KJØPTE ILDSTEDER FOR 2 MILLIONER TIL ÉN BOLIG

Unike norske peiser og ildsteder

Nordmenn elsker vedfyring og er villige til å investere store summer i peiskosen. Her er noen av landets mest spesielle ildsteder.

UNIKE ILDSTEDER: Peis med vindu, peis med TV og peis med 16 meter lang pipe: Her er noen av Norges mest spesielle ildsteder.
UNIKE ILDSTEDER: Peis med vindu, peis med TV og peis med 16 meter lang pipe: Her er noen av Norges mest spesielle ildsteder. Foto: Spesifisert i bilder nedover i saken
Først publisert

.Nordmenn og vedfyring er en endeløs kjærlighetshistorie.

Mange av oss er svært opptatte av at ildstedet i hjemmet eller på hytten skal være så optimalt som mulig.

– Vedfyring er en del av den norske folkesjelen. Jeg vil trekke det så langt at nordmenn ikke er født med ski på beina, men fyrstikker og vedkubber i henda, sier styreleder i Norsk Varme, Brede Børud til Klikk.no.

Han peker på at nordmenn gjennom historien har hatt et helt eget forhold til å skaffe brensel selv.

– For 150 år siden hadde de fleste en gård selv eller en gård i familien. Ved var en del av samtaleemnet rundt bordet og det å være selvforsynt med ved var noe man var stolt av, sier Børud.

– En bolig uten peis er ikke en ordentlig bolig

Børud mener det faktum at nordmenn tilbringer mye tid i hjemmene sine, er en viktig årsak til at mange er villig til å investere til dels store penger i et ildsted.

Vedfyring er rett og slett en viktig del av den norske identiteten, mener han.

– Å fyre perfekt er for mange en lidenskap. All røyken skal trekke opp i pipa, det skal ikke sote på glasset, og det skal bli optimal varme. Varmen som kommer fra ild oppleves som ekte og noe helt annet enn syntetisk varme, sier han og fortsetter:

– Det å ha et eget ildsted er en del av identiteten vår. En bolig uten peis eller ovn er ikke en ordentlig bolig, vil nok mange si. Etter hvert har ildstedene fått mange former og funksjoner, noe som gjør at ildstedet også kan speile eierens identitet. Er du en støpejernsperson eller er det kakkel og kleber som gjelder? spør han.

Nye peistrender i 2023

Nye tall fra ildstedsbransjen viser at mange brukte koronatiden og oppsparte midler på å investere i drømme-ildstedet. Dette har vært en trend over flere år, men det siste året har det eksplodert, ifølge Børud.

– Det siste året har vært helt unikt og bransjen har hatt en god salgsoppgang, sier Børud.

Lars Morten Ringdal, daglig leder i Alfa Varme i Geithus, forteller at de i 2020 doblet omsetningen i dette segmentet og at salget fortsatt går godt.

– Vi har blant annet hatt mellom 10-15 prosent økning i salget av kakkelovner, som vanligvis selges for rundt 120 000 til 150 000 kroner, sier Ringdal i en pressemelding.

<b>TRENDY MED KAKKELOVN:</b> Boligmagasinet Maison Interiør hadde høsten 2023 en reportasje med paret Fredrik Holth og Harald Trollsaas som har en klakkelovn i stuen i sin sveitservilla på Nordstrand utenfor Oslo .Kakkelovnen (bildet) er av typen Karl Johan fra Kakkelovnsmakeriet,
TRENDY MED KAKKELOVN: Boligmagasinet Maison Interiør hadde høsten 2023 en reportasje med paret Fredrik Holth og Harald Trollsaas som har en klakkelovn i stuen i sin sveitservilla på Nordstrand utenfor Oslo .Kakkelovnen (bildet) er av typen Karl Johan fra Kakkelovnsmakeriet, Foto: Yvonne Wilhelmsen

Kjøpte ildsteder for to millioner kroner

Ringdal forteller at de eksklusive ildstedene bedriften har solgt det siste året, har gått til både hus og leiligheter. Kundene som investerer i slike ildsteder ønsker gjerne at det skal være like mye et møbel i hjemmet som en varmekilde, forklarer han.

Lars Morten Ringdal, daglig leder i Alfa Varme i Geithus, trekker frem en fremtidig ildsted-trend som han tror nordmenn vil se mer av i årene fremover: Akkumulerende ildsteder som fordeler varme over tid.

Her kan man få store peisinnsatser med vannbåren varme, som lagrer varmen fra fyringen og bruker den senere som tappevann og i oppvarming. Det gir lavt elbruk.

Se mer

– En av kundene var en amerikansk forretningsmann som nylig kjøpte seg feriebolig på Østlandet. Han ønsket en spesialdesignet kakkelovn med gasspeis inni, og vi satte også opp seks andre ildsteder i boligen. Det ble totalt over to millioner kroner på ildsteder, sier han.

Typiske kostbare ildsteder er kakkelovner og spesialbygde ildsteder og peisinnsatser.

Unike og spesielle ildsteder og peiser i Norge

Nedover i denne saken kan du se noen helt spesielle ildsteder og peiser i norske bygninger, hus og hytter.

I tillegg til noen utvalgte ildsteder fra Norsk Varme, har vi i Klikk.no-redaksjonen plukket ut noen spesielle ildsteder vi og boligbladene i Story House Egmont har omtalt de siste årene:

Gaiastova på Hafjell

På Gaiastova på toppen av Hafjell finner du en åpen gruepeis med spesialkonstruert glass ut mot fjellheimen, slik at du kan se synet av flammene og den flotte utsikten både fra innsiden av hytta og fra utsiden.

RUVENDE: Gruepeisen i Gaiastova på Hafjell er åpen fra innsiden og man kan se utsikten nedover dalen gjennom flammene.
RUVENDE: Gruepeisen i Gaiastova på Hafjell er åpen fra innsiden og man kan se utsikten nedover dalen gjennom flammene. Foto: Norsk Kleber
FRA UTSIDEN: Gaia-peisen sett fra utsiden.
FRA UTSIDEN: Gaia-peisen sett fra utsiden. Foto: Norsk Kleber

– Dette ildstedet er arkitekttegnet og det at flammene kan ses i kombinasjon med naturen både fra innsiden og utsiden av hytta gir et helt magisk uttrykk, sier Brede Børud.

Hotell Brosundet i Ålesund

På Hotell Brosundet i Ålesund finner man en gedigen peisgrue midt i rommet. Det er murt sitteplasser inne i grua i peisen, slik at du kan sitte tett på flammene. Med en rundt 16 meter lang pipe fra toppen av peiskuppelen, er det ikke snakk om et lite prosjekt.

<b>16 METER PIPE: </b>Norges mest spesielle hotellpeis: På Hotell Brosundet i Ålesund finnes en peisgrue som er intet mindre enn rommets midtpunkt og et naturlig blikkfang. Det er murt sitteplasser inne i grua i peisen, slik at man kan sitte tett på flammene. Ildstedet er spesiallaget med en rundt 16 meter lang pipe fra toppen av peiskuppelen, og skorsteinen er prosjektert av Schiedel.
16 METER PIPE: Norges mest spesielle hotellpeis: På Hotell Brosundet i Ålesund finnes en peisgrue som er intet mindre enn rommets midtpunkt og et naturlig blikkfang. Det er murt sitteplasser inne i grua i peisen, slik at man kan sitte tett på flammene. Ildstedet er spesiallaget med en rundt 16 meter lang pipe fra toppen av peiskuppelen, og skorsteinen er prosjektert av Schiedel. Foto: Hotel Brosundet Schiedel

– Prosjektet startet med at vi ble kontaktet av Stave Mur som hadde oppdraget med å bygge peisen. Arkitektfirmaet OS & CO designet noen forskjellige forslag til hvordan peisen kunne se ut, og sammen landet vi på en god løsning for hvordan skorsteinen kunne tilpasses, forteller John Martin Gjerde i Schiedel i en pressemelding.

Valget av skorstein falt på en stålpipe som er sideforskjøvet, med en Exodraft RSV160 røyksuger i toppen. Det ble også montert inn et spjeld i 2. etasje slik at røykløpet kan stenges for feiing, og en hastighetsregulator til røyksugeren, forklarer Gjerde videre.

Eventyrlige ildsteder

Contura har levert ildsteder til flere av prosjektene til tv-programmet Eventyrlig Oppussing. Mye glass og ønske om å se flammene godt, er ønsker som går igjen når nordmenn ønsker seg nye ildsteder.

– Vi monterte et ildsted i fyret på Værøy i forbindelse med Eventyrlig Oppussing der de designet peisløsningen. Ønsket var å ha mye glass slik at ildstedet nesten ble som en åpen peis, og valget falt på Contura i50 som har hevedør med glass på 3 sider, forteller Grethe Bachmann i Contura
– Vi monterte et ildsted i fyret på Værøy i forbindelse med Eventyrlig Oppussing der de designet peisløsningen. Ønsket var å ha mye glass slik at ildstedet nesten ble som en åpen peis, og valget falt på Contura i50 som har hevedør med glass på 3 sider, forteller Grethe Bachmann i Contura Foto: TMM Produksjon/Ragnar Hartvig

Det har blant annet blitt montert et ildsted med så mye glass og hevedører at det ble som en åpen peis, og en skorstein med et ildsted på hver side slik at man kunne se flammene fra hele rommet.

Leirbål i stuen

Jøtul har levert ildsteder til arkitekttegnede hytter, blant annet en hytte 55 meter fra havet i Tjeldsund kommune.

Ildstedet som ble montert gir panoramainnsyn til flammene og gir følelsen av å ha et leirbål midt i stua. Vedovnen har også rom for varmelagrende stein i toppen som gir inntil 12 timer ekstra varme etter siste ilegg av ved.

– Hytta er 94 kvm stor med alt på ett plan, åpen med mye glass og stor takhøyde. Det var derfor viktig for eierne å finne en vedovn som passet godt inn og valget falt til slutt på vedovnen Jøtul F 520 HT med Jøtul Stålpipe som gir panoramainnsyn til flammene, sier René Christensen i Jøtul

<b>LAGRER EKSTRA VARME: </b>Denne vedovnen har rom for varmelagrende stein i toppen som gir inntil 12 timer ekstra varme etter siste ilegg av ved
LAGRER EKSTRA VARME: Denne vedovnen har rom for varmelagrende stein i toppen som gir inntil 12 timer ekstra varme etter siste ilegg av ved Foto: TMM ProduksjonRagnar Hartvig

Ni meter takhøyde og TV integrert i peisen

Bonytt har tidligere omtalt den spektakulære boligen til Terese og Heine Njåstad på Austevoll utenfor Bergen.

<b>KOSELIG MED PEIS ... OG TV: </b>Den vanvittige takhøyden på ni meter gir en luftig følelse i det store allrommet. De store vindusflatene tar inn mye lys og gir god utsikt mot havet.
KOSELIG MED PEIS ... OG TV: Den vanvittige takhøyden på ni meter gir en luftig følelse i det store allrommet. De store vindusflatene tar inn mye lys og gir god utsikt mot havet. Foto: Mint Agency

Det kanskje mest unike med boligen er den rimelig uvanlige peisen paret har fått bygget i stuen. Peisen er nemlig støpt opp slik at TV-en er integrert i muren.

Peisen er bygget på stedet av Smartvarme Bergen, og familien måtte ha elektrikerhjelp for å få koblet til tv-en.

Les hele saken: Ni meter takhøyde og TV og peis i ett

Åpen, rund peis midt i stuen

Boligdrøm har tidligere omtalt den spesielle peisen Anine og Fredrik bygget til hytten på Maudalsæter ikke langt fra Hafjell.

Peisen er hyttas hjerte og deler opp rommet mellom spisestuen, stuen og kjøkkenet.

Peisen deler opp rommet mellom spisestuen, stuen og kjøkkenet. Anine fyrer i den flotte peisen sin. I bakgrunnen ser dere vinskapet, <br/>en av hennes favoritter i hytta. 
Peisen deler opp rommet mellom spisestuen, stuen og kjøkkenet. Anine fyrer i den flotte peisen sin. I bakgrunnen ser dere vinskapet,
en av hennes favoritter i hytta. 
Foto: Annette Nordstrøm

Den er plassert midt i rommet slik at man kan nyte den maksimalt. Peisen er murt av Fredrik og hans svigerfar Nils. Hetta er importert fra Frankrike.

Aller mest stolt er Anine imidlertid av det romslige vinskapet de har i hytten.

Du kan se bilder av peisen og hytta her: Anine (38) fikk ikke sove – resultatet ble en unik løsning på hytta

Peis som henger ned fra taket

Bonytt har tidligere skrevet om det prisbelønte townhouse-nabolaget på Ullern. Her fikk vi besøke Susans og Dag Thomas' arkitekttegnede townhouse.

<b>SPESIELL PEIS I TOWNHOUSE PÅ ULLERN: </b>Det ligger fire andre eneboliger i området som er nesten helt like, men med små forskjeller innvendig. Ikke alle har pei­sen Gyrofocus som midt­punkt i opp­holds­rom­met på bakkeplan. Den er selve prik­ken over i-en i det sob­re, eks­klu­si­ve in­ter­iø­ret. Pled­det er fra Zara Home.
SPESIELL PEIS I TOWNHOUSE PÅ ULLERN: Det ligger fire andre eneboliger i området som er nesten helt like, men med små forskjeller innvendig. Ikke alle har pei­sen Gyrofocus som midt­punkt i opp­holds­rom­met på bakkeplan. Den er selve prik­ken over i-en i det sob­re, eks­klu­si­ve in­ter­iø­ret. Pled­det er fra Zara Home. Foto: Fi­lip­pa Tre­dal

En av mange særpregede løsninger i boligen er den fritthengende peisen fra Gyrofocus, som er midt­punkt i opp­holds­rom­met på bakkeplan. Ifølge produsenten kan peisen roteres 360 grader og kan fås med enten gass- eller vedfyring.

Les saken: Susan og Dag Thomas bor i et unikt hus og nabolag

Peis integrert i hytteveggen

Hytteliv har tidligere i høst omtalt den spesielle peisen til hytteeierne Berit M. Dahl og Henning Føsker på Veggli i Numedal. Peisen er bygget inn i hytteveggen slik at den nesten ikke bygger inn i rommet.

På bildet under ser man den prismeformete peisen, som er et utpreget blikkfang i stuen. Den er så monumental at den også kalles sarkofagen, forteller Henning Føsker.

<b>BLIKKFANG:</b> Den prismeformede
peisen i stuen er så
monumental at den
også kalles sarkofagen.
BLIKKFANG: Den prismeformede peisen i stuen er så monumental at den også kalles sarkofagen. Foto: Nils Petter Dale

Peis fra 1700-tallet

Maison Interiør har besøkt ærverdige Simenstad gård på Rudshøgda i Ringsaker kommune, Innlandet fylke. Gården har hele 20 ildsteder, hvorav de eldste er 250 år gamle.

<b>FYR I PEISEN I 250 ÅR: </b>På kalde høstdagerdager stråle varmen det fra ilden i lyspeisen, som er fra 1700-tallet. Gården kan skilte med hele 20 ildsteder.
FYR I PEISEN I 250 ÅR: På kalde høstdagerdager stråle varmen det fra ilden i lyspeisen, som er fra 1700-tallet. Gården kan skilte med hele 20 ildsteder. Foto: Kathrine Sørgård

Du kan se bilder av gården og flere av ildstedene her: Den 250 år gamle storgården er full av historie i veggene