Kjøkkenviften må settes på FØR matlagingen starter
Du bruker neppe kjøkkenvifta riktig
Lukter det mat i huset selv om kjøkkenvifta står på, er det trolig din egen feil.
Du har sikkert kjent den, den tydelige lukten av matos som brer seg i boligen.
Og særlig ubehagelig er det kanskje når matosen har sneket seg inn på soverommet og lagt seg til i sengetøyet ditt.
Årsaken til at du ikke har klart å fange opp matosen, kan være at kjøkkenviften din har feil utforming eller plassering i forhold til den jobben den skal gjøre.
Men det kan også være slik at du rett og slett har satt på viften for sent.
- Vårt råd er at viften skal settes på laveste hastighet minimum fem til ti minutter før matlagingen starter, forteller marketingsjef hos Thermex Scandinavia, Michael Norup, til klikk.no.
- Men mitt inntrykk er at mange ikke vet dette og setter på viften når matlagingen har startet, og det kan være for sent i forhold til å få en tilstrekkelig utskifting av luften med matos.
Luftstrømmer og undertrykk
Ifølge Norup vil luftstrømmene i et kjøkken ha mange retninger.
- Målet med å sette på kjøkkenviften noen minutter før matlagingen, er at luftstrømmene ensrettes slik at luften enklere dras inn i viften.
Det danske forbrukernettstedet bolius.dk fremhever at grunnen til at hetten skal settes på noen minutter før matlagingen, er at det må dannes et undertrykk.
"På den måten kan luften med fett, lukt og damp bli suget ut, og ved å sette den på det laveste trinnet i god tid, får kjøkkenviften tid til å danne det nødvendige undertrykket før den for alvor skal på arbeide", skriver de.
Trenger ikke alltid full styrke
De fleste av oss setter kanskje viften på full kraft uansett hva slags mat vi lager, men ifølge Norup er ikke det nødvendig.
- Når man for eksempel bare koker poteter eller annet, behøver man ikke ha den på mer enn halv styrke.
- Først når man benytter alle kokeplatene, er det nødvendig å ha viften på full styrke, utdyper han.
Når man tilbereder mat som erfaringsmessig avgir mye os og lukt, kan det imidlertid være hensiktsmessig å ha viften på full styrke, selv om bare én kokeplate benyttes.
Mye luft skal skiftes ut
Ifølge Norup er det store mengder luft som bør skiftes ut i løpet av en matlagingssesjon. Et kjøkken på 10 til 20 m2 har et luftvolum på 25 til 50 m3.
- Vi mener at luften i et kjøkken bør skiftes ut opp mot ti ganger i timen.
En vanlig kjøkkenvifte har en kapasitet på rundt 800 m3/h. Det betyr at med et utskiftingskrav på ti ganger, vil det gå nærmere tre kvarter før luften i et kjøkken er tilstrekkelig utskiftet.
Friskluft når viften går
Ifølge bolius.dk er det viktig med tilførsel av friskluft når kjøkkenviften kjører.
"Særlig i et moderne, tett hus er det viktig å få tilført ny, frisk luft til kjøkkenet. På den måten gis kjøkkenviften mulighet til å skifte ut luften. Skapes det et for stort undertrykk og lufttetthet i kjøkken kan man risikere at viften ikke suger tilstrekkelig", skriver de.
De er imidlertid tydelige på at man for eksempel ikke skal åpne et vindu som står tett ved kjøkkenviften.
"Det vil påvirke luftsirkulasjonen og oppheve undertrykket", fremhever de.
Rådet er å eventuelt åpne døren fra kjøkkenet og inn til tilstøtende rom eller et vindu som ligegr tilstrekkelig unna. Lufteventilene bør uansett stå åpne.
La viften stå på etter matlagingen
For å sikre seg at mest mulig av matosen trekkes ut av kjøkkenet er rådet fra bolius.dk at man lar viften stå på i minst ti minutter etter avsluttet matlaging.
De understreker at det imidlertid vil være avhengig av kjøkkenets utforming hvor lang tid det tar før det er helt tomt for matos.
Mange av de moderne kjøkkenviftene har en funksjon som automatisk stenger viften når den har gått en gitt tid.
Plasseringen viktig
Men selv om man setter på viften før matlagingen starter, sørger for god lufttilførsel og lar viften gå etter matlagingen, så er plasseringen og utformingen av den avgjørende for effekten.
- En kjøkkenvifte må være tilpasset det behovet den skal dekke, sier senior prosjektleder ved SINTEF Byggforsk, Kari Thunshelle, til klikk.no.
- Den må også ha en utforming som gir en god osoppfanging. I den sammenheng har vi erfart at de sirkelformede har en dårligere effekt enn for eksempel de større rektangulære som dekker mer av koketoppen.
Thunshelle beskriver at den beste plasseringen er dersom kjøkkenviften dekker hele koketoppen og i tillegg er plassert inn mot veggen, i stedet for fritthengende over kjøkkenbenken.
- På den måten hjelper veggen til med å lede luften og osen inn i viften, utdyper hun, og legger til at dersom viftens utforming er dårlig vil det kreve at den har tilsvarende sterkere avtrekk.
- For har man ikke klart å ta tak i stekeosen i starten, skal det mye til å få den fjernet etterpå. Riktig bruk, plassering og utforming er derfor viktig.
Les også:
Slik takler du de skitneste jobbene på kjøkkenet
Slik rengjør du glasset i stekovnen
Slik kan du bruke glass over kjøkkenbenken
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden
Denne saken ble første gang publisert 21/03 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.