Kaffetraktere, kapselmaskiner og espressomaskiner

De beste kaffemaskinene

Traktere, kapselmaskiner og espressomaskiner. Sjekk hvilken du skal ønske deg til jul.

KAPSLER ELLER TRAKETR: Velg riktig maskin til rett person.
KAPSLER ELLER TRAKETR: Velg riktig maskin til rett person. Foto: FOTO: kaffe.no.
Sist oppdatert

At vi nordmenn er et kaffedrikkende folk hersker det liten tvil om. Ingen andre steder i verden drikkes det mer kaffe per innbygger, og lille Oslo har faktisk høstet både ære og berømmelse for nettopp kaffe. Så der engelskmenn er avhengige av sin elskede "cup of tea", så er det kaffe som renner gjennom årene på oss frosne nordboere.

Det kommer i år som i fjor til å ligge mange kaffemaskiner under juletrær over det ganske land. Men hvilken bør du satse på når du skal kjøpe gaver? Hva egner seg? Hvilken er best? Og hvordan skal man navigere i jungelen av kaffemaskiner?

Klikk.no har snakket med ekspertene hos Norsk Kaffeinformasjon, og her er deres beste råd når det gjelder kjøp av kaffemaskiner:

ANTIOKSIDANTER: Visste du at vi nordmenn drikker så mye kaffe at det faktsik er vår hovedkilde av antioksidanter?
ANTIOKSIDANTER: Visste du at vi nordmenn drikker så mye kaffe at det faktsik er vår hovedkilde av antioksidanter? Foto: FOTO: kaffe.no

Norsk Kaffeinformasjon er et opplysningskontor for kaffe, og fungerer også som den norske fellesorganisasjonen for alle som arbeider med kaffe og kafferelaterte virksomheter. Kontoret ble opprettet i 1962 og er næringens nøytrale faginstans.

- Testene våre er utført med det målet å undersøke maskinens evne til å lage en god kopp kaffe. Vi ser kun på funksjoner direkte relatert til kaffetilberedningen. Fancy design eller pris er derfor ikke i vårt fokus.

Kaffetraktere

Først ut er den gode gamle kaffetrakteren, et kjent innslag i mange norske hjem.

- Det er ikke noen heksekunst å trakte kaffe, røper Marit Lynes hos Norsk Kaffeinformasjon.

- Men det krever at du vet hva du gjør, og at du har en kaffetrakter - som er konstruert med tanke på å ta vare på den gode kaffesmaken fremfor å ødelegge det som kunne ha blitt en god kaffeopplevelse

Disse kom best ut i Norsk Kaffeinformasjons test av kaffetraktere, og kan dermed trygt pakkes inn å gis bort til noen som setter pris på god kaffe:

Best i test:

TRAKTEKAFFE: Den finnes i de fleste hjem, men hvilken er bra og hvilken er dårlig?
TRAKTEKAFFE: Den finnes i de fleste hjem, men hvilken er bra og hvilken er dårlig? Foto: FOTO: kaffe.no

1. Kenwood CM 900. Pris: 1595 kroner.

2. Melitta Aroma Excellent Steel og Excellent Steel Thermo. Pris: 998 kroner.

3. Moccamaster KB 741 AO. Pris: 2199 kroner.

4. Moccamaster KB 851. Pris: 1499 kroner.

5. Moccamaster KBC 741. Pris. 1999 kroner.

6. Moccamaster KBT 741. Pris: 1999 kroner.

7. OBH Nordica King of Coffee. Pris: 1499 kroner.

8. OBH Nordica, King of Coffee, Piano black. Pris: 1499 kroner.

9. Severin Café Caprice. Pris: 999 kroner.

10. Severin Café Caprice Termo. Pris: 1499 kroner.

Alt i alt var 39 maskiner med på den omfattende testen, og overraskende mange kom dårlig ut.

Kapselmaskiner:

Kapselmaskiner, også kalt pods-maskiner, har i løpet av få år blitt svært populært selv om det kan kritiseres at bruken av kapsler er både til dels dyrt i lengden, og også ikke spesielt miljøvennlig. På den annen side er maskinene enkle å bruke, lette å rengjøre og skaper ikke søl eller gris på kjøkkenbenken da kaffen går rett inn i maskinen i form av små kapsler, eller pods.

Norsk Kaffeinformasjon har testet følgende 7 kapselmaskiner på oppdrag av TV 2 Hjelper deg. Her er resultatet:

CLOONEY FAKTOR: Til og med George elsker en god Nespresso. Kapselmaskiner øker i popularitet blant norske kaffe-elskere.
CLOONEY FAKTOR: Til og med George elsker en god Nespresso. Kapselmaskiner øker i popularitet blant norske kaffe-elskere. Foto: FOTO: Produsenten

1. Bosch Tassimo. Pris: 1895 kroner.

Denne maskinen benytter kapsler for både kaffe og melk. Med utgangspunkt i å lage en cappuchino fikk maskinen bare karakter 2 for selve espressoen, og også kritikk for melken i melkekapselen, som ifølge testen var tynn og boblete.

2. Dolce Gusto Circulo. Pris: 1799 kroner.

Også denne maskinen benytter to kapsler for å lage en cappuchino, en til selve kaffen og så en separat kapsel for melken. Dette var konklusjonen: "Når det gjelder smaken på melkekapslene har vi ikke vurdert denne, fordi vi ikke vil vurdere den opp mot ordinær melk. Når det gjelder kaffen kan vi generelt si at maskinen har for kort kontakt-tid for å få det optimale ut av kaffen som er forutsetningen for det som er definert som en ideell kopp kaffe."

3. Electrolux ELM5200 Lavazza A Modo Mio. Pris: 2499 kroner.

Maskinen benytter kapsler til kaffen, og har en steamarm til melkesteaming, noe som ifølge testen gir et godt melkeresultat. Ifølge testen er dette en enkel og bra maskin, som er lett å forstå og gir gode resultater på både kaffe og melk.

4. Illy Francis Francis X7.1. Pris: 2999 kroner.

Testens dyreste maskin, men får også til gjengjeld gode skussmål. "En god maskin, spesielt når du drikker mest espresso. Det er også enkelt å lage cappuccino." Maskinen er utstyrt med en egen arm til melkesteaming.

5. Nespresso Latissima Pluss. Pris: 2499 kroner.

På denne maskinen er hele cappucinoprosessen automatisert, og det trekker opp at det tar svært kort tid (43 sekunder) å lage i stand en cappuchino. Automatisk melkeskummer montert på maskinen. Testen sier: "Dette er maskinen for de som stort sett drikker melkebaserte drikker og kanskje ikke legger like stor vekt på den perfekte espresso. Kapasiteten på melkefunksjonen er stor, men vi hadde ønsket oss høyere dosering i kapslene og lengre kontakttid på kaffen."

6. Nespresso Pixie. Pris 1868 kroner, inkludert Aerochino 3 melkesteamer.

ENKELT OG GREIT: Kapselmaskiner er lette å bruke og etterlater minimalt med søl på kjøkkenbenken.
ENKELT OG GREIT: Kapselmaskiner er lette å bruke og etterlater minimalt med søl på kjøkkenbenken. Foto: FOTO: kaffe.no

En liten og kompakt maskin, med melkesteamer som kjøpes separat. Aerochino skummeren får god karakter på melkeskummet, men selve kapselmaskinen får trekk i testen for variable resultater når det kommer til selve kaffen. "Kontakttidene er ikke konstante, selv med samme type kapsel."

7. Saeco Extra Lavazza A Modo Mio. Pris: 1790 kroner.

Testen konkluderer med at dette er en god maskin som gir gode resultater, men at den til å begynne med kan fremstå som litt kronglete å jobbe med. Maskinen kommer med en manuell arm for å steame melk, som får pluss for godt melkeskum, men trekk for tiden det tar fra maskinen slås på til kaffen er ferdig.

Norsk kaffeinformasjon forklarer at de i testen la vekt på maskinens evne til å lage kaffe samt steaming av melk.

Espressomaskiner:

Stadig flere ønsker seg kaffebar-resultat på kaffen de lager hjemme, og aldri før har så mange investert så mye i kaffeutstyr. Interessen for baristakunsten øker stadig, men det kan være vanskeligere å få til en fin espresso hjemme enn på kaffebar.

- En god kopp espresso krever interesse og innsatsvilje. Det kan være vanskeligere å "få til" en fin espresso hjemme enn f.eks. på en kaffebar, fordi det krever nybrent kaffe, riktig malt kaffe, godt utstyr - og litt trening, forklarer Marit Lynes hos Norsk Kaffeinformasjon.

- Kjennetegnet på en riktig tilberedt espresso er at det danner seg et lekkert skumlag på toppen av kaffen, kalt crema. Cremaen skal ha et karakteristisk, delikat utseende. I hovedsak er det vanntemperatur, vannets trykk og traktetid som er de kritiske faktorene for om du får et vellykket resultat når maskinen trakter en espresso.

Manuelle espressomaskiner krever malt kaffe, og siden kaffe er en ferskvare, kan det derfor, om du skal ha en manuell maskin, lønne seg å også investere i en kaffekvern.

Norsk Kaffeinformasjon har testet følgende 6 manuelle espressomaskiner:

1. Ascaso Inox duo Prof. Pris: 9490 kroner.

Maksinen scorer bra på både brukervennlighet og kafferesultat. Melkesteameren får også gode skussmål for tykt fint skum.

2. Dalla Corte Mini. Pris: 15 999 kroner.

Dyr, men til gjengjeld bra. Dette sier testen: "Svært god, en maskin for hjemmemarkedet men med resultater på linje med profesjonelle maskiner."

3. Isomac Alba. Pris: 16 500 kroner.

Denne får konklusjonen "svært god" i Norsk Kaffeinformasjons test. Maskinen gir jevne gode resultater.

4. Isomac Rituale. Pris: 15 300 kroner.

Scorer bra på både selve kaffen og melkesteamingsfunksjon.

5. Isomac Tea. Pris: 14 200 kroner.

Scorer bra på både selve kaffen og melkesteamingsfunksjon.

6. Vibiemme, Domobar Super Automatic Electric. Pris: 14 996 kroner.

MANUELL: Det koster litt, men til gjengjeld blir kaffen helt som på kaffebar med en slik maskin.
MANUELL: Det koster litt, men til gjengjeld blir kaffen helt som på kaffebar med en slik maskin. Foto: FOTO: kaffe.no

Scorer bra på både selve kaffen og melkesteamingsfunksjon.

KJÆRE NISSEN: Det kommer i år, som i fjor, til å ligge mange kaffemaskiner under norske juletrær.
KJÆRE NISSEN: Det kommer i år, som i fjor, til å ligge mange kaffemaskiner under norske juletrær. Foto: FOTO: kaffe.no

Hva er forskjellen?

Her er forskjellene mellom de forskjellige typene kaffemaskiner, kort fortalt:

1. Helautomatiske maskiner er for dem som drikker en god del kaffe, men som likevel ønsker en enkel løsning og lite søl. Maskin og kvern i ett.

2. Espressomaskiner for porsjonspakket kaffe (kapselmaskiner) er for dem som kanskje ikke drikker like mye og like ofte kaffe og som ønsker en enkel løsning. Den store fordelen her er at kaffen er like fersk hver gang pga. kapsel eller pods-løsningen.

3. Manuelle maskiner uten varmeveksler har generelt enn noe mindre kapasitet enn hva maskinene med varmeveksler har. Dette betyr f.eks at man på maskinene med varmeveksler enklere kan tilberede mange kopper etter hverandre med en jevn temperatur og samtidig steame melk. Disse to maskin-typene er for dem som ønsker å lære seg baristakunsten og søker den ultimate espressoen hjemme. Viktig å huske på at man også må investere i en god kvern for at man skal kunne ha glede av denne typen maskiner.

- Det er et faktum at i USA står halvparten av alle espressomaskiner i garasjen, forteller Marit Lynes hos Norsk Kaffeinformasjon til Klikk.no.

- Det kan kanskje lønne seg å spørre seg selv hvilke behov man har fra en kaffemaskin før man kjøper.

Ifølge ekspertene hos Norsk Kaffeinformasjon kan det derfor lønne seg å tenke over følgende:

1. Hvor ofte ønsker jeg å bruke den?

2. Hva vil jeg drikke? Ren espresso eller melkebasert kaffe?

3. Hvor viktig er kapasiteten? 2 espresso eller 6 caffe latte?

4. Ønsker jeg en helautomatisk eller en manuell maskin?

5. Har jeg lyst til å trene for å få et godt resultat? Eller skal resultatet bli likt uansett om det er mor, far eller barn som trykker på knappen.

6. I hvor stor grad er jeg villig til å akseptere litt kaffesøl på benken?

7. Hvor mye tid er jeg villig til å bruke på renhold?

8. Er jeg villig til å investere i en kvern?

9. Hvilket ambisjonsnivå har jeg?

10. Hvor mye penger er jeg villig til å bruke?

Kaffe skal være varm som helvete, svart som djevelen, ren som en engel og søt som kjærligheten.

Fransk politiker C. M de Talleyrand-Périgord

(1754-1838)

Les også:

Her er godsakene til huset

Her finner du interiørinspirasjon til julehjemmet

Her er de beste interiør-appene

Her er navnene ingen andre har

KAFFENASJON: Ingen drikker mer kaffe enn oss kalde nordboere.
KAFFENASJON: Ingen drikker mer kaffe enn oss kalde nordboere. Foto: FOTO: kaffe.no

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også