Kona vil vrake utedassen - Ole fortviler:

– Vil koste 624 kroner per dobesøk

Ole G. Rudsengen (45) hyller utedassen.

SKITHUSET: Utedassen har fått navnet SKIthuset. Den er dekorert med ski både inne og ute.
SKITHUSET: Utedassen har fått navnet SKIthuset. Den er dekorert med ski både inne og ute. Foto: Privat
Først publisert Sist oppdatert

Den strømløse og vannløse hytta vår på Skjerva har utedass. I sommer tømte jeg den, og grov ned gammal møkk i et høl borti skauen. Dette var i god avstand til Skjervevatnet, og møkka var så gammel at det stort sett var blitt til støv. Altså, meget liten forurensningsfare.

«SKIThuset»

Så restaurerte jeg dassen. Satte inn vindu, malte den utvendig og innvendig og dekorerte den med gamle ski. Jeg synes jeg var artig kreativ da jeg døpte den «SKIthuset».

Nå har vi planer om å bygge på hytta. Kona insisterer på å bruke et par kvadrat til ny do. Hva er det med damer og utedass? Hvorfor denne forakten mot dette stolte kulturminnet? Jeg er redd for at dette kan føre til konflikt mellom meg og kona og enorme utgifter i parterapi. Dette er ikke et forsøk på en stereotypisk framstilling av hyttekvinnen! Det er kun opplevd og erfaringsbasert utedassmotstand fra min livsledsager.

Jeg har regnet litt på hva det vil koste. Jeg har da bare sett på rene kostnader ved innkjøp av selve innedoen. Jeg har gjort et relativt optimistisk overslag når det gjelder hyttebesøk, og jeg har regnet kostnader ut ifra første års bruk. Doen vil selvfølgelig bli billigere for hvert eneste besøk og for hvert år som går, gitt at innedoen ikke går i stykker og må skiftes ut relativt raskt.

Les også: 10 grunner til å beholde utedoen

Dekorasjon. Utedassen er dekorert med ski både inne og ute.
Dekorasjon. Utedassen er dekorert med ski både inne og ute.

624 kr per dobesøk!

Jeg har vært nokså optimistisk når det gjelder antall overnattingsdøgn pr. år. 4 uker med overnatting med 2 personer til stede i snitt = 2 x 7 = 14. 14 x 4 uker = 56 døgn. Jeg har sett på ulike innedoløsninger. Først ut er Cinderella gass forbrenningstoalett. (Gasstoalett – ganske funny egentlig).

Denne herligheten koster 34 990 kroner. Innkjøpssummen dividert på 56 døgns bruk utgjør en sum på tilnærmet 624 kroner pr. dobesøk!

Neste alternativ er i kategorien urinseparerende toaletter. Her har jeg sett på Snurredass standard separasjonstoalett. En rimeligere løsning som koster 27 450 kroner, noe som tilsvarer 490 kroner pr. besøk. Fortsatt urimelig dyrt.

Tredje variant er Vera toalettstol, også denne med urinseparasjon. Ifølge produktbeskrivelsen skiller den urin fra det øvrige avfallet. Dette skal forhindre lukt og væskeoppsamling. Dette gjelder også de to andre alternativer. Vera koster 10 990 kroner. Pr. toalettbesøk det første året i bruk kommer det på 196 kroner.

TOSETER: Utedassen er malt og pusset opp, men kona foretrekker et inne-alternativ.
TOSETER: Utedassen er malt og pusset opp, men kona foretrekker et inne-alternativ. Foto: Privat

Billig med bark

Fjerde alternativet, som jeg mener er det foretrukne, er SKIthuset, altså eksisterende utedass. Her må vi regne inn forbruk av sanitærbark. «Sanitærbark fin 20 liter» fra Maxbo koster 159 kroner. Totalkostnaden pr. besøk blir da 2,80 kroner. At man må gå ut i all slags vær, anser jeg ikke for å være et argument mot.

Frisk luft og naturopplevelser er et gode du ikke får på et to kvadrats rom med gasstoalett inne. Dessuten har utedassen betraktelig høyere møkkslepp. Du slipper ubehaget med at noe slår opp i stumpen, og det er naturlig utluftning, for ikke å nevne besparinger på dobørste og JIF.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Det er med andre ord ingen tvil om hva som er det beste alternativet!

Kommentaren ble opprinnelig publisert i Det enkle hytteliv fra Hytteliv august 2019.