Tett do

Dette gjør du hvis doen er tett

Og én ting du absolutt ikke må gjøre!

Først publisert Sist oppdatert

Ting som kan forårsake tett do:

  • Luktfjernere
  • Bleier
  • Bind
  • Tamponger

Det finnes mange grunner til at doen er tett.

Noen bruker den som søppelkasse, mens andre har vært så uheldige at noe har falt i do uten at det har blitt lagt merke til.

- Det er viktig å ikke prøve å skylle ned for mange ganger etter at blokkeringen har oppstått, da vannet tilslutt vil flyte over kanten, advarer Einar Kjus fra Rørlegger sentralen AS.

Han råder deg likevel til å sjekke om toalettet er helt tett (ingen bevegelse i vannet) eller delvis tett (vannet går sakte ned).

Ifølge Kjus er luktfjerneren en av de vanligste årsakene til blokkering. Dette bør derfor være det første du ser etter dersom doen er tett.

- Om denne har tatt turen ned i skålen, setter den seg ofte fast i vannlåsen, noe som fører til at toalettet må demonteres. Dette må gjøres av rørlegger, da dette er en fast tilkobling, opplyser eksperten.

Dette kan du gjøre selv

Andre ting som er vanlig at havner i do, er bleier og bind. Ifølge Kjus må dette som regel fjernes fysisk. Det hender også at fett fra matlaging blir med helt ned i toalettet, noe som medfører at fettet størkner og blokkerer avløpet.

- Dette kan fjernes med varmt vann, tipser Kjus.

Ellers er de fleste avløpsåpnere du får kjøpt i matbutikk ofte veldig svake, og har liten funksjon. Du får imidlertid kjøpt sterkere varianter i rørleggerforretninger, tipser eksperten.

- Alle avløpsåpnere er som regel helt ufarlige for avløpet og kan derfor helles i do. Avløpsåpnere i pulverform bør imidlertid unngås, da disse kan forsteine seg om du ikke får skyldt det ut, forklarer Kjus.

Har du ingen formening om hva årsaken til blokkeringen er, kan du også forsøke med vakuumpumpe/sugekopp. Denne vil i mange tilfeller fjerne blokkeringen.

Les også: En kran som lekker fikser du på få minutter

Kan fort bli dyrt

Skulle ingen av disse tingene fungere, anbefales bistand fra rørlegger. En rørlegger har nemlig utstyr for staking videre ned i avløpssystemet.

- Dersom rørleggeren ikke klarer oppgaven, må det høytrykkspyles, fastslår Kjus.

Pris for rørleggerarbeidet varier ut ifra type blokkering, men ligger som regel et sted mellom 1800-7000 kroner.

Les også: Slik får du det rent mellom filsene

I utgangspunket ikke en forsikringssak

- At doen er tett, er i utgangspunktet ikke en forsikringssak, da det gjerne skyldes feil bruk (og kast) i toalettet, påpeker Arne Voll, informasjonssjef i forsikringsselskapet Gjensidige.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Er du usikker på om det er en dekningsmessig skade, kan det likevel være lurt å ta en telefon til forsikringsselskapet, legger han til.

De fleste forsikringsselskapene dekker imidlertid tilbakeslag. Det vil si vann eller kloakk som av ulike grunner renner feil vei, i dette tilfellet inn i hus/bygninger. Et eksempel er at kommunale ledningsnett ikke strekker til ved ekstremt mye nedbør og trykket gjør at vann og kloakk kommer opp av sluk i kjeller og så videre.