Test av kjøkkenleverandører: Regnskogtømmer
HTH var verstingen
HTH er ikke alene om å ha benkeplater av regnskogtømmer. Men nå skal de samarbeide for å unngå regnskogtømmer.
For første gang er norske kjøkkenleverandører gått i sømmene når det gjelder bruk av regnskogtømmer i sortimentet.
Og verst ut kommer HTH.
Les også: Prisforskjeller hos 5 kjøkkenleverandører
Regnskogfondet har sett at benkeplater laget av regnskogstømmer er utbredt.
Derfor har utvalget av regnskogtre i kjøkkenbutikkene blitt sjekket i forbindelse med en årlig undersøkelse av norske byggevareforhandlere.
HTH er kåret til årets regnskogsversting fordi de tilbyr et bredt utvalg av forskjellige typer regnskogstre. I tillegg er de store på markedet, skriver Regnskogfondet på sine sider.
HTH selger heltre benkeplater av flere typer regnskogstømmer.
- Disse benkeplatene er laget av ødelagt regnskog fra Afrika, Asia og Amazonas, sier Lars Løvold i Regnskogfondet.
HTH selger benkeplater laget av blant annet de afrikanske regnskogstresortene sipo, iroko, ovangkol, zebrano og wengé. Alle disse tresortene er oppført på den internasjonale lista over truede og sårbare arter.
- Flere av de store aktørene jobber seriøst for å bli kvitt alt tropisk tømmer, men verstingene i kjøkkenbransjen undergraver dette arbeidet, sier Lars Løvold.
HTH setter i gang undersøkelse
Henrik Jørgensen, direktør i HTH i Danmark, forteller til klikk.no at de fra nå av ikke selger mer av de benkeplatene som det er satt spørsmålstegn ved.
- Vi ringer også kunder som allerede har bestilt og hører om de fortsatt ønsker å få levert det som står i kontrakten, eller om de ønsker å endre bestillingen, forteller Jørgensen.
På mandag har HTH et møte med Regnskogfondet for å sette i gang et samarbeid, slik at HTH kan finne ut av om de ikke har hatt korrekt informasjon fra sine leverandører.
- VI har ikke hatt samme informasjon som Regnskogfondet og derfor må vi nå få snakket med dem, sier Jørgensen.
Han understreker at HTH ikke kommer til å handle mer fra disse leverandørene om de ikke blir sikre på at det er godkjente produkter.
Disse kan du stole på
Sigdal kom også dårlig ut i testen.
Kjøkkenleverandørene får også blant annet selskap av Gulvspesialisten Minde Trelast og Oslo-butikkene Sentrum Bygg og Parketthuset helt nederst på rangeringen.
Kjeder og butikker som har ingenting, eller veldig lite tropisk tømmer i sortimentet er Bygger'n, Byggeriet, Byggmax, Gulvnett, Montér, Coop OBS Bygg, Byggmakker, kjøkkenkjeden Norema og Smart Club.
Se hele byggevareundersøkelsen her .
I 2008 innførte også norske myndigheter forbud mot bruk av tropisk tømmer i offentlige bygg.
Byggevareundersøkelsen er gjennomført i samarbeid med Natur og Ungdom, Grønn Hverdag, Forbrukerrådet, Norges Naturvernforbund, Framtiden i våre hender og lokale støttespillere av Regnskogfondet. Rundt seksti butikker er undersøkt.
Les også:
Smart innredning på 40 kvadrat
Designet ferdighytte til 300.000
Denne saken ble første gang publisert 01/12 2009, og sist oppdatert 30/04 2017.