvisningene som kommer med ”byggesettet” godt nok.

Start med å bruke laser, lodd eller vater for å finne eventuelle skjevheter. Da har du et godt utgangspunkt for å lykkes. Slurver du her kan du bokstavelig talt komme skjevt ut. Det er ingen god idé å forsøke å rette opp eventuelle skjevheter i etterkant.

– Kartlegg eventuelle, skjulte kabler for å unngå å skru gjennom strømledninger som kan koste deg flere tusen kroner til elektriker. Hvis du beholder den gamle himlingen bør du passe godt på her.

Les også: Hvordan legge lister

Riv det gamle

I utgangspunktet kan du montere ny himling på undersiden av den gamle, men da må du være sikker på at det er lekter eller spikerslag å feste den nye himlingen til.

Det generelle rådet er at du har best kontroll om du river den gamle himlingen.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Den nye himlingen monterer du til undersiden av gulvbjelkene. Eller du monterer nye lektere som du fester himlingen til. Husk først å montere dampsperre, hvis det er et kaldt rom i etasjen over. Lektene må solid forankres i gulvbjelkene.

Les monteringsanvisningen nøye før du går i gang med selv takleggingen. Du bør ha tenkt gjennom hvordan platene skal legges. Ut fra størrelse og form på taket må du regne deg frem til hvordan du kan legge platene for å unngå unødvendig kapping og skjøter.

Alle monteringsanvisninger inneholder en detaljert beskrivelse av hvordan du skal legge selve taket.

Les også: Det er enkelt å bygge en lettvegg

Materialvalg

Enkelt forklart står valget mellom gips, sponplater, trefiber eller panelbord. Mange foretrekker gips som et greit underlag å male på. Materialet er lufttett og brenner ikke. I nybygg brukes gipsplater ofte. Gips er et dødt materiale, og vil ikke være i bevegelse slik som for eksempel trebaserte produkter.

Bruker du gipsplater må du forsikre seg om at de monteres inn i treverket eller i bjelkelaget i taket for at de skal sitte skikkelig. Ulempen er at platene er tunge å montere. De går fort i stykker om du forsøker å henge opp en lampe i taket direkte på gipsplaten. Skal du feste noe i taket må du vite at du har treverk under å skru i.

Montering av himlingsplater av spon eller trefiber. Her montering på langs av lekter. Platene må også festes til understøttende
lekt på kortsiden.
De kan også monteres på langs av lekter. Platene må da også festes til understøttende
lekt på kortsiden.
Montering av himlingsplater av spon eller trefiber. Her montering på langs av lekter. Platene må også festes til understøttende lekt på kortsiden. De kan også monteres på langs av lekter. Platene må da også festes til understøttende lekt på kortsiden. Foto: SINTEF Byggforsk

Alternativ til gips er himlingsplater av spon, også kalt tak-ess. Fordelen er at du kan skru og feste ting i takplatene, til forskjell fra gips hvor du må bruke spesialbolter. Platene har et mer hendig format og er derfor enklere å montere. Platene får du kjøpt både behandlet og ubehandlet.

­ – Mange går for plater med hvitt laminatbelegg. Disse kan festes rett på med spiker eller stifter til lektene. Festene skjules og blir usynlige med en not- og fjærløsning.

En annen variant er trefiberplater som ser ut som panel. Platene fås i hvilket som helst utseende, og har også den geniale not- og fjærløsningen.

Andre velger trepanelbord som er hundre prosent tre tvers i gjennom. Her vil du få synlige endeskjøter som gir et mønster som en del av det visuelle uttrykket.