BONYTTHJELPEN

Badet hadde stått sånn siden 70-tallet – så fikk eieren nok

Eieren var redd for lekkasjer og måtte pusse opp. Se forvandlingen:

Pluss ikon
BEHOV FOR OPPUSSING: Badet var lite, trangt og med umiskjennelig 70-tallspreg.
BEHOV FOR OPPUSSING: Badet var lite, trangt og med umiskjennelig 70-tallspreg. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

– Badet var fra 70-tallet, og måtte totalrenoveres. Vi fryktet lekkasjer, og dessuten var det veldig trangt for en småbarnsfamilie, sier Eva som bor i huset.

Den estetiske oppgraderingen er åpenbar, men det er de funksjonelle forbedringene som virkelig har gjort familielivet lettere.

I stedet for et trangt badekar, har interiørarkitekten prioritert en sjenerøs dusjnisje.

Lite bad

Det var et lite rom, så utfordringen var å få på plass et bad som var funksjonelt og samtidig hadde god romfølelse.

I tillegg ønsket beboeren å forkorte avstanden fra badet og ned til vaskemaskin og tørketrommel. Før lå disse i kjelleren, to etasjer under.

FØR: Det gamle badet var mørkt og trangt,
FØR: Det gamle badet var mørkt og trangt, Foto: Privat
DUSJNISJE: De spettete flisene Norr Hvit er produsert av Mirage og levert av Fagflis. Det vegghengte toalettet er delvis skjult bak servantskapet fra Ikea.
DUSJNISJE: De spettete flisene Norr Hvit er produsert av Mirage og levert av Fagflis. Det vegghengte toalettet er delvis skjult bak servantskapet fra Ikea. Foto: Filippa Tredal

Hva ble løsningen?

– Den opprinnelige tanken var å plassere vask og tørk i et skap i gangen utenfor. Men en enda bedre løsning var å utvide badet og heller plassere disse funksjonene her inne, sier Interiørarkitekt Ida Lundqvist.

VASKEROM: Den vesentlige funksjonsendringen oppstod ved å utvide badet til høyre for døren og skape en vaskeromssone der. Utvidelsen ble gjort uten å gi avkall på vesentlige kvaliteter andre steder i huset.
VASKEROM: Den vesentlige funksjonsendringen oppstod ved å utvide badet til høyre for døren og skape en vaskeromssone der. Utvidelsen ble gjort uten å gi avkall på vesentlige kvaliteter andre steder i huset. Foto: Filippa Tredal
STOR DUSJ: Hele badets kortende er viet dusjen. Glassveggene slipper dagslyset fra vinduet gjennom slik at rommet fremstår som stort og luftig. Inne i dusjen har interiørarkitekten laget en nisje for sjampoflasker og såper. Dermed er det ikke behov for løse hyller.
STOR DUSJ: Hele badets kortende er viet dusjen. Glassveggene slipper dagslyset fra vinduet gjennom slik at rommet fremstår som stort og luftig. Inne i dusjen har interiørarkitekten laget en nisje for sjampoflasker og såper. Dermed er det ikke behov for løse hyller. Foto: Filippa Tredal

Hvordan utvidet du badet?

– Vi innlemmet deler av den tilstøtende gangen. For å få samlet vaskemaskin og tørketrommel på høyresiden tok vi dessuten noen centimeter fra gjesterommet ved siden av, sier hun.

Slik fikk vi skjøvet hvitevarene lenger inn i veggen. Nå har familien både bad og vaskerom i ett og samme rom, hvilket er en mye mer effektiv løsning.

Hva måtte beboerne forsake for at badet skulle bli større?

– I dette tilfellet oppveier gevinsten ulempene med god margin. Plassen jeg tok fra gangen og gjesterommet var uansett ikke godt disponert. Ved å endre på planløsningen har familien fått et fullverdig baderom, uten egentlig å ha gitt avkall på andre kvaliteter.

Hvordan vil du beskrive stemningen her nå?

– Enkel og sval. Elementer i tre, som knagger og benkeplate, utgjør varmende innslag. Ellers er stilen ren, naturlig og tidløs, som også er en gjennomgående stil i huset forøvrig.

Dette kostet forvandlingen

Fliser kr 20 000

Rørlegger kr 60 000

Elektriker/belysning kr 25 000

Håndverkere kr 180 000

Sanitær kr 30 000

Baderomsinnredning kr 5000

Totalt: kr 320 000

Eksperthjelp: Her kan du lese flere saker fra boligekspertene våre