Kjøkkenvifter
Fritthengende kjøkkenvifter
Den klassiske kjøkkenvifta har fått konkurranse av nye unike modeller.
Dersom du antar at kjøkkenvifter er kjedelige, kan du tro om igjen. Nå kommer ventilatorene til kjøkkenet i alle slags stilfulle farger og former.
Se bildegalleriet over.
Valg av vifte
Alle kan ha en fritthengende ventilator på kjøkkenet. Den kan monteres med avtrekk ut i det fri, eller med resirkulering (kullfilter).
Bor du i enebolig, er det første alternativet det beste.
Les også: Kunst du har råd til
Bor du i leilighet, må du mest sannsynlig velge varianten med resirkulering. Denne har en motor som sitter i kuppelen. Her renses luften gjennom et kullfilter, før den føres tilbake til kjøkkenet.
Husk at takhøyden må være stor nok, og taket sterkt nok, til å klare en fritthengende hette.
Les også: Syv tips til en stiligere stue
Velg riktig kapasitet
En vifte skal ved maksimum kapasitet kunne skifte ut luften ca. ti ganger i timen. Det innebærerer at et kjøkken på 4 x 4 meter bør ha en ventilator med en kapasitet på 400 kubikkmeter i timen.
Les også:
Det er sjelden at en hette alene utgjør ventilasjonen. Dører og vinduer som åpnes, vil også påvirke ventilasjonen i rommet. Måten du tilbereder maten på er også viktig.
Hvis kjøkkenet kun brukes til raske måltider og kjøkkenet er lite, vil en hette med kapasitet på 200 - 300 kubikkmeter i timen være nok.
En familie på tre til fire personer med et medium stort kjøkken, og som lager variert mat i løpet av uken, bør velge en hette med kapasitet på 300 - 400 kubikkmeter i timen. Husk å spørre om kapasitet før du kjøper ventilatoren.
Unngå matos
- Sett ventilatoren på laveste styrke når du begynner å lage mat, og øk styrken i takt med at dampen og osen tiltar.
- La ventilatoren stå på i 5 - 10 minutter etter at du er ferdig med å lage mat så du får renset den siste luften.
Les også:
Denne saken ble første gang publisert 30/09 2008, og sist oppdatert 29/04 2017.