Villa i jugendstil

Lisa og Are likte ikke hverandres interiørstil

Paret måtte møtes på midten da de skulle innrede murvillaen fra 1910.

VILLA I JUGENDSTIL: Villa Skovly på Blommenholmen ble bygget i 1910. Boligen er oppført på Bærum kommunes lister over verneverdige bygg.
VILLA I JUGENDSTIL: Villa Skovly på Blommenholmen ble bygget i 1910. Boligen er oppført på Bærum kommunes lister over verneverdige bygg. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
Først publisert Sist oppdatert
ULIKE STILER: - Vi liker det litt romantisk, men likevel stramt, sier Lisa T. Rolén og Are Smuk Figved.
ULIKE STILER: - Vi liker det litt romantisk, men likevel stramt, sier Lisa T. Rolén og Are Smuk Figved. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Innerst i en blindvei på frodige Blommenholm i Bærum ligger Villa Skovly.

Beboerne Lisa T. Rolén og Are Smuk Figved elsket hverandre, men ikke hverandres interiørstil. Derfor søkte de hjelp for å sy sammen rom de begge kunne trives i.

Utformingen av huset bærer tydelige spor av jugendstilen, som fortsatt var på moten da murvillaen ble bygget i 1910.

Egentlig var det bare mindre justeringer som skulle foretas da Rolén og Figved overtok.

Men under overflaten skjulte det seg en rekke mangler og en omfattende vannskade som fordret omfattende grep.

Rommene ble nennsomt proporsjonert og tilpasset 2015-standard etter den uplanlagte renoveringen.

Løsningen ble å engasjere interiørdesigner Nancy Sporsheim og interiørarkitekt Beathe Nymoen hos Madalon, ettersom de ble nødt til å tenke helt nytt.

Artikkelen fortsetter under bildene.

SOFAKROKEN: Sofakroken midt i huset er et yndet sted for både Lisa og Are. Etter lange dager på jobb i hektiske stillinger gjør det godt å synke ned i sofaen for å lytte til musikk, se på tv eller lese en bok. Sofa fra Fogia, bord fra SH Interiør. Lampen Bubbles er fra italienske Murano, levert av barocco.no. GODT LYSINNFALL: Sofaen er plassert slik at man ser tvers igjennom rommene og ut av vinduet. Dette bidrar til ekstra godt lysinnfall i husets indre. Speil fra Raun, House of Oslo. Bord og stoler fra SH Interiør.
SOFAKROKEN: Sofakroken midt i huset er et yndet sted for både Lisa og Are. Etter lange dager på jobb i hektiske stillinger gjør det godt å synke ned i sofaen for å lytte til musikk, se på tv eller lese en bok. Sofa fra Fogia, bord fra SH Interiør. Lampen Bubbles er fra italienske Murano, levert av barocco.no. GODT LYSINNFALL: Sofaen er plassert slik at man ser tvers igjennom rommene og ut av vinduet. Dette bidrar til ekstra godt lysinnfall i husets indre. Speil fra Raun, House of Oslo. Bord og stoler fra SH Interiør. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
NORSK KUNST: Når man investerer i et kunstverk har man enda mer glede av det hvis det er synlig fra flere rom. Dette bildet er signert den unge, norske fotokunstneren Anja Niemi. Flatene for øvrig møter hverandre i farger som går ton-i-ton. Veggen er spesialbygget som en sentral for styring av lys, lyd og hi-fi-utstyr, trukket med tapet av skinn fra Thibaut, Intag. Gulv fra Flotte Gulv.
LUN STUEFØLELSE: Den mørk koksgrå fargen på veggene gir en lun stemning til stuen, samtidig som den fremhever fotokunsten og glasslampen fra italienske Murano. Bord fra Bo Concept, stol fra Christian’s. Sofaen er designet av Halvor Bakke for Bohus, med puter fra Riis interiør og Madalon. Teppet er fra Jab, levert på mål av Madalon. Leselampe fra Luceplan. Sidebord i art-deco-stil er kjøpt via Blomquist. Gardiner i silke er sydd av Trier bak Slottet.
NORSK KUNST: Når man investerer i et kunstverk har man enda mer glede av det hvis det er synlig fra flere rom. Dette bildet er signert den unge, norske fotokunstneren Anja Niemi. Flatene for øvrig møter hverandre i farger som går ton-i-ton. Veggen er spesialbygget som en sentral for styring av lys, lyd og hi-fi-utstyr, trukket med tapet av skinn fra Thibaut, Intag. Gulv fra Flotte Gulv. LUN STUEFØLELSE: Den mørk koksgrå fargen på veggene gir en lun stemning til stuen, samtidig som den fremhever fotokunsten og glasslampen fra italienske Murano. Bord fra Bo Concept, stol fra Christian’s. Sofaen er designet av Halvor Bakke for Bohus, med puter fra Riis interiør og Madalon. Teppet er fra Jab, levert på mål av Madalon. Leselampe fra Luceplan. Sidebord i art-deco-stil er kjøpt via Blomquist. Gardiner i silke er sydd av Trier bak Slottet. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

En kombinasjon av røft og klassisk

- Vi fikk hjelp til å tenke både moderne og klassisk over det hele fremfor å foreta utskiftninger bare der hvor det var skader, forteller Figved til interiørmagasinet Maison.

Det var med tungt hjerte at Rolén og Figved så den originale stavparketten gå fløyten. Men da vannskaden først var skjedd, falt valget på et gulv de synes har den klassiske kvaliteten til det originale gulvet, samtidig som det nye tåler røffere bruk.

Kombinasjonen av det røffe og klassiske var et uttrykk de begge oppdaget underveis. Og med en hund i husstanden, var det ekstra kjærkomment med solide materialer som tåler slitasje og uvøren bruk.

Håndverkstradisjonen til den italienske glassprodusenten Murano fra øya ved samme navn, fascinerer Figved.

Fra taket i flere rom henger derfor lamper med farget, italiensk glass. Han og Rolén har dessuten hjerter som banker litt ekstra for kjøkken, og det var derfor uaktuelt å inngå kompromiss på kjøkkenfronten.

- Vi liker det litt romantisk, men likevel stramt.

Artikkelen fortsetter under bildene.

KJØKKEN: Bord og stoler fra SH Interiør. Viften fra Røroshetta tar lite visuell plass i rommet. Benkeplaten er brunaktig italiensk marmor. Bildet på bildet til høyre er malt av Lisas søster.
KJØKKEN: Bord og stoler fra SH Interiør. Viften fra Røroshetta tar lite visuell plass i rommet. Benkeplaten er brunaktig italiensk marmor. Bildet på bildet til høyre er malt av Lisas søster. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
STRAM ROMANTIKK:  Innredningen er diskret og myk, men samtidig enkel og stilren. Det perfekte kompromiss for Rolén og Figved. Innredning og vask fra Drømmekjøkken.
STRAM ROMANTIKK: Innredningen er diskret og myk, men samtidig enkel og stilren. Det perfekte kompromiss for Rolén og Figved. Innredning og vask fra Drømmekjøkken. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Hjertet i huset

Det er Figved som er kokken i huset, og for ham er det viktig å lage mat uten å bli stående alene. Derfor ønsket han å kunne se fra kjøkkenet og inn i stuene, forteller Rolén.

Løsningen ble å innlemme et tidligere pikeværelse for å skaffe seg bedre albuerom i kjøkkenet, samt et eget garderoberom med åpning mot entreen.

Rommet er innredet med praktiske skap og skuffer fra Garderobemannen.

- Det er helt utrolig hvordan såpass enkle grep virkelig gjør underverker for husfreden, smiler eierne.

- Kjøkkenet er i grunnen Rolén sin fortjeneste. Vi er jo begge kjøkkenfolk. Hun er fra Oslo Øst og jeg fra en reindriftsfamilie i Finnmark. Er du fra Finnmark eller samisk kultur – ja, da er du gjerne et kjøkkenmenneske. Dette er hjertet i huset, her samles vi og her tar vi imot gjester, forteller Figved til Maison.

Han er særlig fornøyd med å ha funnet en vifte som stikker minimalt ned fra taket, samtidig som den er svært effektiv.

Kjøkken og sauna i sentrum

I følge Figved er det ikke bare kjøkkenet du er nært knyttet til som finnmarking.

En sauna hører også med. Historisk er badstuen et viktig kulturelt og tradisjonelt innslag i nordområdene, i tillegg til å være et yndet sted for velvære.

Som vaskeekte finnmarking har han fått inn med morsmelken at det gode liv innenfor husets vegger inneholder en sauna. Selvfølgelig måtte Rolén og Figved innrede en badstue på Blommenholm! Dette er Figved favorittrom, og konturene hadde han klart for seg lenge før han og Rolén ble huseiere sammen.

Saunaen er vedfyrt, så her kan dagens bekymringer renne av, mens man ser flammene slynge seg rundt veden. Knitringen gir den behagelig roen som bare et naturlig bål kan gi.

Artikkelen fortsetter under bildene.

KAKKELOVN: Kakkelovnen fra en svunnen tid var umulig å redde, men interiørdesigner Nancy Sporsheim foreslo denne peismodellen fra Nordpeis som flørter med kakkelovnens staselighet i formen. Selv om den er moderne, har den et klassisk drag over seg. Det fantastiske speilet i hallen er fra Kare. 115 ÅR GAMMEL TRAPP: Trappen fra 1910 er løftet inn i 2015 med en mørk farge som fremhever den svungne formen og harmonerer med flisene fra Ulfven.
KAKKELOVN: Kakkelovnen fra en svunnen tid var umulig å redde, men interiørdesigner Nancy Sporsheim foreslo denne peismodellen fra Nordpeis som flørter med kakkelovnens staselighet i formen. Selv om den er moderne, har den et klassisk drag over seg. Det fantastiske speilet i hallen er fra Kare. 115 ÅR GAMMEL TRAPP: Trappen fra 1910 er løftet inn i 2015 med en mørk farge som fremhever den svungne formen og harmonerer med flisene fra Ulfven. Foto: FOTO: Per Erik Jæger
VELVÆRE: Saunaen er et delikat innredet velværerom. Et perfekt sted å lade batteriene i en hektisk hverdag. Flis fra Norfloor. Statuetten er en gave. SPENNENDE BADEROM: På gjestetoalettet har Rolén og Figved prioritert solide materialer i en kombinasjon som gjør det til et spennende rom å være i. Innredningen er tegnet av Interiørarkitekt Beathe Nymoen, utført av Villasnekkeriet, laget i lakkert valnøtt. Flis fra Norfloor.
VELVÆRE: Saunaen er et delikat innredet velværerom. Et perfekt sted å lade batteriene i en hektisk hverdag. Flis fra Norfloor. Statuetten er en gave. SPENNENDE BADEROM: På gjestetoalettet har Rolén og Figved prioritert solide materialer i en kombinasjon som gjør det til et spennende rom å være i. Innredningen er tegnet av Interiørarkitekt Beathe Nymoen, utført av Villasnekkeriet, laget i lakkert valnøtt. Flis fra Norfloor. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Suksessfaktoren til hjemmet

- Et godt rom er et rom som gir deg den atmosfæren og stemningen du ønsker å være i. Prislappen på møblene er mindre viktig, forteller interiørdesigner Nancy Sporsheim, som fokuserer på at materialer og farger skal ha en tidløshet over seg.

GJESTEROM: På gjesterommet står et messingbord med asiatisk mønster som Figved sin oldefar hadde med seg fra Østen da han seilte der på 1920-30-tallet. Skallene, som også kalles komager, er sydd av en slektning. Bildet er malt av Lisas søster. Sengeteppet er fra Sunanda Halder.
GJESTEROM: På gjesterommet står et messingbord med asiatisk mønster som Figved sin oldefar hadde med seg fra Østen da han seilte der på 1920-30-tallet. Skallene, som også kalles komager, er sydd av en slektning. Bildet er malt av Lisas søster. Sengeteppet er fra Sunanda Halder. Foto: FOTO: Per Erik Jæger

Kosmetiske trender som stadig endrer seg er hun mindre opptatt av. Hennes råd er å tenke kvalitet og helhet. Hun trekker dessuten fram at et par vil ha det beste utgangspunktet hvis boligen fungerer godt for begge parter.

- Å blande stiler i ett og samme rom blir sjelden heldig; det kan oppleves som mindre harmonisk og litt hummer-og-kanari-aktig. Resultatet blir som regel best når man tar arkitekturen som utgangspunkt for de indre rommene.

Figved er minimalist, men skjønte at det ikke passet i dette huset. Rolén har sans for detaljer og en mer innholdsrik stil, så her har vi jobbet fram rom som de begge liker, uten at det går på bekostning av helheten, forteller interiørdesigneren.

Kanskje var Rolén og Figved i utgangspunktet ikke så begeistret for hverandres stil, men begge likte de huset svært godt. Og ikke minst hverandre.

Suksessfaktoren for et hjem begge trives i, viste seg å inneholde en dose med tilnærmelse til hverandre, samt en solid gjennomgåelse av mulighetene som hvert av rommene har.

SUS OG DUS: Soverommets rolige nyanser gir en dus ramme rundt nattesøvnen, med utgang direkte til balkongen i andre etasje. Gavl, puter og nattbord er fra Jensen Majestic.
SUS OG DUS: Soverommets rolige nyanser gir en dus ramme rundt nattesøvnen, med utgang direkte til balkongen i andre etasje. Gavl, puter og nattbord er fra Jensen Majestic. Foto: FOTO: Per Erik Jæger