Kjøkken og inspirasjon
Ti kule kjøkken til å bli inspirert av
Et kjøkken trenger fornyelse med jevne mellomrom, og enten du har tykk eller tynn lommebok, vil du her finne inspirasjon til kjøkkenfornyelse.
Enten du er klar for fleske til med et nytt påkostet kjøkken, eller skal fornye på sparebluss, finner du inspirasjon her som kan være nyttig til kjøkkenprosjektet ditt.
Eller kanskje ønsker du bare å sjekke ut trendene på kjøkken?
Her viser vi et utvalg av de beste kjøkkenene som nylig har stått på trykk i interiørmagasinet Bonytt. Noen inngår i allrom, og kan regnes som spisekjøkken, andre er mer for arbeidskroker å regne.
Årgangskjøkkenet
Kjøkkenet på bildet over er laget av gamle bygningsdeler, og bærer da også preg av levd liv. Det skriker i hakk og sår. Selv oppvaskmaskinen har fått en front av brukt plank. Komfyren fra Ilve og kjøleskapet fra Smeg er nokså nye, men spiller begge videre på den nostalgiske estetikken. Huset ligger i Holmenkollåsen og er bygget i tømmer. Her er gipsplater uvelkomne.
Glatte flater, pussede flater og arabesker
Under finner du et nokså ordinært rom på Jessheim som er blitt til et originalt og funksjonelt kjøkken med orientalsk touch. Innredningen er maksimalt minimalistisk: Både fronter og benkeplate er holdt i hvitt, og verken håndtak eller knotter bryter med de rene linjene.
De hvite, glatte flatene skaper en markant kontrast til de gråsjatterte veggene som er pusset med betongmasse og siden impregnert.
Viser frem tømmerstokkene
I dette huset på Toten lagde familien et slags vindu inn til tømmeret som utgjør selve bygningens konstruksjon. Gjennom vinduene kan man titte ut til hagen og omkringliggende jorder, mens fototapetet over kjøkkenbenken viser vill natur ved familiehytta på fjellet.
Kjøkkeninnredningen langs langveggen er holdt i hvitt, mens kjøkkenhalvhøya har fronter i eikefiner. Beboerne ønsket et egnet gulvmateriale i kjøkkensonen. Valget falt på fliser, som takler den ekstra slitasjen som arbeidssonen utsettes for.
Kjøkkenfondvegg
Den giftgrønne kjøkkeninnredningen går fra vegg til vegg og gulv til tak. Høyskapene har full dybde (60 cm) hele veien. Slik utnyttes volumet maksimalt.
Skapfrontene har verken håndtak eller knotter, men er skåret til på en måte som gjør at man likevel klarer å åpne skapene.
Den uvanlige detaljeringen skaper spennende linjer, men er ifølge beboeren ikke noe som bidrar til å gjøre kjøkkenlivet enklere.
Gjenbrukskjøkkenet
Kvalitet er en fellesnevner på dette kjøkkenet på Ullevål i Oslo. Det samme er skjønnhetsfeil. Heller et arrete stykke heltre enn en plettfri finerplate er filosofien. I praksis foretrekker beboerne det ripete og avskallede uansett. Tingene skal ikke bare tåle en trøkk. Det gjør ingen ting om de har fått en trøkk allerede. Kjøkkenbenken takler det meste.
Den spesialtilpassede platen i børstet stål er lett å holde ren og hundre prosent resirkulerbar. Men det blir lenge til den skal gjenvinnes. Dette kjøkkenet er kommet for å bli.
Høyt under taket
I det lille, gamle trehuset utenfor Trondheim, har beboerne vært opptatt av å dyrke romfølelsen. Kjøkkenet er plassert langs en beiset, panelkledd fondvegg i underetasjen. Innredningen er tilpasset av Nygårds trevarefabrikk i Mosjøen, etter tegninger fra beboeren. Bordet er laget av gammelt, resirkulert tre.
Man trenger ikke være designkjenner for å dra kjensel på Arne Jacobsens syverstoler, produsert av Fritz Hansen.
Dristig fargebruk
Innredningens hissige rødoransje farge setter sitt preg på dette rommet i Oslo-leiligheten. Beboerne arbeidet ut fra hypotesen om at en sterk farge på kjøkkenet ville redusere behovet for farger ellers i interiøret. Både topper og sider på skap er i det eksklusive komposittmaterialet Corian, mens fronter og skrog er laget i rimeligere, fargelakkerte mdf-plater.
Himlingen er kledd med en burgunderrød, mønstret tapet, og bidrar til å peke på kontrasten mellom nytt og gammelt, moderne og klassisk.
Solide materialer, tandre farger
Ved å bruke arkitekt, kan man oppnå et originalt uttrykk og få en løsning som er spesielt tilpasset egne behov, egen smak og egen økonomi. Gulvet er i upusset betong, og vegger og tak er kledd i osb-plater, et rimelig material av restflis. Platene er lysnet med en blanding av pulverisert stein og bindemiddel. Benkeplaten og sprutsonen er i fiber-sementplater, et annerledes men hensiktsmessig valg.
I tillegg til en elektrisk komfyr finnes også en vedkamin. Den brukes til generell oppvarming, men utnyttes ofte til å koke te eller å holde maten varm. Kjøkkenet er designet av arkitektkontoret Askim-Lantto.
Glatte flater og sterke kontraster
Kjøkkenet i dette huset tegnet av Stein Halvorsen og innredet av MNIL Kari Andersen, er preget av glatte, solide overflater og markant fargebruk. Innredningen fra Poggenpohl er utført i såkalt grå titan, mens kjøkkenbenken i Corian er i mandarin, eller rødoransje på folkemunne.
Ved enden av kjøkkenøya er det plassert en vaskesøyle fra Riber med en dusjkran i midten - et uvanlig innslag på norske kjøkkener.
Kosekjøkken med gjestenisje
I enden av kjøkkenet er det etablert et slags gjesterom ved å bygge opp en liten plattform av mdf-plater som så er fylt opp med madrass og puter. Når beboerne ikke har overnattingsgjester, fungerer kroken som en komfortabel loungesone inne på kjøkkenet.
Les også:
Italiensk designerkjøkken midt i Oslo
På jakt etter nye interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide
18 forslag til fornyelse av kjøkkenet