Kjøkkenøy
I dette kjøkkenet er kjøkkenøya det sentrale elementet
Fra kjøkkenøya er det utsikt både over Oslo by - og inn til naborommet gjennom en smijernsdør.
Mange velger å slå kjøkkenet sitt sammen med et tilstøtende oppholdsrom, og på den måten skape et allrom som kan brukes til langt mer enn bare matlaging og spising.
I huset sitt fra 1917 valgte Marlen Opheim å skape en felles sone hvor familien kan samles både titt og ofte, og det er et av de mest brukte rommene i huset.
– Vi har lagt vekt på å ha et åpent hjem, men med forskjellige soner for ulike behov. Bak døren i jern og glass skjuler stuen og biblioteket seg, og fra den sosiale delen av stuen ser vi inn til kjøkkenet, slik at det er god kontakt mellom rommene.
Øya ble bevisst plassert midt i rommet, og fra kokesonen har familien utsikt over Oslo by.
– Hele familien liker å lage mat, og vi har to små barn på tre og seks år som gjerne deltar i matlagingen på hver sin barnestol rundt øya. Med integrert ventilator fungerer kokesonen utmerket for oss, her er det sosialt, hyggelig og lyst, sier Marlen.
Overskapene ble valgt bort
Flisene i fiskebensmønster over kjøkkenbenken er et blikkfang, og Marlen sier at hun overhodet ikke kunne vært foruten veggflisene.
Marlens kjøkkentips
- Tenk helhet. Velg mer "safe" på det som er dyrt, og lek deg heller med det som kan byttes hvis du blir lei, sånn som for eksempel lamper og veggfarger.
- Legg opp til et sosialt kjøkken hvis du har plass, og skap rom for de små, slik at de kan delta i matlagingen.
- Sett opp en oversikt over hva du trenger på kjøkkenet og hvor. Da er det lettere å få strømuttak der det er fornuftig, og ellers få et oppsett som passer dine behov.
- Jeg vurderte en benkeplate i betong først, men jeg er veldig fornøyd med valget av komposittstein som er antibakteriell.
– Jeg elsker de italienske flisene i grånyanser fra Mutina. Men det var et nitid arbeid hvor vi la en og en flis omhyggelig på plass. Det var vel verdt strevet, jeg blir aldri lei av å beundre det nydelige fargespillet.
Siden kjøkkenet er tenkt som et allrom, har Marlen vært vel så opptatt av det estetiske som det praktiske. Hun valgte å bruke de samme pendlene over spisestuen og kjøkkenøya for å binde sonene sammen. Og med øya og et gedigent glasskap i stuen, var det ikke behov for mange skap på kjøkkenet, og dermed ble overskapene valgt bort. På den dekorative fliseveggen er det kun satt opp noen åpne hyller hvor utvalgte ting får stå fremme.
Stuefølelse på kjøkkenet
Marlen har også vært opptatt av å skape en lun følelse. I spisestuen ble det derfor lagt et stort gulvteppe, og på den blå veggen henger et arvet oljemaleri.
– Vi har et tradisjonelt hus fra 1917 som vi har bygget på med en moderne del og panoramavinduer i antrasittgrå farge. Denne delen av huset ser vi fra kjøkkenet, og jeg har vært opptatt av å knytte disse sammen. Derfor valgte jeg den blå fargen på den ene veggen på kjøkkenet. Kontrastveggen skaper også en spennende dybde i rommet og huset vårt.
Glassdør med jernramme skiller stue og allrom
De spesielle glassdørene som går inn til stuen har sin egen historie. Marlen forteller at hun ble inspirert av en boligannonse på finn.no.
– Jeg måtte bare ha døren, og jeg sendte bilder av glassdøren med jernrammer til en smie, og der ble den laget på mål. Først ble jernrammen montert, og deretter ble glassene satt inn på stedet. Og resultatet ble helt som forventet, den fungerer som et ypperlig bindeledd mellom kjøkken og stue.