I pakt med terrenget

Tilpasset terrenget

Familien falt for huset i funkisstil, bygd i pakt med terrenget. Boligen har de pusset opp steg for steg og beholdt mest mulig av det opprinnelige interiøret.

Huset fra 60-tallet er tegnet av professor Are Vesterlid.Terrassen er overbygd og ligger vegg-i-vegg med stuearealet.
Stuen med trappen opp til spisestuen og kjøkkenet. Stolen «Scandia» (t.v.) som ble designet av Hans Bratterud i 1957 og er i produksjon igjen hos Fjordfiesta, har fått plass i stuen sammen med stolen «Ekstrem» fra Stokke, designet avTerje Ekstrøm.Teppet «Lupin» i ull er fraWoolin. Peisen er bygd midt på gulvet, og den står på et nedsenket mursteinparti. De karakteristiske tak-panelene er beholdt, det samme er teakgulvet. Lampene fraArtemide kan også vris andre veien.
Skapdørene på kjøkkenet er belagt med svart linoleum, men er hvite på innsiden og kan vendes slik at dørene kan danne ulike svarthvite kombinasjoner. De danske barkrakkene fra Illum på 60-tallet er de samme som sto der da huset ble innviet, beboerne fikk kjøpt dem tilbake av den første eieren.
Lekerommet er blant de få rommene som er malt lyst. Sittesekkene«Fatboy» er designet av finnen Jukka Setälä. Boksene på veggen er kjøpt hos Illums Bolighus i København. Stolene er fra danske Fredricia Furniture, «Trinidad» designet av Nanna Ditzel.
Soveromgangen har en skapvegg som rommer klær og sko. Åpningen er beregnet til skittentøykasse på hjul.
Badet er kledd i fliser fra Flisekompaniet,vasken er fra Hansgrohe. Krakken «BUBU»,designet Philippe Starck,er XO-design.
I enden av kjøkkenet er døren til kjølerommet samt brytertavle for lys, varme, tørkeskap og vifter.Vin- og krydderhyllen er innbygd, og aluminiumskummene er også originale.
Peisen er bygd midt på gulvet.
Publisert Sist oppdatert

For fire år siden flyttet familien Evensen Koppang fra storbytilværelsen i Oslo til huset i Moelv. Boligen på nesten 250 kvm er bygd i 1962 og tegnet av professor Are Vesterlid. Boligen er bygd i og oppå terrenget, og enkelte steder plassert på stolper. Gjennom vinduer og godt planlagte vinkler drar boligen best mulig nytte av lyset. Innvending er alt på en flate, men med flere nivåforskjeller. Blant annet er det trappetrinn fra inngangspartiet til stuen og videre opp til spisestuen.

Da vi overtok huset for fire år siden, var det gjort lite siden det ble bygd. Det var lagt vinyl over flisene på badet og noen skapdører på kjøkkenet var malt over. Behovet for oppussing var stort, men vi ville beholde huset mest mulig slik det var opprinnelig, og vi var på jakt etter en snekker som hadde sansen, sier Elin Evensen.

De fant snekkerne de lette etter i Aagård Snekkerverksted. Verkstedet har jobbet for blant andre arkitekt Sverre Fehn, og de bidro vesentlig til å bevare stilen i huset på Moelv.

Barkrakker tilbake

Elin Evensen og mannen Are Koppang sier de har stor respekt for husets historie. Da det var ferdigstilt på begynnelsen av 60tallet, ble boligen omtalt i norske og utenlandske magasiner.

- Vi har hatt besøk av den første eieren. De fortalte fra de første årene at de måtte rydde huset flere ganger årlig, fordi det kom studenter fra arkitekthøgskolen på besøk, sier Elin Evensen.

Ved overtagelsen var mange av de fastmonterte, arkitekttegnede møblene borte, men det meste av den opprinnelige materialbruken var beholdt. Under oppussingen fant beboerne blant annet tilbake til det originale gulvet på kjøkkenet.

- Vi fikk kjøpe tilbake de arkitekttegnede spisebordene, et salongbord og fire barstoler fra den første eieren, sier Elin Evensen, som driver interiørbutikken Atrium Interiør i Gjøvik og har fått brukt interiørinteressen under oppussingen.

- Vi har blandet ny og gammel design, og det finnes mye bra fra 50-og 60-tallet som glir lett inn her. Jeg har også kjøpt stoler på loppemarked og trukket dem om.

Skap med linoleum

Kjøkkeninnredningen er den opprinnelige, og de gamle barkrakkene i teak med seter i svart skai er på plass ved spisebenken. Skapene er belagt med svart linoleum på den ene siden og hvit på den andre, og dørene kan vendes.

- I stedet for håndtak er det innfelt en liten teakbit med et hull i hvert hjørne.Vi synesdet erfantastisk at et kjøkkenfra1962 er like aktuelt i formspråket i dag, sier beboerne.

De erstattet den gamle barbenken med en ny og fjernet overskapene slik at det ble bedre kommunikasjon mellom spisedelen og kjøkkenet. Benkeplatene er i svart Corian, de er slitesterke og står i stil til den øvrige kjøkkeninnredningen.

Familien har eget kjølerom med en stor bankhvelvdør, og et lite nærkjøleskap ved siden av. Arkitekten tegnet inn vin-og krydderhyller som fremdeles er i bruk. På kjøkkenet er brytertavlen for blant annet lys, varme og til styring av varmluftsanlegget plassert ved siden av inngangen til kjølerommet.

En del av gulvet i stuen består av nedsenket teglstein, med åpent ildsted midt i rommet. Husets varmluftanlegg går i rør under steinene slik at gulvet lunkes, og området er i bruk hele året. Ved ildstedet er det utgang til en stor terrasse. Veggene i stuen er av liggende, glatt granpanel, og taket består av sagskårne furubord mellom nedstikkende, laminerte bjelker.

Beboerne forteller at de oppdaget vinduer overalt den første tiden. Gjennom vinduene kan man se fra en del til en annen i huset. Utgangsdørene har små, karakteristiske vinduer både oppe og nede.

- Huset er tegnet for å ha plass til gjester, alt er funksjonelt og tilrettelagt fra kjøkken til stue og soverom - det er en organisert bolig, sier Elin Evensen.