terassevarmer
Velg riktig terrassevarmer
Gassdrevet terrassevarmer eller elektrisk kvartsvarmer?
Med en terrassevarmer kan du nyte kjølige vårkvelder uten å fryse. Det finnes flere varianter av terrassevarmere - både drevet av elektrisitet, gass og infrarøde stråler. Enten du har stor terrasse eller en liten balkong, finnes det en modell som passer for deg.
Disse effektive brennerne holder temperaturen oppe mange timer etter at solen har gått ned, og de sørger for behagelig varme utendørs fra tidlig vår til langt ut i september.
Har du i tillegg kjøpt eller bygget din egen levegg, blir terrassen ekstra lun og varm.
Elektrisk gass-terrassevarmer
Dersom du ikke har strøm på terrassen, kan du oppnå god varme og lunhet ved hjelp av en gassvarmer. Disse varmerne kan varme store arealer, noe som passer bra hvs du har en stor terrasse.
Gassdrevete terrassevarmere kan deles opp i to hovedkategorier; gulv- og bordmodeller.
- Gulvmodeller er et estetisk penere produkt. Bordmodellene kan være ok til tider, men upraktiske å ha stående og varme direkte på vin og mat. Dessuten må du ha et senterhull til gass-slangen, opplyser Cecilie Stærnes hos Wimpel AS.
Hun mener det ikke er noen fordel å kjøpe gassvarmer.
- Det er elektriske- og kvartsvarmere med lavfrekvensteknologi som er de desiderte vinnerne på markedet i dag. sier Stærnes.
Les også: Velg riktig utebelysning til din uteplass
Pris og miljø
Trond Paasche er energirådgiver hos Enova Svarer. Han mener at ulempen med gassbrennere er at de er klimafiendtlige. I tillegg er de dyrere i drift enn dem som bruker strøm.
Vanlige elektriske terrassevarmere
De elektriske terrassevarmerne kan igjen deles inn i to grupper. Vanlige elektriske terrassevarmere er billigst i innkjøp og koster fra et par hundrelapper.
Vanlige elektriske terrassevarmere fungerer ved at de varmer opp luften på terrassen, akkurat som en innendørs ovn. Dette gjør at varmen forsvinner dersom det blåser litt, men hvis området som skal varmes er lite, kan en slik varmer gjøre jobben.
De fleste elektriske varmere skrus fast i veggen på terrassen, og kan derfor ikke flyttes enkelt dersom du flytter omkring på møblene. Men mange av dem kan justeres i høyderetningen slik at de er rettet mot der du sitter.
De elektriske terrassevarmerne har en effekt på mellom 1000 og 3000 Watt. Med en timepris på strøm på 70 øre per kWh, vil det koste mellom 70 øre og 2,10 kroner å ha terrassevarmeren på i én time.
Les også: Bygg din egen trapp til terrassen
Elektriske kvartsvarmere
Den nyeste teknologien på markedet er kvartsvarming, det vil si infrarød varme. Kvartsvarmere er generelt dyrere i innkjøp.
Kvartsvarmere blir ikke påvirket av for eksempel vind og kan også monteres på vegg, gulv og tak. De kan også stå nærmere en markise eller parasoll enn en gassbrenner.
I følge Stærnes skiller kvartsvarmere seg ut på en positiv måte.
- Fordelen med den nye teknologien er at den varmer objektet, altså deg, og ikke luften i den grad. Sammenligningsgrad er at kvartsvarme med lavfrekvensteknologi varmer cirka 80 prosent objektet, mens gass og vanlig kvartsvarme (de gamle terrassevarmerne) varmer objektet med cirka 20 prosent, sier hun.
- Resten blåser bort eller går til å varme opp luften rundt, om du sitter cirka en meter unna, legger hun til.
Trond Paasche i Enova forteller at dette i praksis betyr at man kan regulere ned effekten, forutsatt mulighet for regulering, og likevel få samme strålingsvarme sammenlignet med vanlige elektriske og gassdrevne terrassevarmere.
Stærnes poengterer at det produseres kvartsvarmeteknologi fra Kina som ikke alltid har like lang levetid, og at det derfor er viktig at man ser opp får såkalte "Kina-kopier".
- Får du terrassevarmere fra 500 til 1000 kroner så er det garantert ikke ekte infrakvartsvarme på lavfrekvensområdet, sier hun.
Les også: Terrassebeis eller terrasseolje til behandling av terrassen?
Miljøvennlig terrassevarmer
Terrassevarmere er ikke noe Enova går ut og anbefaler, da det medfører økt energibruk samt økt CO2-utslipp. Men i følge Paasche er det likevel ett alternativ som utmerker seg.
- Konklusjonen vil være at kvartsvarmere med reguleringsmulighet vil være billigst å varme med og også mest "miljøvennlig", forteller han.
Kilder: Viivilla.no, dinside.no, hjem.no, enova.no, alttilbolig.no