internett på hytta

Følger du disse punktene, er du garantert raskt internett på hytta

Selv strømløse hytter som ligger kronglete til kan få bra internett. 

ANTENNEN ER LØSNINGEN: Den hvite boksen på toppen av røret er selve antennen. Den gir både internett og mobildekning til hytteeierne.
ANTENNEN ER LØSNINGEN: Den hvite boksen på toppen av røret er selve antennen. Den gir både internett og mobildekning til hytteeierne. Foto: Christian Sangereid.
Først publisert Sist oppdatert

Hytte uten strøm og dårlig mobildekning kan være en stor frustrasjon. Christian Sangereid tok grep, og vet hva som skal til for å sikre super tilgang på selv de mest avsidesliggende norske fjellhyttene.

Hans hytte ligger i Soknedal i Midtre Gauldal.

– Vi hadde ikke datadekning, og nesten ikke mobildekning. Nå har vi internett med en hastighet på 130 megabit per sekund (Mbit/s). Det er mer enn nok til vanlig nettbruk: Jobbe fra hytta, strømme film og tv, og selvsagt lese nettaviser. I tillegg bruker vi det trådløse nettet til å ringe med.

1. Bruk riktig mast

Nøkkelen til den gode dekningen er å bruke litt tid på å få et skikkelig signal fra mobilmasten. Skaff deg oversikt over de nærmeste mastene. Da er avstand viktig, men fri sikt er enda viktigere.

Fri sikt betyr minst mulig fjell, skog og andre hindringer mellom hytta og mobilmasten. Nettsiden finnsenderen.no i kombinasjon med mobilleverandørenes dekningskart er gode hjelpemidler.

– Start med å gå inn på nettsiden finnsenderen.no. Den gir deg oversikt over mobilmastene i nærheten. Deretter går du inn på dekningskartet til den enkelte mobilleverandør og ser hvilke master som gir best signal. Dekningskartene er ikke 100 prosent nøyaktige, men når du står på hyttetaket, kan du sjekke at det virkelig er fri sikt, sier Sangereid.

Les også: Bonden Svein kjørte 65 mil med traktor for å ta hevn.

På dekningskartet markerer du din hytte og trykker på mobilmasten. Da vil du få opp kompassretningen fra hytta til masten. Ta med deg et kompass opp på hyttetaket og sjekk retningene til mastene.

Er det hindringer mellom hytta og masten, er det lurt å finne en annen mobilmast. Står masten vesentlig lavere enn hytta, vil det gi dårlige signaler.

Når du har funnet kompassretningen til de forskjellige senderne, kan du stille inn gradene på kompasset og peile deg frem til hvor senderne er plassert. 
Når du har funnet kompassretningen til de forskjellige senderne, kan du stille inn gradene på kompasset og peile deg frem til hvor senderne er plassert.  Foto: Øyvind Lie-Jacobsen.
Mobilsignalene går fra senderen til antennen på taket. Så sendes de videre via en kabel til ruteren som er plassert <br>i hytta.
Mobilsignalene går fra senderen til antennen på taket. Så sendes de videre via en kabel til ruteren som er plassert
i hytta.
Foto: Øyvind Lie-Jacobsen.

2. Montering av antenne

Neste skritt er å montere en skikkelig antenne.

– Her er det viktig å gå for en antenne som passer med frekvensene som sendes fra den aktuelle masten, forklarer dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor Norge.

Hertz, eller megahertz (mHz) er enheten for frekvens. Det vanlige er fra 700 Mhx til 3,6 GHz. De beste antennene er konstruert for å snappe opp mest mulig av de tilgjengelige radiosignalene. Ofte er problemet at hytta ligger lavt i terrenget.

– Da er tipset å få plassert antennen så høyt i terrenget som mulig. Da kan du plassere den på et masterør. Jo høyere jo bedre. Både rør og veggfeste er hyllevare hos de fleste verktøyvarehusene, forteller han.

Rør til antennen og veggfeste kan kjøpes i de fleste verktøyvarehus. Rørene kommer gjerne i lengder på 1,5 meter,og er enkle å skjøte. Er det værhardt, kan det være lurt å bruke ekstra kraftige skruer til innfestingen.

Denne antennen fanger opp og forsterker signalene. Den er også forberedt for 5G-nettet når det kommer.
Denne antennen fanger opp og forsterker signalene. Den er også forberedt for 5G-nettet når det kommer. Foto: Komplett.no

3. Skaff deg ruter

Når dette er på plass, må du sørge for å ha en bra ruter. Denne henter signalene fra
antennen, og distribuerer det i hytta. Har hytta innlagt strøm, kan du velge og vrake. Er det solstrøm eller ikke strøm i det hele tatt, må du velge en som er tilpasset 12V eller er oppladbar.

– I det siste tilfellet er det lurt å supplere med en eller flere bærbare batteribanker, slik at ruteren kan lades hvis den går tom, sier Amundsen.

Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som...
Pluss ikon
Jeg hørte lyder fra soverommet på hytta og stivnet helt da jeg så hva som foregikk

Dersom du også skaffer deg en 4G-antenne får du også vanlig tale på telefonen så lenge den er koblet til trådløst internett (WiFi). Signalene går da som datatrafikk i stedet for mobiltrafikk. Telefonen kan brukes som normalt.

Les også: Derfor bør du legge ugresset ditt i en bøtte.

– Pass på at ruter og antenne lar seg koble sammen. Det handler om både antall, og type kontakter. Hvis du er usikker, kjøp begge deler hos en forhandler som kan sikre at alt passer sammen, og at du får riktige kabler.

RUTER: Oppladbare rutere egner seg bra på en hytte uten strøm. Den kan lades fra en batteribank, eller fra et 12V-solcelleanlegg, hvis det finnes.
RUTER: Oppladbare rutere egner seg bra på en hytte uten strøm. Den kan lades fra en batteribank, eller fra et 12V-solcelleanlegg, hvis det finnes. Foto: Christian Sangereid.

4. Riktig abonnement

Valg av mobilselskap avhenger av hvem som leverer det beste signalet. Ruteren trenger et eget simkort. Ofte er det billigst å legge til et ekstra simkort (tvillingsimkort) med stor datapakke på det abonnementet du allerede har, fremfor å opprette et eget abonnement for ruteren.

– Et tvillingsimkort koster mellom 30 og 70 kroner måneden, alt etter hvilket mobilabonnement du har. Det kan bestilles hos din mobiloperatør, og da kan du samtidig utvide datapakken. Det kan være lurt å ta i litt ekstra på datapakken. Prisporskjellen på eksempelvis 50 og 100 GB er ganske liten, mens det å kjøpe til ekstra GB om du går tom, er dyrt, forteller Sangereid.

Pass også på å redusere bakgrunnsoppdateringer, der telefonen oppdaterer ting uten at du merker det. Det spiser nemlig av datapakken du bruker. Dette bør du derfor skru av når du er på hyttetur.

Du kan også laste ned filmer, serier og musikk på forhånd, slik at du ikke bruker data på å laste ned eller streame det fra hytta.

Artikkelen ble opprinnelig publisert i Hytteliv nr 5 2021