Oppussing av kjøkken

Bygget om gammelt kjøkken til funksjonelt allrom

Kjøkkenet ble bygget sammen med en entré til et stort allrom.

SE DEN FORSKJELLEN: Det gamle kjøkkene ble slått sammen med et tilstøtende, lite rom og gjort om til et stort allrom. (FOTO: Privat/Espen Grønli)
SE DEN FORSKJELLEN: Det gamle kjøkkene ble slått sammen med et tilstøtende, lite rom og gjort om til et stort allrom. (FOTO: Privat/Espen Grønli)
Først publisert Sist oppdatert

Det opprinnelige kjøkkenet var lite og mørkt, og dominert av en gammel skjenk, en vaskemaskin og masse rot.

Nå er tristessen erstattet med et funklende nytt kjøkken, til stor glede for eieren og hans matlaging.

Store endringer

Løsningen ble å slå sammen det gamle kjøkkenet med et tilstøtende, lite rom og skape et stort allrom.

Interiørarkitekt Bernt A. Pedersen hjalp eieren med å forme en ny romløsning, som blant annet innebar at garderoben ble plassert i den ene enden av det store allrommet.

I sin innredning la han blant annet vekt på å velge enkle møbler, nøytrale farger og praktiske løsninger. Dette er særlig viktig i boliger hvor det er mange mennesker med ulik smak og behov som skal bruke allrommet.

FUNKSJONELT ALLROM: Det nye kjøkkenet har blitt et funksjonelt allrom.
FUNKSJONELT ALLROM: Det nye kjøkkenet har blitt et funksjonelt allrom. Foto: Foto: Espen Grønli
ENTREEN: Da kjøkkenet skulle pusses opp, ble det bestemt å slå det sammen med et lite rom og entreen til et stort allrom. Hyllene på veggen er skuffene fra det gamle kjøkkenet.
ENTREEN: Da kjøkkenet skulle pusses opp, ble det bestemt å slå det sammen med et lite rom og entreen til et stort allrom. Hyllene på veggen er skuffene fra det gamle kjøkkenet. Foto: Foto: Espen Grønli

Kleshengere på kjøkkenet

ROT: Slik så det ut på kjøkkenet før oppussingen.
ROT: Slik så det ut på kjøkkenet før oppussingen. Foto: Foto: Privat

Det nye kjøkkenet ligger rett innenfor inngangsdøren, og derfor ble entreen gjort til en del av allrommet og kjøkkenet.

- Det var en utfordring å få entreen og kjøkkenet til å henge naturlig sammen, men vi endte med å velge skap i eikelaminat med speilfronter. Eik gir mer varme og speil øker som kjent romfølelsen, forklarer Pedersen.

Det ene skapet skjuler det nye sikringsskapet, og har plass til kurver og vesker. Det andre er utstyrt med skohyller, og to åpne skap er til jakker.

Men skapene er bare 35 cm dype og har ikke plass til kleshengere på tvers, derfor gjorde man en kreativ vri og lot kleshengerne stikke halvveis ut av skapet.

En annen original løsning er hyllene i entreen, som er skuffene fra den gamle kjøkkenskjenken.

Interiørarkitektens tips

Her er Bernt Pedersens råd til hvordan man kan innrede et allrom og gjøre det funksjonelt og praktisk.

- Velg enkle møbler, nøytrale farger og legg vekt på praktiske løsninger når det er mange mennesker med ulik smak og behov som skal bruke rommet.

- Flerfunksjonelle møbler og løsninger er smart. Et bord som også er arbeidsbenk får du ved å velge 90 cm høyde i motsetning til et barbord i 120 cm høyde.

FØR OG ETTER: Hele leiligheten ble pusset opp, og blant annet ble planløsningen endret. Den opprinnelige løsningen til venstre.
FØR OG ETTER: Hele leiligheten ble pusset opp, og blant annet ble planløsningen endret. Den opprinnelige løsningen til venstre. Foto: Ill.: Bernt A. Pedersen

- Skjul sikringsboksen i et garderobeskap.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

- Bruk pendler, de er effektive som dekorasjon som samtidig gir praktisk belysning og god atmosfære. Tommelfingerregel for montering er 66 cm over bordplaten, da unngår du blending og får den ikke i hodet.

- Tenk også praktisk ved plassering av møbler. En benk ved siden av kjøleskapet gjør at du kan sette fra deg handleposene.

ROMFØLELSE: Speil ble valgt på garderobeskapet for å skape en større romfølelse.
ROMFØLELSE: Speil ble valgt på garderobeskapet for å skape en større romfølelse. Foto: Foto: Espen Grønli