utebelysning: velg riktig utelys

Velg riktig utebelysning til din uteplass

Nøye utvalgte lyskilder, som led, stolper eller lyssensorer, er med på å skape stemning.

UTEBELYSNING: VELG RIKTIG UTELYS: Utebelysning skal gjøre hagen din hyggeligere for deg, ikke blende alt og alle som kommer forbi.
UTEBELYSNING: VELG RIKTIG UTELYS: Utebelysning skal gjøre hagen din hyggeligere for deg, ikke blende alt og alle som kommer forbi. Foto: Frode Larsen
Først publisert Sist oppdatert

Det er når kveldene blir mørkere og lengre at utebelysningen kommer til sin rett, og hagen får en ny atmosfære i det magiske skjæret fra utelys og bålfat.

- Vi i Norden er så heldige å ha lange, lyse sommernetter. Slike kvelder merker vi ikke behovet for ekstra lys. Men utebelysning på bygninger og i hage kan forlenge bruken av uterommet utover høsten og vinteren, sier hagedesigner, foredragsholder og hageforfatter Yvonne Dengin til Bonytt.

Utebelysning i hagen

- Lys i hagerommet er også viktig den tiden vi tilbringer innendørs. I stedet for å se rett på et trist og mørkt vindu vil utelyset gi oss perspektiv og en interessant utsikt til hagen, sier hun.

STEMNINGSFULLT: Det er effekten av lyset, og ikke lampens design
som er viktig. Her er lampen diskret plassert under en trekrone,
for at lyset skal gi trygghet og stemning ved hageporten.
STEMNINGSFULLT: Det er effekten av lyset, og ikke lampens design som er viktig. Her er lampen diskret plassert under en trekrone, for at lyset skal gi trygghet og stemning ved hageporten. Foto: FOTO: Anne Manglerud

Yvonne Dengins beste tips til lyssetting av hagen din:

- Montér spotene slik at de har et element å lyse opp eller ned på. Velg armaturer som gjør det mulig å justere retningen på lyset.

- Skal du kjøpe ledbelysning, velg en varmhvit lyskilde. Blåhvitt lys gir ikke samme hyggen.

- Nærmest sitteplassen er det hyggelig å skape stemning med lykter og stearinlys, så plasser heller permanent utebelysning litt lenger vekk fra huset.

- Belysning i hagens ytterpunkter bidrar til å gjøre hagerommet større.

- Bruk ledelys til hovedinngangen. Belysning i form av lave pullerter som lyser opp dekket langs gangveien forsterker inntrykket av at man er på rett vei, nemlig til hovedinngangen.

- Søppelkasser, sykkelboder og kjellerinnganger trenger ikke å belyses permanent. Monter bevegelsessensor på lyset slik at det slår seg automatisk på og av når du kommer og går.

- Skumringssensor og dimmer er nyttig ekstrautstyr.

LED UTELYS: I ledlamper er det ingen lyspærer som skal skiftes. Armaturene har lang levetid og trekker minimalt med strøm.
LED UTELYS: I ledlamper er det ingen lyspærer som skal skiftes. Armaturene har lang levetid og trekker minimalt med strøm. Foto: Anne Manglerud

Utebelysningens misjon, i tillegg til å gi trygghet, er å skape stemning og atmosfære. Utebelysning har med andre ord fått en helt ny dimensjon i dag enn før. Der vi tidligere dekorerte hagen med lamper, snakker vi nå om lysdesign. Armaturens utseende er på mange områder blitt underordnet lysets effekt, mener Dengin.

- Klassisk stolpebelysning og vegglamper som sprer lyset tilfeldig utover hagen, bidrar riktignok til trygghet, men gir ofte et ubehagelig lys som er sjenerende for øyet både når vi er ute og inne, sier Dengin.

- Velg lamper som sprer lyset skrått ned eller opp på det du vil ha opplyst, eller velg et armatur med diffuse, legger hun til.

Hagedesigneren anbefaler å bruke spotter i bakken for å lyse opp trekroner, bueganger eller en dekorativ murvegg, fordi dette bidrar til å skape høyde og atmosfære i uterom og hage.

Les også: Tre trapper du enkelt bygger til inngangspartiet

Ikke gjør denne utelys-feilen

- En feil mange gjør, er å montere uplights i terrassedekker eller langs gangveier uten at lyset treffer noe som helst. Himmelen reflekterer ikke lysstrålen fra lampen. I stedet blir lyset sjenerende når du får det rett opp i øynene, og for fugler og andre nattdyr som er ute og flyr om natten, sier Dengin.

Hun mener også at innføringen av ledlys har gitt nye muligheter og redusert vedlikeholdet til det minimale.

- Med Led har vi fått en liten, robust og anvendelig lyskilde med lang levetid. Lysdiodene gjør det lettere å integrere lys i både arkitektur, møbler og andre produkter på en helt ny og kostnadseffektiv måte, sier Dengin.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

Du kan få Led lys i «alle regnbuens farger» hvis du ønsker å skape en spesiell effekt. Led er i ferd med å få skikkelig fotfeste og vil sannsynligvis bli den største lyskilden innen få år, både innendørs og utendørs, ifølge hagedesigneren.

- Lyskilden i et ledarmatur kan dessuten ha opptil 15 års levetid. Da kan man trygt felle inn lys i bakken og i murer, trapper og benker uten å frykte jobben det er å skifte lyspærer, sier hun.

Les også: Disse hagemøblene snekrer du selv

Begrenset utebelysning

Kunstig belysning av uterommet er kanskje det som tilfører den mest dramatiske effekten, så det er viktig ikke å overdrive mengden lyskilder, mener hagedesigneren.

- Det kan være fristende med mange lyspunkt, men da blir noe av spenningen borte. Kontrasten mellom mørke partier og belyste områder er nettopp det som skaper effekt. I en privathage trenger vi ikke flombelysning av hus og hage. Her er det diskret og begrenset belysning som gjelder, og så må det også være rom for levende lys, sier hun.

Belsyning fra bålfat eller utepeis

- Ild er et fascinerende element. Å betrakte ild har en beroligende virkning. Det er herlig å slenge seg opp i en myk sofakrok på terrassen og kjenne varmen og gløden fra utepeisen, men en utepeis tar plass og kan bli dominerende. Har du liten uteplass og ønsker å ha en vedfyrt utepeis, er det smart å velge et bålfat eller en flyttbar utepeis med diskret design. Et alternativ er å velge en gasspeis eller biopeis, sier Dengin.

Å bygge og sette opp en fastmontert utepeis vil regnes som et mindre tiltak etter plan- og bygningsloven, og er derfor fritatt for søknadsplikt. Det er likevel en bestemmelse om at en skorsteinsmunning ikke må være plassert mindre enn tre meter fra en brennbar husvegg.

Les også: Slik lager du din egen bålpanne

Varmelampe på veggen

RETT FOKUS: De lyse bjørkestammene reflekterer lyset og gir uteplassen en lun atmosfære.
RETT FOKUS: De lyse bjørkestammene reflekterer lyset og gir uteplassen en lun atmosfære. Foto: Anne Manglerud

Det norske klima er som vi alle vet uforutsigbart. Når sola blir borte kan det være godt å spe på med ekstra varme fra en terrassevarmer. Varmelamper eller terrassevarmere gir effekt på sekunder og kan raskt slås av og på etter behov. Det finnes frittstående modeller som går på gass og elektriske veggmonterte lamper.

- Frittstående modeller gjør mye av seg og dominerer lett uteplassen, pene er de vel heller ikke. Så hvis du har mulighet til å montere varmelamper på vegg, under markisen eller parasollen så er det å anbefale med tanke på estetikken, sier Dengin.

Hennes tips er å bruke infrarøde varmelamper som kun varmer de fysiske objektene de møter, ikke luften.

- Velg en modell som er varmeeffektiv og varmestabil, så ikke varmen blåser bort med vinden, sier hun.