Kjøkkenfliser
Kjøkkenet er kledd i fliser både på vegger og gulv
Det ble brukt håndlagde fliser, som ga et organisk uttrykk.
Det var en gang et lite kjøkken på tolv kvadratmeter. Beboerne synes det ble litt trangt, og ville ha et større kjøkken som skulle være koselig, men også røft. Og ikke minst, kjøkkenet skulle fungere i hverdagen.
Interiørarkitekt Tahani Aiesh tok saken, og etter at veggen mellom det tidligere kjøkkenet og spisestuen ble revet, fikk familien og interiørarkitekten 30 kvadratmeter å leke seg på.
– Familien ville ha plass til å lage mat med en sosial sone. Kjøkkenøya ble forlenget med spiseplass til fire slik hele familien kan være til stede under matlagingen, sier interiørarkitekten.
Lyse fliser myker opp
Veggene er flislagte med blanke, håndlagde fliser hvor ingen er helt like, til og med kjøkkenviften er kledd med svarte, avlange fliser. Tahani Aiesh sier at både hun og beboeren var litt skeptiske i starten til å legge fliser på alle veggene.
– Faren var at det ville bli for hardt og kaldt. Er det et lite rom med små vinduer, kan det bli for mørkt, særlig ved å bruke svarte fliser, men her kommer det mye lys inn fra flere vinduer. For å gi rommet en mykhet, valgte vi lyse, blanke fliser på den ene veggen, og hver veggflis er unik fordi de er håndlagde.
Alle hvitevarer og tekniske ting er innebygget. Interiørarkitekten forteller at kjøkkenviften mellom vinduene ble flislagt for å fremheve komfyren, beboerens smykke på kjøkkenet. Et stort skap i gammel stil rommer servise og andre ting som er i daglig bruk. I motsetning til de integrerte skapene, er det glassdører slik at kjøkkenet ikke virker så stramt og lukket.
Mønstrede fliser på gulvet
På gulvet er mønstrede fliser lagt som et teppe under kjøkkenøya og spisebordet. De organiske strålampene over øya og spiseplassen bidrar også til oppmykingen. Og tregulvet ble beholdt for å bidra til mer varme i interiøret.
– Det at flisene er håndlaget, gjør at de ikke er helt perfekte og det passer her. Innimellom må man tørre utradisjonelle løsninger. Bruker du harde materialer, må du også få inn organiske former. Noen ganger skal det ikke mer til enn et par terrakottakrukker, en lampe, en bambusskål og noen trefjøler, sier Tahani Aiesh.