Interiørinspirasjon
Tone og Christer kjøpte 70-tallshuset etter kun 10 minutters titt. Nå har de satt sitt eget preg på huset
Tone kjenner umiddelbart når noe funker, og når det ikke gjør det. På mange måter er interiør matematikk, mener hun. I 70-tallshuset i Lommedalen kan hun sette to streker under svaret.
Vi falt for utsikten, sier Tone om deres første besøk i det typiske 70-tallshuset i Lommedalen.
Egentlig lå det litt utenfor nabolaget de søkte i, så de gikk på visning for moro skyld. De rakk akkurat ti minutter før visningen var over. Det var nok.
– Da vi gikk inn i huset og ut i stuen, strålte utsikten over Lommedalen og Kolsåstoppen mot oss. Vi gikk rundt hver for oss uten å snakke sammen, men blikkene vi sendte hverandre røpet at vi tenkte det samme: Dette var huset vi hadde lett etter!
Det var det imidlertid flere som tenkte, og Tone og Christer rakk ikke visningen dagen etter før noen la inn privat bud.
– Så vi kjøpte huset etter en 10 minutters titt! Det viste seg å være riktig, og veldig verdt det, sier Tone fornøyd.
Les også: Da Hanne og Stein snek seg inn i det gamle sveitserhuset, ble de møtt av et vemodig syn
Åpen løsning
Siden familien flyttet inn i 2017, er huset oppgradert med kjærlig hånd.
Tone Marie Trollbu (42) og Christer Melsgard (47) med barna Trym (15) og Synne (7). Tone jobber deltid på Fontenehuset i Bærum, samt utvikler eget firma som interiørdesigner. Christer jobber som testleder.
Hva?
Villa på 176 kvm fra 1971, senere påbygget til tomannsbolig.
Hvor?
Lommedalen i Bærum.
På nett?
@livet_i_dalen_ på Instagram.
Gulvene i stue, kjøkken og gang er skiftet, mens soveromsgulvene ble malt. Veggene i stue og kjøkken har fått parkett. Kjøkkeninn-redningen er oppgradert med malt benkeplate og hjemmelagde grep.
En vegg mellom yttergang og mellomgang ble fjernet til fordel for et større rom med bedre romfølelse. Også et stort skap i gangen ble ofret. Familien har i stedet jobbet for å finne gode oppbevaringsløsninger som ikke stjeler for mye av rommene.
Mang en skreddersydd løsning er dessuten hjemmesnekret. Det gir en egen tilfredsstillelse å skape noe selv, mener Tone.
– Det er gøy å ha designet noe eget til hjemmet sitt. Det gir oss en ekstra følelse av «hjem» når vi har stått på selv, sagd, skrudd, tenkt, klødd oss i hodet – og fått det til!
Les også (+): Familie fikk kjøpe gammel kjeller – nå er den ikke til å kjenne igjen
Matematikk og psykologi
Tone kjenner umiddelbart når noe funker, og når det ikke gjør det. På mange måter er interiør matematikk, mener hun.
– Når regnestykket «går opp», blir det fint. Men matematikken skjønner jeg ofte etterpå, det er intuisjonen og magen som innreder, sier Tone.
Hun er en filosofisk type, og faget hennes er psykologi. Både gjennom jobben og livet ellers erfarer hun at veldig mye i livet er forutsigbart.
– Det meste er egentlig systematisk. Vi er bare en del av naturen, vi også. Alle former vi lar oss inspirere av finnes i naturen, eller er en kontrast til den.
- Ved siden av familien er hjemmet det viktigste for meg. Det er både en kreativ boltreplass, et identitetsskapende lerret og et sted for gode stunder og opplevelser. Men mest av alt er det en trygg base med rom for å slappe ordentlig av, og som samtidig inspirerer og gir energi.
- Mitt første hjem var en hybel, der jeg søkte akkurat den samme følelsen som jeg får i hjemmet vårt nå. Men jeg var uerfaren og visste ikke helt hvordan jeg skulle skape den. Jeg malte veggene lyseblå og hadde maritim dekor. Jeg har alltid vært glad i svabergfølelsen.
- Det siste jeg kvitter meg med er spisestuen av Børge Mogensen, eikebordet fra Naver Collection, Gubi-lampen vår, alle bruktfunnene jeg har forelsket meg i og de store mørke keramikkpottene.
- Det viktigste jeg har lært er å følge magen!
– Når noe er pent å se på, som natur stort sett er, er det enten en uorden eller noe veldig symmetrisk. Når jeg synes noe er fint, tar jeg et skritt tilbake for å forstå hvorfor. Jeg ser en geometrisk form, eller kontraster som fungerer. Det er egentlig ikke så komplisert, mener Tone og fortsetter:
– Slik er det jo for eksempel med lukt også, og med følelser. Det er en fysisk forklaring på det meste. Interiør er ikke overfladisk. Det gjør mye med oss mennesker og livskvaliteten vår, og bør ikke undervurderes. Det er identitetsskapende, mener Tone, som nå utdanner seg til interiørdesigner, nettopp for å knytte sammen fagene interiør og psykologi.
– Jeg vil løfte frem viktigheten av gode hjem!
Se flere bilder under:
Denne saken ble første gang publisert 15/03 2023, og sist oppdatert 31/07 2023.