Pusse opp kjøkken

Lars ville gjøre om soverommet til et kjøkken

Løsningen til interiørarkitekten ga leiligheten et ekstra rom og to sosiale soner.

PUSSE OPP KJØKKEN: Det opprinnelige kjøkkenet var lite, og egnet seg bedre som soverom for beboeren.
Publisert Sist oppdatert
FØR OG ETTER: Før var kjøkkenet trangt og smalt, og hovedsoverommet for stort. Nå er kjøkkenet plassert sentralt, mens soverom er der kjøkkenet var. Planen er etterhvert å flytte badet inn på det gamle kjøkkenet .

Lars Skagemo har pusset opp flere ganger på egenhånd, men gjort noen feil underveis. Derfor ønsket han hjelp fra profesjonelle da han ville gjøre om soverommet til et kjøkken.

Interiørarkitekt Cecilie Clausen tok utfordringen og ga like så greit leiligheten et ekstra rom og to sosiale soner.

Pusse opp kjøkken

Hva var egentlig galt med det opprinnelige kjøkkenet?

- Kjøkkenet manglet en velfungerende sosial sone. Dessuten ville beboeren gjør om leiligheten fra en 3-roms til en 4-roms. Da var det mer hensiktsmessig å lage soverom på kjøkkenet, og flytte kjøkkenet inn i stuen. Stuen ble flyttet til soverommet, som i utgangspunktet var i største laget. Nå har leiligheten to velfungerende sosiale soner, forklarer hun til magasinet Bonytt.

Hvordan fikk kjøkkenet sin utforming?

- Det gjaldt å få til både en definert arbeidssone og en uformell sosial sone. Samtidig måtte rommet tåle gjennomgangstrafikk. Derfor ble innredningen plassert i vinkel på den ene siden, med høyskap umiddelbart til høyre. På den andre siden, ved vinduet, etablerte vi den sosiale sonen.

Hvorfor er rommet innredet med stuemøbler, og ikke med spisebord?

- Først vurderte vi å legge spisestuen til kjøkkenet, men så at rommets litt vanskelige form ikke tillot det. Et spisebord ville skapt en inneklemt situasjon og gi dårlig sirkulasjon. Ved å innrede med lenestoler og mindre bord, ble rommet friere, ikke så låst. De tilbakelente møblene inviterer dessuten til lange frokoster og sene kvelder med venner – på kjøkkenet.

Dette kostet forvandlingen:

Håndverkere kr 20 000

Elektriker kr 25 000

Rørlegger kr 10 000

Kjøkken (inkl. armatur, benkeplate og hvitevarer) kr 130 000

Belysning kr 11 500

Møbler kr 40 000

Totalt kr 236 500

Benkeplaten er gjennomfarget oljet MDF, og bidrar til at innredningen får et gjennomført uttrykk. Grønne vekster bidrar til varme.
Det at overskap er valg bort, forsterker opplevelsen av god takhøyde i den gamle bygårdsleiligheten. Kjøkkenet er fra HTH av typen Athena, i fargen Leire. Kjøkkenkranen er fra Quadro, og vasken er fra Blanco. Den rosa fotoplakaten er en museumsplakat fra Moderna Museet i Stockholm.
Innrammede bilder og plakater bidrar til å gi kjøkkenet personlighet.
Den sosiale sonen ved vinduet er innredet med lenestoler fra Vatne Møbler, stuebord fra Nordic Care og et rundt teppe fra Almedahls. Stuemøblene bidrar til en tilbakelent atmosfære på kjøkkenet. Dersom borettslaget får godkjenning til å bygge balkonger mot bakgården, ønsker Lars å slå kjøkkenet sammen med tilstøtende soverom, og innrede med spisebordsmøbler.
Grepene Newline fra HTH i børstet stål tilfører det stramme kjøkkenet noen mykere linjer.
De kvadratiske spotene fra belgiske Tal er utstyrt med regulerbare, dimbare halogenpærer fra SML Lighting.