Test av laminerte benkeplater
Ballingsløv har den beste benkeplaten
Men halvparten stryker på fuktighetstesten.
Planer om å kjøpe benkeplate eller bare bytte ut den gamle? Både estetiske og kvalitetsmessige forhold bør vurderes ved valg. Men til syvende og sist handler det likevel om platens kvalitet, blant annet med hensyn på vedlikeholdet.
Videre skal benkeplater tåle hard medfart, fuktighet og varme, men det gjør ikke alle i svenske Testfaktas test av åtte laminerte benkeplater. Halvparten av dem strøk på fuktighetstesten. Det var bare platene fra Ballingslöv, Ikea, Bauhaus og Epoq som bestod, mens benkeplatene fra Vedum, Marbodal, Kvik och Myresjöhus tok til seg for mye fuktighet. Og når vanninntrengningen først har startet, er benkeplatens liv beseglet.
- Har fukten først kommet inn og platen begynt å svelle, er det vanskelig å redde den, sier testlederen på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, Bengt-Åke Andersson, til klikk.no. Instituttet gjennomførte testen på oppdrag av Testfakta.
Varierende kvaliteter
Når testen viser at benkeplater som tilsynelatende ser like ut presterer forskjellig, har det ifølge Andersson en enkel forklaring.
- Det viktigste er at produsenten lykkes å få alle skjøtene tette. I tillegg har kvaliteten på overflateskiktet og antall lag betydning.
Runde kanter bedre enn rette
Laminatplater er konstruert slik at de består av en hard overflate av flere lag av papir som er impregnert og presset sammen. Innmaten består av sammenpresset spon. Gjennomgående er overgangen mellom kant og overflate utført på to måter, enten hvor laminatet er bøyd rundt kanten eller hvor det er en rett overgang mellom side og overflate.
- Den runde utførelsen er mindre sårbar overfor fukt enn den rette varianten. Alle de fire platene som gjorde det best i testen; Ballingsløv, Ikea Bauhaus og Epoq har den runde løsningen. Årsaken er at det med buet overgang blir færre steder for fuktigheten å samle seg, utdyper Andersson.
Utfordring med utsparinger
Administrerende direktør ved NorskTreteknisk Institutt, Jørn Brunsell, forteller at laminerte produkter generelt har en sterk og motstandsdyktig overflate.
- Men problemet oppstår i det øyeblikket man er nødt til å ta hull i platen, blant annet for å plassere oppvaskkum og blandebatteri. Da reduseres bestandigheten og man øker risikoen for fuktinntrengning med påfølgende svelling og delaminering som resultat, utdyper han overfor klikk.no.
Dette understrekes av Bengt-Åke Andersson, som sier at sponmaterialet under overflaten suger til seg vann som en svamp. For når først vannet har kommet inn i platen, vil det ikke ta lang tid før platen endrer karakter.
- Etter et halvt år ser platen ikke bra ut og man må sannsynligvis bytte den ut langt tidligere enn man hadde regnet med.
Sårbar overfor varme
I tillegg til å teste mot fuktighet, ble benkeplatene også testet mot varme. Begrunnelsen er at en eller flere sider av benkeplaten gjennomgående er i kontakt med komfyr eller steketopp. Alle platene klarte seg bra bortsett fra Bauhaus og Epoq hvor kantlistene løsnet. Forklaringen kan være at ingen av disse platene hadde fabrikklimte kantlister, men medfølgende lister som laboratoriet strøk på på strykejern.
Slik ble benkeplatene testet
Overflatens bestandighet mot flekker. Teppebiter dynket i ulike væsker ble lagt på overflaten. Bitene med vann og fett lå i 24 timer, mens bitene med alkohol og kaffe ble liggende i én time.
Overflatens bestandighet mot riper. Det ble risset i overflaten med et spisst verktøy. Det ble brukt et trykk på 10 Newton og etter rispingen ble en fettmettet teppebit lagt over risset. Deretter ble det analysert i hvilken grad fettet sprette seg i ripen.
Overflatens varmebestandighet. Først ble det plassert et 180 grader varmt aluminiumsstykke på overflaten. Stykket ble liggende i 20 minutter. Deretter ble et aluminiumsstykke oppvarmet til 85 grader plassert på overflaten, men denne gangen med et fuktig tøystykke i mellom. Til slutt ble overflaten vurdert.
Benkesidens bestandighet mot vann. Benkeplaten ble plassert i seks timer mot en vanngjennomtrukket svamp. Platenes tykkelse ble målt før og etter testen for å se om de hadde trukket til seg fuktighet.
Benkesidens bestandighet mot damp. Sidene ble i fem minutter utsatt for damp som holdt 50 til 60 grader. Dette ble gjentatt tre ganger med ett døgns mellomrom. Til slutt ble benkeplatene analysert og eventuell svelning vurdert.
Benkesidens bestandighet mot varme. Det ble plassert et jernstykke mot benkeplatens side. Jernet holdt 85 grader. Deretter ble siden bedømt for eventuelle skader.
I testen ble det generelt benyttet en skala mellom 1 til 5, der fem er best, men på dampmomentet ble det benyttet en skala fra 1 til 3. Klikk.no har omregnet begge skalaene til en 6-skala.
Les også:
Gjemte kjøkkenet under trappen
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 27/07 2013, og sist oppdatert 28/06 2017.