Sommerlig fargeprakt i Arendal

På en kolle midt i Arendal sentrum troner familien Gevings renoverte trehus fra 1860.

STORE ROM: Den rommelige stuen med hvite vegger ligger midt mellom de to andre og mer fargerike stuerommene. Til den gamle, hyggelige sofaen har Lene Stangeby Geving trukket den om med et stoff som ligner det opprinnelige.
FLORA: Veggene i hagestuen, også kalt «blomsterrommet», er dekket med en lyseblå «Magnolia»-tapet fra Poesi Interiør. Skyene i taket er malt av faren til Lene Stangebye Geving, og taklampen i messing er en gave fra Atle Gevings far.
ÅPENT: Når de store, olivengrønne dobbeltdørene åpnes, blir det god forbindelse mellom to av husets tre stuer. Olivengrønt i to ulike varianter er et gjennomgangstema i huset.
ULIKE NYANSER: Kunst, litt uvante farger og stilig tapet fra Interiøragenturer J. Sveen gir et engasjerende stueinteriør. Forskjellige nyanser og matthetsgrader av hvitt på veggene gir en lys treklang du fornemmer, og som trer tydelig fram der valørene ligger tett mot hverandre.
UVANT: Kunst, litt uvante farger og stilig tapet fra Interiøragenturer J. Sveen gir et engasjerende stueinteriør.
RØFT OG RENT: Kjøkkenet ligger der det før var bad. Hele dette området av huset er omorganisert, og gulvet ligger nå på tre ulike nivåer. Den røffe hjørnet i husets laftevegg er et dekorativt element i interiøret.
NEDFELT: Der det før var en en utedo er det blitt et nytt, delikat bad med nedfelt badekar i gulvet. Utgang til ny entré og hovedinngang til høyre.
GODVÆR: Med blomster på veggene og godværsskyer i taket er det bare å trekke inn når regnet pisker ute.
Publisert Sist oppdatert
RØDT: Den dype mursteinsrøde fargen på kjøkkenveggen er hentet fra den store reklameplakaten på veggen. Bildet er tegnet av Lene Stangeby Gevings bestefar, illustratøren Arne Erik Johnson.

- Under oppussingen av denne sveitservillaen har vi latt oss inspirere av hvordan byggherren, kaptein Ørum og generasjonene etter ham, hadde det i dette hvitmalte trehuset på toppen av den bratte Kirkebakken. Jeg gikk på gymnaset rett over veien og kjenner byen godt, sier grafisk designer Lene Stangebye Geving.

Hun og mannen, arkitekt Atle Geving i firmaet FullTank, brukte ett år på å oppgradere alle deler av huset. Nytt tak er lagt, nye vegger satt opp, og gamle, nedslitte deler av bygningen revet og gjenskapt. Ikke minst er store deler av den gamle og kronglete grunnplanen i første etasje fullstendig omorganisert.

Hovedetasjen på 140 kvm er blitt lys, åpen og lekker. Paret har lagt stor vekt på å ta vare på det varme uttrykket fra det gamle huset, blant annet ved en variert bruk av farger og tapeter, og sentral plassering av noen gamle lenestoler og en sofa i den midterste av husets tre stuer. Disse møblene ble designet på 30-tallet av Lenes Stangebyes bestefar, reklametegneren, illustratøren og maleren Arne Erik Johnson. Hun har trukket dem med et nytt stoff, så likt originalen som mulig, så de passer perfekt inn i den nye sammenhengen.

HISTORISK HUS: Sveitserhuset fra 1860 er et ganske tidlig eksempel på stiltypen i Norge. Det er sentralt plassert på det høyeste punktet på Tyholmen i Arendal, midt mellom den katolske kirke og Arendal Trefoldighetskirke. Boligen ble bygd til kaptein Ørum og hans familie. Atle Geving har fått opplyst at huset har vært bebodd av denne slekten i flere generasjoner, helt frem til år 2000.

- Jeg ville tilbake til det opprinnelige. Nå er den høyryggede sofaen akkurat slik jeg husker den fra da jeg var liten, sier den stolte eieren.

PAR I OPPUSSING: Lene Stangebye Geving og Atle Geving har flere store oppussingsprosjekter på samvittigheten. Tidligere har de gjennomført en dristig fornyelse av en gammel bygårdsleilighet i Oslo (vist i Bonytt nr. 9/2001). I dag bor og arbeider de idet gamle Enebak Aktiemeieri og Landhandleri, som de har fonyet etter alle kunstens regler (vist i Bonytt 14/2006). Her er paret fotografert på verandaen utenfor sveitservillaen i Arendal, der de tilbringer mest mulig av ferier og fridager. Se mer på www.fulltank.org.

Det ruvende, irrgrønne bondeskapet i stuen sto opprinnelig i et nedrivningsklart stabbur på en gård i Enebakk, og Atle Geving fikk det gratis.

- Det gjelder å ha et våkent blikk for alle de spennende, gjerne litt originale og sære kombinasjonene som omgir oss, og deretter våge å sette ideene ut i livet med full energi, sier paret.