Sjekk løsningene i dette Amsterdam-huset

Kantine ble luksusbolig

- I praksis har vi satt inn mange små hus inne i boligen, sier arkitekten.

HUS I HUSET: Denne leiligheten har mange små hus.
HUS I HUSET: Denne leiligheten har mange små hus. Foto: FOTO: Marcel van der Burg
Sist oppdatert

Ifølge det amerikanske design- og arkitekturnettstedet Arch Daily hadde dette unge paret et ønske om et hjem som både utnyttet hver krik og krok til det maksimale, og som også skulle kunne utvides uten å påbygges for å gjøre plass til deres voksende familie.

Flyttet inn i den gamle havnekantinen

Da den unge familien hadde kjøpt det som en gang var benyttet som kantine i havneområdet ved KNSM-island i Amsterdam, hyret de inn arkitektene fra Marc Koehler Architects for å ta seg av jobben med å gjøre det nokså industrielle bygget om til et hjem.

OPPE OG NEDE: Arkitektene utnyttet volumet i bygget med en annenetasje/messanin som rommer kjøkken, spisestue og hjemmekontor.
OPPE OG NEDE: Arkitektene utnyttet volumet i bygget med en annenetasje/messanin som rommer kjøkken, spisestue og hjemmekontor. Foto: FOTO: Marcel van der Burg
LYS OG LUFT: Familien ønsket seg et hjem fylt av naturlig dagslys. Det fikk de.
LYS OG LUFT: Familien ønsket seg et hjem fylt av naturlig dagslys. Det fikk de. Foto: FOTO: Marcel van der Burg

- Det unge paret, som ventet sitt første barn, hadde et ønske om et hjem som fungerte til deres behov og deres måte å leve på, forklarer arkitekt Marc Koehler til Arch Daily.

Leiligheten, som måler 160 m2, fikk navnet A House like a Village, Et hus som en landsby, på grunn av sin meget spesielle innrending og planløsning.

- For å skape det hjemmet familien ønsket, ende vi opp med å lage en serie uavhengige rom - eller volumer - som skaper en spennende kontrast mellom det intime og det åpne.

I tillegg ønsket familien å best mulig utnytte de store vinduene ut mot havneområdet, og la så mye dagslys som mulig få strømme inn og lyse opp hele boligen.

Historisk bolig

For det unge paret, som begge er født og oppvokste i Amsterdam, betød det mye å få kjøpte det gamle havnebygget og få gjort det om til hjem for seg og sin familie.

- Det er noen år siden bygget for første gang ble bygget om og benyttet som bolig, forklarer Koehler.

PANORAMA: Det var beliggenhet og utsikt som solgte dette huset til familien.
PANORAMA: Det var beliggenhet og utsikt som solgte dette huset til familien. Foto: FOTO: Marcel van der Burg

- Et absolutt pluss med bygget er uten tvil de store glassflatene på begge sider av bygget som gir unik utsikt over vannet og resten av havneområdet.

Bygget hus i huset

Det mest unike med denne boligen er ikke verken at den ble bygget av en gammel kantine eller at den har panoramautsikt over havneområdet i Amsterdam, men ligger heller i måten interiøret er inndelt på.

- Måten denne leiligheten er inndelt på er gjort med overlegg for at det skal ha karakteristikkene til en liten besetning, eller landsby, forklarer arkitekt Koehler.

- I praksis har man satt inn mange små hus inne i boligen, og gjort at områdene mellom disse husene opptrer som små gater hvor familien kan delta på mange multifunksjonelle aktiviteter som lek, arbeid og samvær.

Til kontrast rommer de små hus-strukturene mindre mobile aktiviteter som soverom og bad, i tillegg til oppbevaring.

- Ved å presse sammen enkelte rom og gjøre at de tar opp mindre plass, har man hatt mulighet til å tildele mer plass til andre områder, forklarer Koehler.

PRIVATSONER: Soverommene er laget til inne i leilighetens små hus.
PRIVATSONER: Soverommene er laget til inne i leilighetens små hus. Foto: FOTO: Marcel van der Burg
TITT TEI: Et vindu gjør at man får en snik-titt inn i et av boligens soverom.
TITT TEI: Et vindu gjør at man får en snik-titt inn i et av boligens soverom. Foto: FOTO: Marcel van der Burg

- Gatene mellom husene gjør også sitt til at dagslys kan komme helt inn til hjertet av boligen, og at man kan nyte den spektakulære utsikten fra mange av husets kriker og kroker.

I tillegg forklarer arkitektene at de tok hensyn til at den unge familien mest sannsynligvis kommer til å bli større med tiden.

- De åpene plassene kan etterhvert "koloniseres" og bli til ekstra rom om familien skulle ha behov for dette.

Beskrev drømmedagen for å få drømmehuset

Til design-nettstedet Domus forklarer arkitektene at de hadde et uvanlig tett samarbeid med klientene i denne boligen.

- Det unge paret var veldig klare på hva de ønsket seg fra dette hjemmet, forklarer arkitekt Miriam Tocino.

KJØKKEN: Moderne design råder i familiens kjøkken.
KJØKKEN: Moderne design råder i familiens kjøkken. Foto: FOTO: Marcel van der Burg

- De tok del i designprosessen fra første stund, og hadde mange meninger og innspill, noe som gjorde det til et spennende samarbeid.

Tocino forklarer at for å få et innblikk i hvordan familien levde og ønsket å bruke huset, fikk de dem til å beskrive hvordan de så for seg den perfekte hverdagen i sitt nye hjem.

- Dette gjorde at vi fikk kartlagt både eiendeler, hvordan de brukte dem og ikke minst huslige rutiner som var spesifikk til denne familien. Det var denne analysen som lå til grunn da vi konstruerte samspillet mellom åpne og lukkede rom i leiligheten.

Arkitekten forklarer at oppbevaringsløsninger som både var praktiske og tilgjengelige var et viktig moment for familien.

- Daglige rutiner som å kle på seg eller stryke klær er tatt hensyn til og støttet opp om i form av garderober og skap gjemt i vegger og i møbler.

MINI-HUS: Familien har et hus tilpasset sine ting, levemåte og rutiner.
MINI-HUS: Familien har et hus tilpasset sine ting, levemåte og rutiner. Foto: FOTO: Marcel van der Burg

Messaninen

2. etasje, eller messaninen, er en noe mer privat og intim sone enn den store åpne stuen under. Her foregår aktiviteter som matlaging og spising, i tillegg til at man har fått plass til et hjemmekontor.

- Familien kaller denne etasjen sin takterasse, forklarer Tocino.

- For oss var det viktig å få til denne etasjen i forhold til at familien skulle føle at de fikk utnyttet hele volumet av boligen på den beste måten, uten at det skulle stjele følelsen av åpne rom og mye plass i boligens første etasje.

Innredning

SONER: Arkitektene så for seg at familien kunne bruke huset på en måte som var skreddersydd til deres levemåte.
SONER: Arkitektene så for seg at familien kunne bruke huset på en måte som var skreddersydd til deres levemåte. Foto: FOTO: Marcel van der Burg

Interiøret og innredning i det unike havnehuset er holdt nokså stramt og nøytralt. Treverket som er brukt på de små innvendige "husene" tilfører varme, mens vinduene med utsikt får lov til opptre seg huset største naturlige blikkfang.

- Dette er jo et ungt par og en ung familie. Så for oss var det også et viktig moment i det å gjenspeile dette i farger, former og møbler, forklarer arkitekt Marc Koehler.

Smarte løsninger for oppbevaring gjør at både fellessoner og private rom kan holdes ryddige og organiserte, og det er lagt fokus på at ting skal være tilgjengelige der man har behov for at de skal være det.

- Å planlegge et hjem på denne måten, fra en så sped begynnelse og med så unik innsikt fra klienten om hva det er de ønsker, gjør jo at man kan få til en bolig som fungerer på alle plan, avslutter arkitekten.

Les også:

HUS I HUSET: Slik tegnet arkitektene inn de små husene som benyttes til private soner i leiligheten.
HUS I HUSET: Slik tegnet arkitektene inn de små husene som benyttes til private soner i leiligheten. Foto: Illustrasjon: Marc Koehler Architects

Dette huset er laget av en gammel container

La deg inspirere av tusenvis av flotte interiørbilder

Slik innreder du på få kvadratmetre

Derfor blir barna utspekulerte

UNIK: En landsby i et hus var det arkitektene så for seg da de tegnet dette huset.
UNIK: En landsby i et hus var det arkitektene så for seg da de tegnet dette huset. Foto: Illustrasjon: Marc Koehler Architects
SLIK BOR FAMILIEN: Ikke helt som hjemme hos folk flest.
SLIK BOR FAMILIEN: Ikke helt som hjemme hos folk flest. Foto: Illustrasjon: Marc Koehler Architects

Denne saken ble første gang publisert 30/06 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også