fargeharmoni på fjellet
For femten år siden ble ekteparet hytteeiere over natten – nå har den fått en enkel og varm oppdatering
Da familiehytta på Kvitfjell skulle få et løft, var det med fokus på fine farger og tekstiler som forsterket interiørets personlighet og særpreg.
Det er gått 15 år siden interiørarkitekt Helene Arentz og ektemannen Petter første gang så fjellhytta som skulle bli deres.
Paret falt pladask både for den tradisjonelle arkitekturen og beliggenheten, forteller Helene.
– Den ligger godt i et skrånende terreng med tilbringerløype til alpinbakken som slynger seg bak og rundt på fremsiden av hytta.
– På tidspunktet som vi kjøpte hytta, var det ingen andre nære naboer enn byggherren, et tømrermester som bygde den samtidig med sin egen hytte på tomten ved siden av. Med årene har det kommet mange hytter i dette området, og i dag har vi flere gode venner i nærheten for felles middager og skiturer.
Helene og Petter Arentz sammen med barna Christine (24), Fredrik (22) og Thomas (19).
Petter jobber i et skipsmeglerfirma mens Helene er interiørarkitekt med eget firma, HA Interior Design.
Familien bor til daglig i Bærum, men bruker hytta på Kvitfjell
flittig i helger og ferier.
Nett: hainteriordesign.com
Instagram: @hainteriordesign
Raskt hyttekjøp
– Det gikk fort i svingene da vi fikk snusen i prosjektet. Vi ble hytteeiere nesten over natten. Vi falt for både hytta og våre kommende hyttenaboer, og har aldri angret!
Den 130 kvadratmeter store hytta går over ett plan med 10 soveplasser fordelt på fire soverom.
I tillegg til et større bad med badstu har hovedsoverommet et eget bad. Et luftig allrom huser både stue, spisestue og kjøkken og er blitt der familie og gjester samles.
– Det beste er at vi er sammen hele tiden uten at det føles trangt. Her er det ikke noen TV-rom eller «opp-stue» så det blir uansett sosialt. Den åpne løsningen gjør at det er lett å få plass til mange rundt spisebordet, og den eller de som lager maten er med hele tiden, sier Helene.
For Helene og Petter har stemningen i de gamle skistuene i Alpene og den tradisjonelle stilen i norske fjellstrøk vært inspirasjonskilder da de skulle innrede sin egen hytte.
– «Solbrent« treverk, stein, naturlig furu og gode ullstoffer og kelim er ingredienser vi har brukt for å skape denne stemningen. Møbler, tepper og ting har vi samlet gjennom årene.
– Kelimtepper og puter har vi tatt med oss fra Istanbul for mange år siden; bord og stoler, lysestaker og så videre er også kommet via ulike turer eller markeder. Det er det vi liker – en liten historie eller minner som til sammen gjør stedet veldig «vårt».
Les også: Hytta til Edel og Lars er utenom det vanlige. Hvor inspirasjonen er hentet fra, er det ingen tvil om
Overflatebehandling
Det meste er beholdt slik de først innredet hytta i 2007, da Helene tegnet løsninger for senger, skap og hyller i alle rom med skuffer og detaljer.
– Da hytta var ny, beiset vi veggene med litt hvitpigment fra Trip Trap Woodcare for å hindre gulning av furupanelet og videre malte vi all innredning som senger, garderobeskap, baderomsmøbler og kjøkken i litt ulike, men ganske lyse farger, sier hun.
I 2020 var det imidlertid tid for å gi overflatene en overhaling.
– Både senger og kjøkken var opprinnelig malt i litt lyse sandfarger, og nå ønsket vi mer kontraster til veggene, som for øvrig ikke er rørt siden de ble beiset, og som nå nærmest ser ut som om de er blitt lutet. Vi liker godt den naturlig aldringen av panelet, sier Helene.
– Vi la til noen nye farger i den eksisterende paletten, som ulike blå- og grønntoner. Sandfargen ble erstattet av en dypere brungrønn fargetone både på kjøkkeninnredningen, barnas rom og familiebadet.
Etter 13 år med en toseters sofa var tiden dessuten kommet for en større sofa.
– Med hensyn til gjestene våre, og med mye lange armer og ben hos den yngre generasjonen, var det ønskelig med flere sitteplasser i stuen. Løsningen ble en lang sofa i dyp blå velur med en veldig populær sjeselong på enden mot vinduene og utsikten.
Les også (+): Stuen var pregløs og upersonlig. Nå har den gjennomgått en totalforvandling
Pusset opp peisen
Peisen i ubehandlet betong fikk et løft med kledning i stein. – Vi fikk flinke håndverkere til å kle inn front, sider og pipe, og de felte inn en bjelke som vi fant på et gammelt familiested, til peishylle, sier interiørarkitekten.
Helene er opptatt av å ta vare på det man har, og det er først og fremst nye kulører og tekstiler som har preget oppussingen.
– Det har vært spennende å gjøre denne hytta enda mer til vår ved å tilsette mer farge og mer personlighet. Grepene som er tatt, har forsterket følelsen av lunhet i hytta, både på dag- og kveldstid.
– Det gjorde seg rett og slett med litt flere kontraster, men jeg tenker at vi på mange måter har grodd gradvis inn i hytta, og først nå visste hvordan vi ville «pynte» på den. Det å bruke litt mer mettede farger krever også litt mer mot. Det er veldig gøy å se hvor mye det har å si, og å kunne løfte det eksisterende interiøret med noen malingsstrøk.
Denne saken ble første gang publisert 21/03 2023, og sist oppdatert 27/04 2023.