Kjøkkeninnredning

Ikea-kjøkkenet fikk nostalgisk stil

Utfordringen var å finne nostalgiske uttrykk som passet på det moderne kjøkkenet.

LYS NOSTALGI: Man tilbringer mye tid på et kjøkken, og da er trivselen ekstra viktig. De lyse og rene fargene passer også godt til detaljer i trehvitt.
LYS NOSTALGI: Man tilbringer mye tid på et kjøkken, og da er trivselen ekstra viktig. De lyse og rene fargene passer også godt til detaljer i trehvitt. Foto: Liv Sandvik Jakobsen
Først publisert Sist oppdatert

Går du med planer om å fornye kjøkkenet, men ikke har penger til å bytte ut hele innredningen? Hva med å gjøre som Liv Sandvik Jakobsen. Hun endret utseendet på sitt opprinnelige moderne Ikea-kjøkken til et nostalgisk uttrykk.

Etter å ha pusset opp nesten hele huset, var det bare ett sted som skilte seg ut fra valgene og stilen de hadde tatt for de andre rommene: Kjøkkenet.

- Vi ønsket oss et landlig kjøkken. Et som minnet om de fra tidligere tider. Utfordringen var bare at vårt utgangspunkt var en nesten ny Ikea-innredning, forklarer Liv.

Fra mørkt kjøkken til nostalgisk stil

Kjøkkeninnredningen var i mørkt heltre, hadde overskap med glass og lys, og gikk over to vegger, men de ønsket ikke å hive den ut. Til det var den alt for solid og brukbar. Løsningen ble i stedet å tenke ut gode ideer og finne fram til det tradisjonelle for å gjøre om de ressursene de allerede hadde.

- Vi startet med å undersøke hva som kjennetegner de gamle innredningene. Hva slags løsninger var typiske? Etter noen dypdykk i bygningsvernbøker og titting på gamle bilder, kom de frem til noen enkle grep de kunne sette i verk, forteller Liv.

FØR: Det meste ble beholdt, også i denne kroken. Veggene var tidligere malt i en «caffe latte»-farge. Nå ønsket vi oss en dempet, men frisk og ren blåfarge.
FØR: Det meste ble beholdt, også i denne kroken. Veggene var tidligere malt i en «caffe latte»-farge. Nå ønsket vi oss en dempet, men frisk og ren blåfarge. Foto: FOTO: Privat
ETTER: Det ble høy trivselsfaktor både ved komfyren og i spisekroken. De gamle og litt slitte møblene passer godt inntil de blåmalte veggene. Den hvite hyllen med trehvite skuffer er et bruktfunn fra en skomaker.
ETTER: Det ble høy trivselsfaktor både ved komfyren og i spisekroken. De gamle og litt slitte møblene passer godt inntil de blåmalte veggene. Den hvite hyllen med trehvite skuffer er et bruktfunn fra en skomaker. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen
BYTTET OVERSKAP MED HYLLER: Rundt oppvaskbenken er det nå lyst og åpent, uten overskap, og nyvaskede kopper og kar kan enkelt settes opp på de åpne hyllene.
BYTTET OVERSKAP MED HYLLER: Rundt oppvaskbenken er det nå lyst og åpent, uten overskap, og nyvaskede kopper og kar kan enkelt settes opp på de åpne hyllene. Foto: FOTO: Liv Sandvik Jakobsen

Rive ned og bygge opp

Liv og mannen startet med å rive ned overskapene, som var mørke og tunge. De ville heller ha en en mer luftig og åpen løsning, selv om det innebar mindre oppbevaringsplass.

- Vi begynte i stedet å bruke glasskapet i stuen, som ligger vegg-i-vegg. Vi beholdt resten av innredningen, men gjorde noen få og viktige endringer, utdyper de.

De glatte platene på endene ble byttet ut med faspanel. Dette for å illudere at hele innredningen var bygget i samme materiale. Moderne knotter i rustfritt stål ble erstattet med nyproduserte skuffehåndtak i tidsriktig stil.

På skapdørene satte de på tradisjonelle porselensknotter som en gang var plukket ned fra en stabel med gamle sauegjerder.

- Vi satte også en list under hele skaprekken. Dette for å få større følelse av en plassbygget innredning, beskriver Liv.

BYTTET UT: Den originale Ikea-innredningen hadde glatte sideplater. De ble byttet ut med faspanel for å illudere at hele innredningen var bygget i de samme materialene.
BYTTET UT: Den originale Ikea-innredningen hadde glatte sideplater. De ble byttet ut med faspanel for å illudere at hele innredningen var bygget i de samme materialene. Foto: FOTO: Privat
ENKELT: En enkel skomakerlampe med messingtopp og tekstilledning henger over kjøkkenbordet.
ENKELT: En enkel skomakerlampe med messingtopp og tekstilledning henger over kjøkkenbordet. Foto: Liv Sandvik Jakobsen
NOSTALGISK PORSELEN: Porselen fra kjente produsenter som Figgjo, Egersund og Stavanger Flint, med vakre mønster i pastellfarger, passer så godt inn i dette kjøkkenet.
NOSTALGISK PORSELEN: Porselen fra kjente produsenter som Figgjo, Egersund og Stavanger Flint, med vakre mønster i pastellfarger, passer så godt inn i dette kjøkkenet. Foto: Liv Sandvik Jakobsen

Fargesetting og tilbehør

Frontene ble malt i en lys blå nyanse de hadde funnet spor av i huset fra før. Den samme blånyansen ble også valgt til veggene.

Dette fikk rommet til å virke større, fordi vegger og skap fløt mer i hverandre. En annen god grunn var at dette ofte ble gjort på gamle kjøkken. Tidligere hadde gulvet kun vært oljet, nå bestemte vi oss for å male i en holdbar gråfarge, forteller Liv.

Gulvlisten som tidligere hadde vært hvit og gått gjennom hele rommet som en lysende linje, ble dempet ned med samme gråfarge som gulvet.

Fornyingen av kjøkkenet tok ikke mange dager, siden det meste ble beholdt. Det som gjensto var å fylle på med nostalgiske kjøkkenredskaper, kjøkkenhåndklær med bolsterstriper i lin og bomull, og det gamle spisebordet med tilhørende stoler.

Rommet ble akkurat slik vi ønsket oss. Lyst, fint og så tidsriktig det kunne bli med et utgangspunkt som vårt, sier Liv.

HARMONI: Det har vært vanlig i gamle kjøkken og ha gulv og gulvlister i samme farge. Dette skaper harmoni og bakkekontakt mellom innredning og gulv, og man får ikke en hvit, eller farget, forstyrrende linje rundt hele rommet (den nye fargen til høyre på listen).
HARMONI: Det har vært vanlig i gamle kjøkken og ha gulv og gulvlister i samme farge. Dette skaper harmoni og bakkekontakt mellom innredning og gulv, og man får ikke en hvit, eller farget, forstyrrende linje rundt hele rommet (den nye fargen til høyre på listen).
HÅNDKLÆRKJÆRLIGHET: Liv har en forkjærlighet for kjøkkenhåndklær i hvitt og blått, med bolsterstriper, i ren lin eller bomull. De brukes til oppvask, håndtørk og til å dekke over gjærbakst.
HÅNDKLÆRKJÆRLIGHET: Liv har en forkjærlighet for kjøkkenhåndklær i hvitt og blått, med bolsterstriper, i ren lin eller bomull. De brukes til oppvask, håndtørk og til å dekke over gjærbakst. Foto: Liv Sandvik Jakobsen
ROMVIRKNING: Fra et nokså mørkt og moderne kjøkken ble det skapt en lys og nostalgisk oase. Både vegger og innredning er malt i samme farge. Dette fikk rommet til å virke større, fordi vegger og skap fløt mer i hverandre.
ROMVIRKNING: Fra et nokså mørkt og moderne kjøkken ble det skapt en lys og nostalgisk oase. Både vegger og innredning er malt i samme farge. Dette fikk rommet til å virke større, fordi vegger og skap fløt mer i hverandre. Foto: Liv Sandvik Jakobsen