bli kvitt sølvkre

Slik blir du kvitt sølvkre

Sølvkre trives i fuktige forhold, men de er ikke farlige. Se ekspertenes råd til hvordan du tar knekken på krypene.

BLI KVITT SØLVKRE: De vokser ved å skifte hudskall. Ved hvert hudskifte kan de erstatte tapte bein og antenner. Etter det åttende hudskiftet er sølvkre kjønnsmodne.
BLI KVITT SØLVKRE: De vokser ved å skifte hudskall. Ved hvert hudskifte kan de erstatte tapte bein og antenner. Etter det åttende hudskiftet er sølvkre kjønnsmodne. Foto: Trond Hansen, Scanpix
Først publisert Sist oppdatert

Sølvkre (Lepisma saccharina) er plagsomme småkryp som kan dukke opp i leiligheter og hus.

De små krypene trives godt på steder med høy luftfuktighet, og er mest vanlige i forbindelse med kjøkken og bad samt i kjellere med fuktige og varme rom. De er lyssky og dukker ofte opp om natten, på leting etter mat.

Sølvkre, som også kalles sølvfisk, spiser stivelse og sukkerholdig næring som brødsmuler, mel, tapetklister og muggsopp. De kan også spise døde insekter og papir.

Les også: Skjeggkre er veldig ekkel og nesten umulig å bli kvitt

Sølvkre er ufarlig, men sjenerende

Selv om sølvkre er plagsomme og uønskede gjester i huset ditt, innebærer de sjelden noen fare. Men de kan være et tegn på at det er fuktskader, ettersom de trives i fuktige forhold.

Fakta om Sølvkre

- Sølvkre blir omtrent 1 centimer lange.
- Kroppen er langstrakt, sølvfarget og leddelt.
- Hunnen legger opptil 100 egg, og i vanlig romtemperatur tar det ca. 6 måneder før sølvkre blir voksne.
- De blir sjelden mange siden de reproduserer seg relativt sakte.

Kilder: rentokil.no og skadedyr.no

- Det må være høyere luftfuktighet enn 60 prosent for at sølvkreene skal leve og reprodusere seg, forklarer Bjørn Arne Rukke fra Folkehelseinstituttet. De kan derfor være en indikator på fuktskader, men ikke nødvendigvis.

Han påpeker at sølvkre er blant de minst skadelige skadedyrene, og at man behøver ikke å være redd for dem.

- De vil ikke gjøre noen materiell skade under normale forhold, men om de får arbeide lenge i fred og ro kan de gjøre skade på enkeltgjenstander som gamle bøker, tapetlim, museumsgjenstander og frimerker. Men dette er svært sjeldent, legger han til.

Arne Nese fra Rentokil understreker at sølvkre er ufarlige småkryp.

HAR DU DISSE PÅ BADET?: Sølvkre er harmløse, dråpeformede insekter med hode i den tykke enden. Navnet sølvkre kommer av den sølvgrå, glinsende fargen.
HAR DU DISSE PÅ BADET?: Sølvkre er harmløse, dråpeformede insekter med hode i den tykke enden. Navnet sølvkre kommer av den sølvgrå, glinsende fargen. Foto: Armando Frazao/Thinkstockphotos.com

- Vi får mange henvendelser fra folk som lurer på nettopp dette. Det er ingen grunn til panikk, de ødelegger ikke hus og de sprer ikke smitte. De kan vel knapt kalles skadedyr. Men for mange er de sjenerende kryp som man ønsker å bli kvitt.

Les også: De usle veggedyrene følger med deg hjem fra ferien

Hvordan fjerne sølvkre?

Hvis du oppdager sølvkre, bør du forsøke å finne ut om det kan være unaturlig fuktighet på enkelte steder. Sjekk i benkeskap med vannrør, sluk og om det er sprekker i gulvbelegg eller fliser.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

- Før man setter i gang ulike tiltak bør man finne den eksakte årsaken til at sølvkreene er der, forklarer Nese.

Mulige årsaker:

- Fuktskade.
- Dårlig ventilasjon og avtrekk.
- I en kjeller kan det være dårlig drenering slik at fuktighet trekker inn.
- Ting som ligger lagret rett på betonggulvet (for eksempel treplanker) kan danne fuktighet.
- Sluket på badet kan ha rester av såpe, hår og hud.
- Renner det vann utover gulvet på badet, slik at det stadig ligger vannansamlinger?

1) Utbedre eventuelle fuktskade og andre skader

- Har man fuktskader må disse utbedres, sier Rukke. Så lenge det er fuktig vil sølvkreene trives, så det er viktig at vesentlige kilder til fuktighet fjernes.

Sølvkre liker å gjemme seg bort, og typiske gjemmesteder kan være under løse gulvbelegg eller dårlige fuger, sier Nese. Slike skader bør repareres. Har man først gjort forholdene ugunstige for dem, er sjansen stor for at de forsvinner.

2) Støvsuge hyppig

- Det er ved rengjøring bedre å støvsuge de rommene som har sølvkre enn å vaske, sier Rukke. Ved å støvsuge hyppig, og ikke tilføre fuktighet, skaper man vanskeligere leveforhold for sølvkreene.

Nese anbefaler også bruk av støvsuger, og særlig på kjøkken der det kan samle seg smuler og matrester.

3) Senke fuktigheten på rommet

- Oppvarming av rommet og god ventilasjon er et annet godt råd, sier Rukke. På et bad kan man for eksempel skru opp varmekablene og sette inn vifteovn. Uttørkingen bør foregå over en lengre periode slik at man er sikker på at man blir kvitt alle individene.

4) Tette igjen sprekker

- Man kan tette igjen sprekker og andre mulige gjemmesteder med tettemiddel, råder Rukke.

5) Giftåte

- Forgiftet åte er også en alternativ metode hvis andre bekjempelsesmåter ikke er tilstrekkelig, nevner Rukke.

Åtebokser med sukkerholdig åte tilsatt innsektsgift bør også kombineres med reduksjon av fuktigheten i rommet og fjerning av mest mulig annen næring.

Verken Rukke eller Nese anbefaler bruk av insektspray i boligen.

- Man bør være varsom med bruk av insektspray, sier Rukke. Det kan være en viss helserisiko ved for høy eksponering.

- Vi er svært restriktive på bekjempelse av sølvkre, legger Nese til. Vi anbefaler heller folk å utføre de ovennevnte tiltakene.

Les også: Slik får du edderkoppene ut av huset

Hvor vanlig er det?

- Sølvkre lever kun innendørs i Norge. Arten er funnet i bygninger over hele landet og de påtreffes alle tider av året, sier Rukke avslutningsvis. Vi har ingen statistikk over hvor mange som har det hjemme, men det er nok relativt vanlig forekommende.

- Sølvkre er svært utbredt, og mange vil komme i kontakt med disse insektene enten hjemme, på hytta, på arbeidsplassen eller på reise, sier Nese.

- Jeg får i løpet av et år mange henvendelser fra mennesker som har oppdaget aktivitet. Det er derfor viktig å få fastslått hva dette dreier seg om, slik at man unngår unødvendig engstelse og dyre bekjempelser..