Femtitallsleilighet i 2013-stil

Pusset opp kjøkkenet med benkeplate fra 50-tallet

Da Helene Strand og Martin Gulsrud skulle oppgradere kjøkkenet sitt, begynte de med en stålbenkeplate fra 50-tallet.

NYTT KJØKKEN MED BRUKT BENKEPLATE: Benkeplaten er fra 50-tallet, og passet perfekt til parets oppussingsplaner.
NYTT KJØKKEN MED BRUKT BENKEPLATE: Benkeplaten er fra 50-tallet, og passet perfekt til parets oppussingsplaner. Foto: Foto: Niklas Hart
Først publisert Sist oppdatert

Benkeplaten sto avvertert på Finn.no, og kostet tusen kroner. De doble vaskekummene er integrert i platen, så beboerne slapp å bekoste både kum og finsnekring for å få en fullverdig kjøkkenbenk.

I mengden av tidsttypiske materialer som egner seg for benkeplater, valgte beboerne å vende blikket mot fortiden.

- Vi kjøpte den av noen som selv skulle fornye kjøkkenet sitt. Det var kvinnen i huset som ville ha den ut, mannen var mer skeptisk husker jeg. For oss var det et kupp. Vi lagde vårt eget nye kjøkken etter denne benken, forteller Helene.

Sveiset for evigheten

Den godt og vel fire meter lange konstruksjonen er laget i ett stykke børstet stål, helt uten skjøter og sprekker der smuss og guffe kan sette seg fast. Mange kjøkken på femtitallet ble utstyrt med slike benkeplater. De skulle gjøre kvinnens arbeid på kjøkkenet lettere og triveligere.

I dag er kjønnsrollemønsteret endret, men benkeplatens kvaliteter gjelder fremdeles. Hva mer kan man kreve av en benkeplate enn at den både er vedlikeholdsfri og uslitelig?

PUSSET OPP MED BRUKT BENKEPLATE: Ikeakjøkkenet er nytt, mens stålbenken er gammel og brukt, og opprinnelig fra et mekanisk verksted i Fredrikstad. Flisene i sprutsonen heter Re-Use Concrete, og er fra Bella Fliser. Veggfargen Soft Sand fra Nordsjö gjør at den hvite innredningen fremstår som ekstra hvit.
PUSSET OPP MED BRUKT BENKEPLATE: Ikeakjøkkenet er nytt, mens stålbenken er gammel og brukt, og opprinnelig fra et mekanisk verksted i Fredrikstad. Flisene i sprutsonen heter Re-Use Concrete, og er fra Bella Fliser. Veggfargen Soft Sand fra Nordsjö gjør at den hvite innredningen fremstår som ekstra hvit. Foto: Foto: Niklas Hart
STÅL OG SILIKON: Bordskånerne og gryteklutene Vaffel er designet av Helene Strand og Maja Jacobsen, som sammen driver designbyrået Bark Bazar.
STÅL OG SILIKON: Bordskånerne og gryteklutene Vaffel er designet av Helene Strand og Maja Jacobsen, som sammen driver designbyrået Bark Bazar. Foto: Foto: Niklas Hart

Femtitallskvaliteter med nåtidsappell

INTERIØRARKITEKT PÅ HJEMMEBANE: Helene Strand jobber som interiørarkitekt i Scenario. Hjemme har hun vært sin egen interiørarkitekt.
INTERIØRARKITEKT PÅ HJEMMEBANE: Helene Strand jobber som interiørarkitekt i Scenario. Hjemme har hun vært sin egen interiørarkitekt. Foto: Foto: Niklas Hart

Robuste benkeplater er bare én av mange kvaliteter femtitallet brakte med seg. Datidens boligbygging var et storstilt sosialt prosjekt: Etter krigen skulle vi ikke bare ha et sted å bo. Vi skulle ha et sted å bo riktig også.

Med utgangspunkt i boligundersøkelser fant arkitekter, interiørarkitekter og psykologer ut hvordan det var mest hensiktsmessig å bo. Og så bygde man slik. Lys og luft til alle, lettstelt arbeidskjøkken og felles tørkestativ på gårdsplassen.

Blokka på Eiksmarka utenfor Oslo er et typisk eksempel på femtitallets boligbygging. Lys, luft og fellesskapsløsninger fenger fremdeles. Men noe har endret seg. Husmoren har dratt på jobb, og matlaging er blitt en sosial aktivitet - ikke en oppgave som foregår bak en lukket kjøkkendør.

Men alt som ble klekket ut på femtitallet er ikke like aktuelt å ta vare på, mener familien. Planløsningen for eksempel.

- Femtitallsmodellen er fremdeles god. Men vi lever ikke lenger som på femtitallet. Derfor har vi gjort noen justeringer, sier Helene.

Derfor har Helene og Martin sørget for å inkludere kjøkkenet i stuen.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Det er bedre med ett stort oppholdsrom enn flere små. Resultatet er jo at vi kan være sammen mer, sier Helene.

Sosialt kjøkken og hjemmekontor

ENDRET PLANLØSNINGEN: Døråpningen til kjøkkenet ble flyttet litt til høyre slik at kjøkkenbenken kunne føres helt inntil veggen. Så ble
det laget en bred åpning mellom spiseplass og kjøkken. Det sikrer bedre flyt i boligen og økt lysgjennomstrømming.
ENDRET PLANLØSNINGEN: Døråpningen til kjøkkenet ble flyttet litt til høyre slik at kjøkkenbenken kunne føres helt inntil veggen. Så ble det laget en bred åpning mellom spiseplass og kjøkken. Det sikrer bedre flyt i boligen og økt lysgjennomstrømming. Foto: Foto: Niklas Hart

Helene og Martin flyttet på den eksisterende døråpningen og laget enda en åpning mellom kjøkken og stue. Kjøkkenet er blitt innlemmet i den sosiale sonen. Dessuten er rommene blitt lysere, og fra spisebordet i stuen kan man titte ut gjennom kjøkkenvinduet og se stålet glitre i Holmenkollbakken.

Som foreldre av vår tid, har både Helene og Martin fulle jobber - når de ikke har permisjon, da. De har også, tidstypisk nok, muligheten til å jobbe en del hjemmefra. Valget sto mellom å leie et eksternt kontor eller å investere i en kontorløsning hjemme.

- Forutsetningen for å lage et hjemmekontor i stuen var at det ikke måtte se så kontoraktig ut, forteller Helene.

Løsningen ble å bygge en skapvegg med hyllenisjer og en nedfellbar kontorpult. Bak gråmalte mdf-fronter har de stappet permer, harddisk, ruter, kabelkrøll og andre stuefiendtlige nødvendigheter.

HJEMMEKONTOR: Det plassbygde møbelet langs kortveggen rommer både skjult og åpen oppbevaring pluss et hjemmekontor ved vinduet. Snekkerarbeidet er utført av Regiec Zbigniew. Bord og stoler er fra Hay.
HJEMMEKONTOR: Det plassbygde møbelet langs kortveggen rommer både skjult og åpen oppbevaring pluss et hjemmekontor ved vinduet. Snekkerarbeidet er utført av Regiec Zbigniew. Bord og stoler er fra Hay. Foto: Foto: Niklas Hart

Hadde det ikke vært for at arbeidspulten i praksis alltid sto nedfelt, ville kontoret vært vrient å få øye på.

Rendyrker ikke femtitallet

Selv om Helene og Martin sympatiserer med femtitallets boligprosjekt, er det uaktuelt å dyrke femtitallsstilen. Interiøret er i stedet en delikat miks av danske samtidsmøbler, arvegods og bruktkjøp.

Pluss trendsettende egendesign: Trauet i akrylglass med inngravert akantusmønster lyser her og nå lang vei. Dermed føyer hjemmet seg inn i rekken av hjem som blander nytt og gammelt, og som på tross av denne fellesnevneren fremstår som unikt og personlig.

Les også:

Arkitekten lagde miksebord i kjøkkenbenken

Derfor er det lett å like dette badet

Norges fineste interiører finner du i vår inspirasjonsguide

GRÅTT, BRUNT OG LYSROSA: Komfortdelen av stuen er innredet med safaristoler fra en dansk bruktbutikk, et arvet sofabord og et gulvteppe fra Hay. Bordlampen er satt sammen av en ny skjerm og en gammel fot fra norske Høvik Lys. Maleriet er Helenes eget verk.
GRÅTT, BRUNT OG LYSROSA: Komfortdelen av stuen er innredet med safaristoler fra en dansk bruktbutikk, et arvet sofabord og et gulvteppe fra Hay. Bordlampen er satt sammen av en ny skjerm og en gammel fot fra norske Høvik Lys. Maleriet er Helenes eget verk. Foto: Foto: Niklas Hart
POSTMODERNE BONDEROMANTIKK: Trauet i akrylglass er en
prototyp. Helene jobber med å få til en produksjonsavtale
slik at den kan nå butikkhyllene i løpet av året. Selv bruker
hun produktet som en magasinkurv.
POSTMODERNE BONDEROMANTIKK: Trauet i akrylglass er en prototyp. Helene jobber med å få til en produksjonsavtale slik at den kan nå butikkhyllene i løpet av året. Selv bruker hun produktet som en magasinkurv. Foto: Foto: Niklas Hart
KLESSKAP RUNDT SENGEN: Soverommet er ikke større enn
nødvendig. Skap fra Ikea utnytter volumene over og på siden av sengen. Pyntepute fra Bolina, sengeteppe fra Hay. Veggfargen True Sand er fra Nordsjö. Knaggrekken er fra Vitra.
KLESSKAP RUNDT SENGEN: Soverommet er ikke større enn nødvendig. Skap fra Ikea utnytter volumene over og på siden av sengen. Pyntepute fra Bolina, sengeteppe fra Hay. Veggfargen True Sand er fra Nordsjö. Knaggrekken er fra Vitra. Foto: Foto: Niklas Hart

Er dette verdens fineste hønsehus?