Riktig belysning

Unngå disse lysfellene

Det er lett å bomme når det gjelder belysning. Se hva du ikke må gjøre.

EN LAMPE I ROMMET: Det er riktig at det må være en lampe over spisebordet, men rommet må ha flere belysningspunker, blant annet i hjørnene.
EN LAMPE I ROMMET: Det er riktig at det må være en lampe over spisebordet, men rommet må ha flere belysningspunker, blant annet i hjørnene. Foto: FOTO: Frode Larsen
Først publisert Sist oppdatert

Mørket og høsten er over oss - og det er viktigere enn noen gang å sørge for riktig belysning.

Og bonusen er at det sjelden har vært så mange spennende lampenyheter å velge i som akkurat nå.

De siste årene har belysning blitt et stadig viktigere element i interiøret - og med en spennende lampe eller to får du raskt svung over interiøret.

Men hva er det så vi gjør galt?

Vel, en hel del - og nedenfor har vi listet opp noen av verstingene.

Del på Twitter



1. Mørkt i hjørnene

BOMMER I STUA: En enkel lampe over spisestuebordet er vel og bra - men om du ikke sper på med lamper ellers i rommet får du raskt mørke hjørner.
BOMMER I STUA: En enkel lampe over spisestuebordet er vel og bra - men om du ikke sper på med lamper ellers i rommet får du raskt mørke hjørner. Foto: FOTO: Frode Larsen

Mange satser på bare én lampe over spisestuebordet - og lite belysning ellers. Resultatet blir da hard belysning og mørke hjørner.

DUNKELT OVER KJØKKENBENKEN: Det er i trapper og på kjøkkenet de fleste hjemmeulykker skjer. Derfor bør god belysning på kjøkkenet være en selvfølge. Kun en liten lampe over kjøkkenbenken som her blir noe magert.
DUNKELT OVER KJØKKENBENKEN: Det er i trapper og på kjøkkenet de fleste hjemmeulykker skjer. Derfor bør god belysning på kjøkkenet være en selvfølge. Kun en liten lampe over kjøkkenbenken som her blir noe magert. Foto: FOTO: Ifi

- Sørg for god allmennbelysning, som for eksempel spotter eller downlights i taket. Unngå spotter foran vinduer, da reflekteres ikke lyset. For å lyse opp vegger er det praktisk med spotter.

- Unngå spotter i midten av taket. Da blir det for lang avstand til gjenstandene du skal lyse opp, råder Betina Molvik, belysningsrådgiver hos Brødrene Kolstad belysning .

På grunn av skiftende lysforhold i Norge er det praktisk og ofte nødvendig med en dimmer.

Bruk en pendellampe over stuebordet. Bruk også dekorbelysning som stålamper og bordlamper. Lys opp ting du er spesielt glad i, eller deler av et rom om det har spesiell arkitektur.

Se de mest aktive diskusjonene i Verktøyforumet

2. Mørk trappeoppgang

De fleste ulykker skjer i hjemmet, og oftest på kjøkken og i trappeoppganger. Mye skjer rett og slett på grunn av dårlig belysning.

- God belysning i trappoppgang har med sikkerhet å gjøre, og spesielt viktig blir dette ettersom man blir eldre og synet svekkes.

- Sørg for å skape gode kontrastforhold som gjør overgangene tydelige. Nå finnes det også lys du kan ha i, eller på sidene, av trappetrinnene, sier Petter N. Haug, administrerende direktør i Lyskultur .

3. Dataskjerm som skinner

Det bør være lyst ved arbeidsplassen.

Det er en misforståelse at skjermen synes godt i mørket. Feil belysning kan gi plagsomme lysreflekser.

- Skap gode kontrastforhold ved å ha lys på konsentrerte områder. Sørg for å ha en god arbeidslampe/bordlampe og pass på at du får lys inn fra siden.

-m Den bør også være godt avskjermet, så den ikke blender og gir uheldige reflekser i skjermen. Plasser lampen så du ikke skaper skygger for deg selv. Bruk gjerne lamper som har energieffektiv lyskilde. Det er mindre ubehagelig med tanke på varmeutstråling, sier Petter N. Haug.

Det finnes lyspærer som dekker de fleste behov.

4. Den lange, dunkle korridoren

Dette er et klassisk eksempel på hvor vi gjør feil, spesielt i korridorer der det mangler dagslys. En enkel taklampe er gjerne det eneste lysende innslaget.

LAMPE PÅ RIKTIG SIDE: Mange setter skrivebordslampen på feil side når de jobber. Skriver du med høyre står denne riktig plassert. For en som skriver med venstre vil man skygge for seg selv.
LAMPE PÅ RIKTIG SIDE: Mange setter skrivebordslampen på feil side når de jobber. Skriver du med høyre står denne riktig plassert. For en som skriver med venstre vil man skygge for seg selv. Foto: FOTO: Frode Larsen

- Sørg for god allmennbelysning, råder Betina Molvik, belysningsrådgiver hos Brødrene Kolstad belysning.

- En lampe i glass slipper ut et jevnt, godt lys. Er gangen smal, er spotter et godt alternativ. Du kan for eksempel bruke skinner eller wire med spotter som lyser opp noe du har på veggen. Lyset vil gi en følelse av mer rom.

Downlights i taket er også et alternativ, enten innfelte eller utenpåliggende. Lyspæren bør da sitte nokså høyt i armaturen, for å unngå blending. Er gangen noe bredere, er plafond et godt valg, da spotter både kan blende og ha liten virkning.

5. Mørkt ved kjøkkenbenken

Lite lys ved kjøkkenbenken gjør matlagingen både utrivelig og upraktisk. I tillegg kan lite eller feil lys utgjøre en sikkerhetsrisiko.

Ved kjøkkenbenken skal lyset være rent og gjengi fargene korrekt. På kjøkkenet ellers er det viktig med jevn og behagelig allmennbelysning.

- Sørg for godt lys i taket. Downlights er et godt alternativ og er spesielt hygienisk på et kjøkken. Har du overskap over kjøkkenbenken, kan du for eksempel satse på lysrør, downlights eller lysdioder montert på undersiden av skapene. Har du ikke overskap, er det praktisk med downlights i taket. Andre går for wire med spotter for å få variasjon i interiøret.

- Vær oppmerksom på at downlights bør bygges inn i flukt med kanten av benkeplaten - for å få minimalt med skygge, sier Petter N. Haug.

6. Feil lys på badet

På badet skal du helst holde deg unna grønnblå farger - og i stedet holde deg til hvitt og den rødgule fargeskalaen på vegg og fliser.

Fargene smitter gjerne over på ansiktsfargen - og kan gi deg en lite trivelig opplevelse på morgenen.

- Her har du bruk for god allmennbelysning i rommet, kombinert med en lampe ved speilet. Downlights på bad er en god løsning, men det må brukes med måte.

- Ved speilet bør lyset plasseres på hver side for å unngå skygger. Også her er det en fordel at lyset kan dimmes. Det er nettopp ulempen med lysstoffrør.

7. Livløs stue

Stemningen i stua blir lett dyster om du har få, dominerende lamper.

- Sørg for forskjellig type lys til forskjellige aktiviteter. Ha godt leselys. Området rundt TV-en bør belyses, ellers kan det lett bli slitsomt og på lengre sikt være skadelig for øynene.

BEGRENS SPOTTENE: Spotter er vel og bra - men ikke overdriv, selv ikke på et bad.
BEGRENS SPOTTENE: Spotter er vel og bra - men ikke overdriv, selv ikke på et bad. Foto: Foto: Ifi

- Du kan ha lys bak TV-en, eller ved siden av, sørg bare for at det ikke blender, råder Petter N. Haug

Ved sofabordet kan du for eksempel ha en uplight eller en pendel. Det er også praktisk med spotlights på skinne eller downlights i taket. Det er lurt med lyskilder som kan dimmes. Sørg også for lys inn i bokhyllene. Sett for eksempel downlights en halv meter ut fra bokhyllen, eller spotter på skinner.

Mange velger også egne lysstyringssystemer - det er både praktisk og energieffektiviserende.

Ønsker du å fremheve pyntegjenstander eller bilder, finnes det mye fin spesialbelysning for dette.

Les også:

Duger billig verktøy

Her er høstens nye driller

Nå er skinnsofaen tilbake

LYS i SONER: Mange glemmer at for eksempel en stue bør deles inn i soner - og belyses deretter. Godt lys over stuebordet er viktig.
LYS i SONER: Mange glemmer at for eksempel en stue bør deles inn i soner - og belyses deretter. Godt lys over stuebordet er viktig. Foto: FOTO: Frode Larsen

24 tøffe spisebord