bygde hytta selv
Amalie og Ole Johnny bygget hytte på ni måneder: – Et under at vi fortsatt er sammen
Paret bor i en vedlikeholdsbombe. Derfor ville de at hytta skulle være perfekt fra dag én. Paret tegnet og bygget selv og fikk akkurat den hytta de ønsket seg.
I 2013 skaffet Amalie Fagerli og mannen Ole Johnny seg hyttetomt i Skorgedal, kun femten minutter fra Åndalsnes. Da hadde de en god stund hatt øynene åpne og følerne ute, i nettopp dette området.
– Dette er en superidyllisk plass. Moren min er oppvokst i området, og morfar har vært med på å drifte skianlegget som ligger her. Når vi først skulle bygge oss hytte, var jeg ikke i tvil, det måtte bli her, forteller Amalie, som har mange gode minner fra alle helgene og feriene hun har tilbrakt i området.
Med en beliggenhet kun 1,5 time hjemmefra, er hytta i hyppig bruk.
Her er det like vakkert hele året, og det flotte terrenget kan benyttes til alt fra toppturer og skiturer til fisking i vannet og bading i elven.
Intens byggeperiode
– Når vi først gjør noe, så skjer det fort. Fra vi startet å bygge til hytta sto ferdig, tok det ni måneder. Egentlig er det et under at vi fortsatt er sammen, ler Amalie.
For all ledig tid og hver eneste helg gikk med til prosjekt hytte.
Alt av snekkerarbeid har de stått for selv, men med god hjelp fra familie og venner.
– Vi undersøkte først hvor stor hytte vi kunne bygge ifølge reguleringsplanen på stedet. 150 kvadratmeter var maks, så da ble det det. Jeg har tegnet den innvendig og Ole Johnny utvendig. Stakkars ungene våre, de så ikke mye til oss under byggeperioden. Heldigvis har foreldrene mine hytte rett i nærheten, så de har stilt opp masse. Uten dem hadde det ikke gått!
Det eneste de har hatt fagfolk til er en betongbil som kom og murte opp fundamentet. I første etasje er alle gulvene i råbetong med innlagt varme, og disse ble stålet av en svoger med erfaring fra bransjen, for å få det rå uttrykket.
Les også: – Det blåste fra alle kanter, og vi merket at vi likte det
Funksjonell og praktisk
– Jeg er så utrolig fornøyd med betonggulvet. Det tåler alt! Om man har after ski med gode venner på terrassen, kan man gå inn og ut med skisko på. I tillegg har vi vaskerom rett innenfor gangen, noe som er utrolig praktisk. For oss var det viktig å ha en hytte man ikke er redd for å bruke.
Amalie innrømmer at den første natten i nybygget hytte var helt spesiell.
– Jeg vet ikke om noen av oss egentlig fikk sovet så mye. Det var en helt ubeskrivelig følelse endelig å være ferdig, så vi ble vel mest liggende og stirre opp i taket, ler Amalie.
Les også: Da Maria ble 25, syntes hun det var på tide med egen hytte
Vedlikeholdsfritt
I huset de har i Ålesund har de brukt mye tid på renovering, derfor var målet at hytta ikke skulle stjele mer tid.
– Hjemme bor vi i en vedlikeholdsbombe, så en ting var sikkert – hytta skulle være mest mulig vedlikeholdsfri og et fristed. Det var også viktig for oss å bygge et sted for fremtiden, som vi kan ha resten av livet. Her er det god plass til familie og venner, men også om vi skulle bli besteforeldre eller få behov for å ha alt på ett plan.
Til sammen har hytta sengeplass til 15, og tre bad.
Det vil si, det er planen, selv om alle tre ikke er helt ferdigstilt. Men Amalie og Ole Johnny har prioritert og satt av plass til et eget bad ved hovedsoverommet.
Hyttebyggerne:
- Interiørdesigner Amalie Fagerli (33) med mannen Ole Johnny Gamlem (35) og barna Fredrikke (13) og Pernille (11).
- @svenngaarden på Instagram.
- Hva? Selvbygget fjellhytte på 150 kvadratmeter.
- Hvor? Skorgedal i Romsdalen.
– Vi er her såpass ofte, derfor tenkte vi at vi måtte unne oss et privat bad.
Amalie har noen gode råd til deg som drømmer om hytte.
– Velg gjerne røffe og robuste materialer. Unngå kunstige materialer, så langt det lar seg gjøre. Velg for eksempel panel i tre fremfor panelplater i MDF, sier hun.
Hent naturen inn, både med tanke på fargevalg og dekor,slik som jordfarger og rå materialer. Bruk gjerne greiner, mose, kongler m.m. til å pynte med.
– Prioriter uterommet. Lag terrassen stor nok, og ha møbler som tåler å stå ute i vær og vind.
Naturlig og robust
Når det gjelder materialvalg, har Amalie valgt en annen stil på hytta enn den litt mer romantiske stilen de har hjemme.
– Dette er en fjellhytte, derfor føltes det riktig å innrede den med naturlige materialer som heltre og metall, samt rustikke møbler. Betonggulvet gir hytta et rocka, industrielt preg, mens treveggene tilfører varme, slik at uttrykket ikke blir for rått og kaldt.
Den opprinnelige planen var å vente med å ferdigstille loftet, men det tok ikke mer enn 1,5 år før de tok det også.
– Da var det bare å hive inn en trapp og gjøre det ferdig. Her har vi et stort hovedrom med kombinert tv-stue og to sove-alkover, to små soverom og en bod hvor alt er gjort klart til bad nummer tre.
Les også: Maletriks du bør kunne
Bevisste valg
Selve midtpunktet i hytta er kjøkkenet. Et helt bevisst valg fra Amalies side.
– Jeg elsker å være på kjøkkenet, og det er plassert rett foran en seks meter lang skyvedør i glass. Om sommeren kan den åpnes helt opp, slik at man er like mye ute som inne, sier Amalie.
– Og når vi spiser frokost, kan vi sitte og se rett ut på fjellene. I tillegg har vi valgt en åpen, sosial løsning med spiseplass i den ene enden og stuesone i den andre.
Selv om det ikke ser slik ut, er hele hytta bygget på et stramt budsjett, derfor har de måttet ta noen viktige valg på veien.
– Vi har forsøkt å få til smarte løsninger som enkelt kan endres med tiden. I andre etasje er alle dørene i heltre, mens nede er det valgt rimelige dører i en slags papp, som er malt svarte. Alternativet var ikke å ha dører, så får vi heller skifte dem ut etter hvert.
Les også: Selv den mest slitne terrasse kan bli som ny
Tid for nytelse
For i tiden fremover skal hytta først og fremst nytes.
Etter påske kommer det gjerne en mellomperiode, hvor det er for lite snø til å gå på ski og for vått til lange gåturer.
– Men for meg holder det lenge å nyte sola i en stol på terrassen. Det er kanskje litt klisjé, men idet jeg kommer opp hit kobler jeg ut alt stress, det er helt fantastisk bare å være her. Vi nordmenn er jo helt hyttegale. Jeg vet ikke om det er innstillingen, eller om vi bare er ekstremt gode til å nyte livet på hytta. Dette livet er i hvert fall midt i blinken for oss!
– Jeg elsker å være på hytta, uansett årstid, men det aller beste er timene vi nyter i solveggen med venner og familie, det er 100 prosent kvalitetstid og hyttekos.
Amalie er mest fornøyd med betonggulvet og den store skyvedøren ut mot terrassen fra kjøkkenet.
Betonggulvet tåler alt og er både kult og superpraktisk. Skyvedøren tar naturen med inn og «utvider» følelsen av å være ute.
– Jeg kommer aldri til å kvitte meg med badestampen. Den er en av de beste investeringene vi har gjort.
Les også: Dette må du passe på om du skal kjøpe hytte
(Styling av hytta: Tone Kroken)
Her er bilder fra byggingen:
Denne saken ble første gang publisert 06/05 2020, og sist oppdatert 08/05 2020.