Tips til et fargerikt hjem
For seks år siden var funkisleiligheten et ubleket lerret
Slik er det ikke lenger.

«Something old, something new, something borrowed and something blue», heter det at brudens antrekk skal inneholde.
Det samme kan sies om hva du får når du går over dørterskelen til Tine og Thorleif Monsens hjem på Holmenkollen i Oslo.
For seks år siden var den nye funkisleiligheten et ubleket lerret der alt var standard, hvitt og enkelt.
Etter det har fugler på tapet kommet og fløyet igjen, arvegods og møbler med mønster og strukturer har flyttet inn, og hvite overflater har fått bryne seg på flere farger i ulike sjatteringer.
Men én farge vender alltid tilbake.
- Min yndlingsfarge er blå. Det er morsomt at fargen plutselig er in. Det viser bare at hvis du venter lenge nok, kommer alltid favorittfargen tilbake, sier Tine Monsen til magasinet Bonytt.

Slående kontrast
En mørk variant av blått er det første som møter deg når du trer inn i stuen.
En omsluttende, sterk blåfarge som er en slående kontrast til de store vinduene, der synet av naturen utenfor dominerer.
- Jeg tror fargene skaper en kreativ base her hjemme, som er sunn for både barn og voksne. Jeg kan hvile i dem, de gir mer å se på. Jeg blir roligere i sjelen av å se på farger, forklarer Tine.
Sånn har det alltid vært. Tine, som til daglig blogger om mote, livsstil og interiør på side2.no, har full oversikt over skiftende trender. Men hun er lite opptatt av dem når hun skaper hjemmet sitt.
Motebakgrunnen påvirker henne heller på andre vis, sånn som at hun tør å kombinere farger og mønstre i statement-plagg.
- Hvis man tør i garderoben, er det enklere å prøve ut ting i hjemmet, mener hun.
Hun fikk seg imidlertid en aha-opplevelse da hun og ektemannen flyttet til Holmenkollen. Det var ikke motet hennes det var noe i veien med, men når drømmen alltid hadde vært en leilighet med stukkatur i taket og doble fløydører, ble møtet med en stram funkisbolig en utfordring:
- Leiligheten er så funkis i seg selv at det ikke er naturlig å ha gardiner i stua for eksempel.
Hjemmet i seg selv bestemmer mye, det er det viktig å ta hensyn til, mener hun.
Så da måtte noen av de gamle møblene bort – på lagring. En stund i alle fall. For plutselig finner Tine en løsning på hvordan gamle og kjære gjenstander kan få nytt liv.
- Jeg er av den oppfatning at når det er ting man liker godt, så passer de av seg selv med andre ting man har.
- Hva er den flittigste gjengangeren?
- Jeg har faktisk et vintage Ikea-bilde som alle spør hvor er fra! Jeg har hatt det i 15 år, og nå henger det på barnerommet. Det må være mitt største kupp!
(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.)
Japansk inspirasjon
Siden ektemann Thorleif vokste opp i Japan, har leiligheten flere gjenstander derfra, både i form av porselen, skipskister og malerier.
Hun har alltid kjent en dragning mot det eklektiske, der personligheten får komme frem, og har brukt god tid på å lande i sin miks av farger, mønstre og gjenstander.
Trikset er å være tilbakeholden.
- Det jeg tror mange gjør, er å kjøpe en og en ting. Til slutt har de det så fullt at de ikke klarer å se hva de har. Ta heller bort ting, og tilfør litt og litt. Det er som med andre oppgaver du står fast i: Du må gjerne legge det fra deg for å finne ut av det.
Det eneste hun fremdeles kan kjøpe på impuls er maling og tapet. Der trenger Tine knapt fem minutter på å kjenne om hjertebanken er der, eller ei. Sånn som hjertebanken hun fikk da hun så det oransje tapetet på soverommet.
- Jeg klarte ikke å slippe det!
- Det var kjærlighet ved første blikk?
- Ja! Definitivt!
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.