Oppussing av kjøkken

Kjøkken før og etter

Flisene har hun laget selv og kjøkkeninnredningen er hjemmesnekret. Se Lillann Svendsruds personlige og unike kjøkken.

FØR OPPUSSING: Slik så kjøkkenet ut før Lillann pusset det opp. Gusjegrønne plater og en kjøkkeninnredning som delte opp rommet slik at utsikten ble delvis sperret.
FØR OPPUSSING: Slik så kjøkkenet ut før Lillann pusset det opp. Gusjegrønne plater og en kjøkkeninnredning som delte opp rommet slik at utsikten ble delvis sperret. Foto: FOTO: Privat
Først publisert Sist oppdatert

På gården Nordre Sørsdal har keramiker Lillann Svendsrud alt hun trenger - eget atelier på låven og god plass til en aktiv livsstil med hester, hund og katt. I tillegg har hun fått et høyst personlig kjøkken med god plass og utsikt til Liers landskap.

Skjønt, det siste var ingen selvfølge da Lillan kjøpte gården i 2008.

Da Lillann fikk se kjøkkenet, skjønte hun straks at noe måtte gjøres.

Kjøkkenet var fra 1960-tallet, med respatexplater og gusjegrønn kjøkkeninnredning. Men verst av alt - innredningen delte opp rommet, slik at utsikten ble delvis sperret.

- Jeg ville åpne opp rommet. Hovedfokus var å få landskapet inn, forklarer Lillan, med henvisning til det vakre, bølgende landskapet utenfor.

ETTER OPPUSSING:Kjøkkenet har blitt lyst og åpent etter at Lillann rev ned den gamle innredningen.
ETTER OPPUSSING:Kjøkkenet har blitt lyst og åpent etter at Lillann rev ned den gamle innredningen. Foto: FOTO: Helge Eek
ETTER: Kjøkkenet er blitt et yndet oppholdsrom for både tobente og firbente. Golden retrieveren Mahe slapper av på gulvet, mens katten Tahiti håper på tunfisk.
ETTER: Kjøkkenet er blitt et yndet oppholdsrom for både tobente og firbente. Golden retrieveren Mahe slapper av på gulvet, mens katten Tahiti håper på tunfisk. Foto: FOTO: Helge Eek

Startet med blanke ark

FORNØYD: For Lillann er kjøkkenet husets hjerte. - Kjøkkenet er vårt viktigste oppholdsrom. Det er her familien samles, sier hun.
FORNØYD: For Lillann er kjøkkenet husets hjerte. - Kjøkkenet er vårt viktigste oppholdsrom. Det er her familien samles, sier hun. Foto: FOTO: Helge Eek

Den gamle kjøkkeninnredningen ble kastet ut, og Lillan startet med blanke ark.

Det første hun skaffet seg, var det praktfulle skapet fra 1822. Det ble kjøpt på auksjon på Lena, og spiste opp nesten hele kjøkkenbudsjettet.

- Akkurat da hadde jeg solgt noen av arbeidene mine og hadde en del penger. Og som alle kunstnere gjør når de har penger, så gjorde jeg noe ellevilt, for å være sikker på at det blir noe gøy her i livet, sier hun med en latter.

Men det gjorde altså at hun ikke hadde igjen penger til resten av kjøkkeninnredningen.

- Jeg lurte på hva jeg skulle gjøre, da den åpenbare løsningen slo meg. Jeg er jo keramiker, så det logiske svaret var å lage flisene over kjøkkenbenken og under komfyren selv.

Mosaikk av knuste fliser

FRANSK BLÅTT: Dette flotte skapet fikk Lillann byttet til seg på Zanz. Det kommer fra Frankrike og står flott til Lillanns blåhvite porselen.
FRANSK BLÅTT: Dette flotte skapet fikk Lillann byttet til seg på Zanz. Det kommer fra Frankrike og står flott til Lillanns blåhvite porselen. Foto: FOTO: Helge Eek

Som tenkt, så gjort. Lillann laget en helt personlig mosaikk av fliser, en sammenblanding av mønstre som er typiske for henne: Blomster, roser, fugler, dyremønster, sitater og ordtak.

Nevenyttige Lillann snekret også kjøkkeninnredningen selv.

- Jeg hadde noen planker igjen etter å ha pusset opp annen etasje. Disse brukte jeg til kjøkkenskap. På mange av plankene satt det igjen gamle tapetrester som jeg synes er utrolig vakre. De ga en unik patina til bordene. Jeg ville beholde tapetrestene, så jeg la på et ekstra strøk med lakk over for at disse skulle holde.

Kjøkkeninnredningen består også av noen originale skapdører. Det ene kjøpte Lillann i Marokko. Et par dører fra et ødelagt skap kom også til nytte.

- De kommer fra et skap som jeg hadde med meg hjemmefra, og som var i veldig dårlig forfatning. Men skapdørene var fine, så jeg fant ut at jeg kunne bruke disse, forklarer Lillann.

Sans for gjenbruk

Med vask og armatur fra Ikea har hun klart å skape et kjøkken med karakter, uten at det kostet skjorta. For Lillann var det et naturlig valg, gjenbruk har hun så å si fått inn med morsmelka.

- Jeg har alltid hatt et hjerte for gamle ting - det har vært en del av oppveksten. Moren min drev brukthandel, og gjenbruk har på mange måter vært en del av min estetiske oppdragelse. Jeg har blitt lært opp til å se det vakre i gamle gjenstander, forklarer hun.

Slik får du stilen

Til deg som ønsker et unikt kjøkken på lavbudsjett, har Lillann følgende råd:

GJENBRUK: Den gamle vedkomfyren var en gave, og sørger for lun varme på kjøkkenet om vinteren. Den passer godt til den rustikke innredningen som Lillann har snekret selv med materialer fra en gammel soveromsvegg. Fliser over benk og under komfyren er også laget av Lillann.
GJENBRUK: Den gamle vedkomfyren var en gave, og sørger for lun varme på kjøkkenet om vinteren. Den passer godt til den rustikke innredningen som Lillann har snekret selv med materialer fra en gammel soveromsvegg. Fliser over benk og under komfyren er også laget av Lillann. Foto: FOTO: Helge Eek
KREATIV: Lillann Svendsrud er keramiker og har laget flisene over benk selv.
KREATIV: Lillann Svendsrud er keramiker og har laget flisene over benk selv. Foto: FOTO: Helge Eek
INTERNASJONALT: Skapdøra kjøpte Lillann i Marokko. Vasken er fra Ikea.
INTERNASJONALT: Skapdøra kjøpte Lillann i Marokko. Vasken er fra Ikea. Foto: FOTO: Helge Eek

- Tenk gammelt i stedet for nytt. Gå på auksjoner. Der finner du unike, gamle møbler. Jeg anbefaler også å lete på finn.no, der finner du alt fra planker og takstein, til innredning. Kjøp restefliser hos flisehandleren og lag din egen, personlige mosaikk over kjøkkenbenken.

Les også:

Oppussing: De ti verste kjøkkentabbene

Slik velger du oppvaskmaskin

Ti kule kjøkken til å bli inspirert av