elegant småbarnsliv
– Det var som å komme inn i en trehytte
Følelsen av å ha kommet hjem er viktig for de fleste av oss når vi leter etter et sted å bo. For Machilla og Nikolai var det avgjørende øyeblikket da de så leilighetens store, luftige rom og de høyreiste og vårgrønne løvtrærne utenfor.
Machilla husker godt visningen som fant sted en vårdag for tre år siden.
– Da vi fikk se den første stuen, var det som å komme inn i en trehytte, forteller hun. Leiligheten ligger i fjerde etasje med utsikt til frodig grønske i form av en parklignende bakgård, så referansen til luftig hytteliv er høyst forståelig. Roen som fyller hjemmet, og kontrasten mellom stemningen her og gatelivet på bakkeplan, er noe som paret setter pris på.
– Nikolai er oppvokst med hus og hage, mens jeg bodde på St. Hanshaugen og er vant til å leve med lyder fra gaten utenfor. Her er godt å kunne komme hjem og lukke omverdenen og støyen ute. Samtidig er jeg såpass mye bymenneske at jeg nyter det yrende livet i nabolaget, sier hun.
Mye å ta tak i
Det at drømmeleiligheten ble deres, betød ikke at den var innflyttingsklar. Her var det mye å ta tak i, blant annet ble planløsningen endret med hjelp av familievenn og arkitekt Peter Oscar Munthe-Kaas i arkitektfirmaet Wood, slik at kjøkkenet i dag ligger i innerst i fil med stue og spisestue. Dessuten avslørte et av de første besøkene etter anskaffelsen at gulvet var alt annet enn i vater.
– Lekeballen til datteren vår, falt ned på gulvet og rullet rett inn i det ene hjørnet, så her var det bare å rette opp skjevheter, sier Machilla.
Nikolai holdt i alle trådene som prosjektleder, og gikk grundig til verks. Han var dessuten opptatt av å finne en balanse mellom det å skape et moderne hjem for familien sin og være tro mot det opprinnelige preget. Det har gitt seg uttrykk i blant annet at det originale brystningspanelet i spisestuen er blitt bevart.
Her bor:
Machilla og Nikolai sammen
med barna på fire år og halvannet år. Leiligheten på 167 kvadratmeter ligger i Oscars gate i Frogner bydel, og består av tre soverom, to bad og kjøkken i tillegg til stue og spisestue.
– Vi tok det ned før gulvet ble rettet opp og ny parkett lagt på plass, for deretter å reparere panelet og sette det på plass igjen, forklarer Machilla.
Klar visjon
Selv har hun hatt aller størst glede av fasen etter at grunnarbeidet var unnagjort. – Både Nikolai og jeg hadde en klar visjon om hvordan vi ønsket å innrede leiligheten, og interiørdesigner Kine Jarholm forsto hva vi mente og kunne sette det ut i livet, sier hun. Resultatet er et interiør som forener det nåtidige designuttrykket med leilighetens klassiske arkitektur.
Det organisk formede speilet over sofaen og den praktfulle krystallkronen i taket føles som like naturlige elementer i interiøret, takket være en harmonisk palett som går igjen i alle rom og knytter de ulike områdene sammen. I stedet for en rød tråd, kan vi si at det er et dryss av pudderrosa i leiligheten.
– Det begynte med lampeskjermene i stuen, og så ble det naturlig å fortsette med flere innslag av rosa.
Barnevennlig
Med to små barn er det lett å tro at leiligheten til hverdags ser helt annerledes ut enn på bildene du ser her. Og, ja, til en viss grad gir leker og aktivitet rommene et litt annet preg, men helt kaotisk blir det aldri.
– Jeg er veldig opptatt av å ha det ryddig og rent, og liker at alt har sin plass, noe som gjør at hjemmet vårt har godt med oppbevaringsmuligheter og praktiske løsninger. Dessuten har nok min ordenssans smittet litt over på barna, for mirakuløst nok får både vaser og duftlys stå i fred, sier hun fornøyd.
Hverdagen byr på mye reisevirksomhet for Nikolai, mens Machilla studerer jus – med andre ord kan det tidvis bli et hektisk tempo for småbarnsforeldrene i bygårdens øverste gemakker. Da er det godt å kunne slappe av på tomannshånd om kvelden etter at barna har sovnet.
– Vi er mye på kjøkkenet, og spisestuen er der vi har de gode samtalene. Da fødsel nummer to var i gang, og vi visste at vi hadde litt tid på oss før vi måtte dra til sykehuset, lagde Nikolai overdådige sandwicher til oss som vi spiste i spisestuen. Det er nok det viktigste rommet for oss. Det er her vi sitter når vi har gjester, eller hvis vi har gjort oss litt ekstra flid med hverdagsmiddagen, sier Machilla.
Brystningspanelet gir spisestuen en egen karakter, noe som understrekes av tapetet fra House of Hackney. – Det var en lang prosess å finne frem til det rette uttrykket. Blant annet testet vi med rosa tak og lilla panel, og var også innom samme tapet i en mørkere fargesetting. Men det passet ikke her oppe i «trehytta» vår. Det måtte bli lyst og grønt, akkurat som det var første gang vi besøkte leiligheten. ❖
Artikkelen ble opprinnelig publisert i Maison Interior nr 01 2023
Respektfull renovering
Machilla og Nikolai har vært opptatt av å pusse opp den gamle leiligheten med nennsom hånd. Her er deres tips:
• Studer de originale plantegningene for å se hvordan arkitekten har tenkt seg at rommene skulle fungere sammen. Da kan man oppdage senere endringer og det blir enklere å ta de riktige justeringene.
• Behold spisestuen! Ved å ha spiseplassen i et eget rom, blir måltidet en helt annet opplevelse enn hvis man sitter omgitt av kjeler og rotet etter matlagingen.
• Legg litt ekstra innsats på å beholde originale detaljer som stukkatur og paneler. De gir interiøret en helt egen atmosfære.
• La bygningen inspirere innredningen. For oss var det selvsagt å ha overskap på kjøkkenet siden det er en naturlig del av et tradisjonelt kjøkken.
Denne saken ble første gang publisert 15/02 2023.