Smarte løsninger på liten plass

Familien på fire bor på 56 kvm. Se de smarte løsningene: – Folk ler litt når de får se det

Med smarte, egendesignede løsninger har Joakim skapt et unikt og funksjonelt hjem for seg og familien på fire – på kun 56 kvm!

LØSNINGSORIENTERT: Joakim og Sandra er svært fornøyd med hvordan de unike løsningene, de aller fleste tegnet av Joakim selv, utnytter den relativt lille plassen maksimalt. Å bo tett sammen som familie, er noe de trives veldig godt med.
LØSNINGSORIENTERT: Joakim og Sandra er svært fornøyd med hvordan de unike løsningene, de aller fleste tegnet av Joakim selv, utnytter den relativt lille plassen maksimalt. Å bo tett sammen som familie, er noe de trives veldig godt med. Foto: Filippa Tredal
Først publisert Sist oppdatert

Historien om hvordan de endte opp med den relativt lille leiligheten for åtte år siden, er nesten like utradisjonell som valgene som er blitt tatt her siden.

– Jeg kuppet leiligheten mens min kone, Sandra, var på reise til Italia, forteller Joakim Åstgård (39).

Noen venner av dem hadde kjøpt seg leilighet i området som på folkemunne kalles Gråbeinkvartalet i Oslo, mellom Sofienberg og Tøyen.

– Jeg gikk tilfeldigvis forbi her en dag de store portromsdørene sto åpne og tenkte: Shit, her hadde det vært perfekt å bo! Det er jo så sentralt, samtidig som det er trygt for barna.

Joakim Astgård (39), Sandra Mørkestøl (37) og sønnene Tage (9) og Tomm (7). Han er eier og interiørarkitekt i Ett rom til, hun er digital redaktør i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Hva?

Bygårdsleilighet på 56 kvm fra 1800-tallet.

Hvor?

Gråbeinkvartalet i Oslo. 

Se mer
LYS OG LUFTIG: Selv om Sandra ikke var med da Joakim kuppet leiligheten, har hun likevel deltatt aktivt i oppussingsprosessen.
LYS OG LUFTIG: Selv om Sandra ikke var med da Joakim kuppet leiligheten, har hun likevel deltatt aktivt i oppussingsprosessen. Foto: Filippa Tredal
<b>HISTORIE I VEGGENE:</b> Bygården ligger i Gråbeinkvartalet mellom Tøyen og Sofienberg i Oslo, bygget mellom 1886 og 1894 av byggmester Ole Olsen. Opprinnelig huset bygårdene 700 arbeiderleiligheter, hvor det på 1930-tallet bodde opptil 4000 mennesker. I dag er flere av disse slått sammen.
HISTORIE I VEGGENE: Bygården ligger i Gråbeinkvartalet mellom Tøyen og Sofienberg i Oslo, bygget mellom 1886 og 1894 av byggmester Ole Olsen. Opprinnelig huset bygårdene 700 arbeiderleiligheter, hvor det på 1930-tallet bodde opptil 4000 mennesker. I dag er flere av disse slått sammen. Foto: Filippa Tredal

Smarte løsninger på liten plass

Da leiligheten kom for salg, var det ikke bildene på Finn som imponerte.

Men Joakim, som er interiørarkitekt og eier av Ett rom til – et interiørarkitektkontor som spesialiserer seg på smarte løsninger på liten plass – så at den hadde potensial, til tross for sine 56 beskjedne kvadratmeter.

– Den hadde et flott, gjennomgående lys og perfekt plassering, med sol fra klokken 11 til 21, og stor, fin balkong. Det hadde vi lenge hatt lyst på.

Joakim ba om privatvisning, betalte over takst – og vips hadde den lille familien, den gang på tre, fått seg nytt sted å bo!

<b>GODT OPPLYST:</b> Utsikten tilfører ekstra liv til en relativt spartansk innredning og nedtonet fargepalett, med noen få utvalgte, lekne og fargerike innslag, som den røde krakken fra Hay. Sofaen er fra &amp;tradition og messinglampen på veggen fra Hein Studio.
GODT OPPLYST: Utsikten tilfører ekstra liv til en relativt spartansk innredning og nedtonet fargepalett, med noen få utvalgte, lekne og fargerike innslag, som den røde krakken fra Hay. Sofaen er fra &tradition og messinglampen på veggen fra Hein Studio. Foto: Filippa Tredal

I dag er det imidlertid svært lite som minner om leiligheten de overtok. Her er kun de originale tregulvene i stuen og på soverommet bevart.

– Vi har pusset opp i flere runder. Først tok vi overflater som tak og vegger. Det originale panelet var slitt og dårlig, så vi valgte å legge gips overalt. I tillegg ville vi ha en listefri look rundt vinduer, gulv, tak og dører, noe vi er veldig fornøyd med i dag.

<b>LITE, MEN SMART:</b> Målet var å bygge et eregonomisk kjøkken på liten plass. Løsningen ble et parallellkjøkken, hvor den ene delen også fungerer som halv skillevegg inn mot stuen. De åpne hyllene på kjøkkensiden er malt grønne innvendig, i fargen Duck Green fra Farrow &amp; Ball.
LITE, MEN SMART: Målet var å bygge et eregonomisk kjøkken på liten plass. Løsningen ble et parallellkjøkken, hvor den ene delen også fungerer som halv skillevegg inn mot stuen. De åpne hyllene på kjøkkensiden er malt grønne innvendig, i fargen Duck Green fra Farrow & Ball. Foto: Filippa Tredal
<b>FAVORITTKROKEN:</b> Det plassbygde hjørnet i forlengelsen av kjøkkenet er designet og bygget av Joakim selv, og under sittebenken er det rikelig med plass til oppbevaring. Stolene, Filo chair, er fra Mattiazzi, vegglampen 265 fra Flos og spottene i taket fra Buster + Punch.
FAVORITTKROKEN: Det plassbygde hjørnet i forlengelsen av kjøkkenet er designet og bygget av Joakim selv, og under sittebenken er det rikelig med plass til oppbevaring. Stolene, Filo chair, er fra Mattiazzi, vegglampen 265 fra Flos og spottene i taket fra Buster + Punch. Foto: Filippa Tredal

Deretter ble det lagt mikrosement på kjøkkengulvet og i entreen, med sømløse overganger til de gamle tregulvene som fin kontrast.

– Det er litt wow-faktor at det ser så strøkent ut, uten overgangslister. Mikrosementen, med sine skjolder og sparklinger, tilfører leiligheten et røft, industrielt preg – en motvekt til alt det hvite og spartanske.

Les også: Aslaug pusset opp historisk villa: Budsjettet sprakk med 3 millioner

Utvidet badet

I neste oppussingsrunde sto bad og kjøkken for tur.

– Vi valgte å utvide badet for å gjøre det mer arealeffektivt, og stjal ca. 15 centimeter fra de tilstøtende rommene. Det er kanskje ikke en vanlig ting å gjøre, men for oss var det viktig med gode arbeidsflater. I tillegg synes vi det er fint å kunne være flere på badet samtidig.

<b>SØMLØS HELHET:</b> Hele badet er flislagt med 45 graders hjørner for å få en sømløs og fin total. Gulvflisene i ekte kalkstein er fra Østersjøsten, og taket er malt i fargen Duck Green fra Farrow &amp; Ball.
SØMLØS HELHET: Hele badet er flislagt med 45 graders hjørner for å få en sømløs og fin total. Gulvflisene i ekte kalkstein er fra Østersjøsten, og taket er malt i fargen Duck Green fra Farrow & Ball. Foto: Filippa Tredal
DROPPET DUSJDØRER: Familien ønsket ikke dusjdører, og lagde derfor en litt utradisjonell form
DROPPET DUSJDØRER: Familien ønsket ikke dusjdører, og lagde derfor en litt utradisjonell form Foto: Filippa Tredal

Selve dusjen er et kapittel for seg, med sin runde, flislagte nisje.

– Jeg hater dusjvegger og ville ha en åpen løsning uten forheng. Det blir litt vannsøl på gulvet, men vi bruker nal og har varme i gulvet. Så det lever vi veldig godt med!

Ikke bare er formen på dusjen utradisjonell, de har også valgt en baderomsdør med stort glassfelt i ut mot entreen.

– Folk ler litt når de får se det. Men vi er ganske usjenerte i vår familie, og en gardin på innsiden kan dras for om man ønsker litt privatliv, forklarer Joakim.

<b>SOSIALT OG ROMSLIG:</b> Badet var et rom som Joakim og Sandra ønsket å prioritere, så de har stjålet 15 centimeter fra tilstøtende rom.
SOSIALT OG ROMSLIG: Badet var et rom som Joakim og Sandra ønsket å prioritere, så de har stjålet 15 centimeter fra tilstøtende rom. Foto: Filippa Tredal

Ideen var å sørge for lys fra badet til entreen, som også får lys inn fra kjøkkenet på motsatt side.

Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være...
Pluss ikon
Verken Helene Bøksle eller mannen Espen er veldig opptatt av at ting skal være nye. Det er hjemmet deres et bevis på

– Kjøkkenet hadde et utakknemlig utgangspunkt, men jeg føler vi har fått frem et ergonomisk kjøkken på svært liten plass. Vi har satt inn et parallellkjøkken, som ender ut i en plassbygget sittebenk i hjørnet, med masse plass til oppbevaring under.

<b>FRANSK BISTRO:</b> Flisene på kjøkkenveggen, fra Fagflis, sørger for fransk bistrofølelse, og er de samme som på badet. Hyllen over benken er fra String, mens puter og pledd er egensydd og fra Hay. 
FRANSK BISTRO: Flisene på kjøkkenveggen, fra Fagflis, sørger for fransk bistrofølelse, og er de samme som på badet. Hyllen over benken er fra String, mens puter og pledd er egensydd og fra Hay.  Foto: Filippa Tredal

Les også (+): Mona trodde ikke det fantes noen hemmeligheter i hennes familie. Helt til ektemannen ville oppdatere familiens felles slektstre

Innebygd seng i vegg

Det skorter ikke på oppbevaringsmuligheter i dette hjemmet, og Joakim bedyrer at de har flere skap som ikke er fylt opp.

– Med en takhøyde på 2,7 meter har vi fått plass til flere høye veggskap som rommer mye. Og i entreen står et garderobeskap med skyvedør bak, slik at åpningen mellom soverom og entré kan lukkes ved behov.

<b>INNEBYGD SENG:</b> Rundt den skreddersydde sengen i bjørk, designet av Joakim, er plassen utnyttet til oppbevaring, også her. Speilet bidrar for øvrig til å øke romfølelsen. Krakken som fungerer som lite nattbord er vintage og funnet på Finn.
INNEBYGD SENG: Rundt den skreddersydde sengen i bjørk, designet av Joakim, er plassen utnyttet til oppbevaring, også her. Speilet bidrar for øvrig til å øke romfølelsen. Krakken som fungerer som lite nattbord er vintage og funnet på Finn. Foto: Filippa Tredal
<b>INNEBYGD SENG: </b>På dagtid kan sengen slås opp, slik at soverommet også kan fungere som kontor eller lekerom, etter behov. Om kvelden felles sengen ned og blir til foreldrenes soverom.
INNEBYGD SENG: På dagtid kan sengen slås opp, slik at soverommet også kan fungere som kontor eller lekerom, etter behov. Om kvelden felles sengen ned og blir til foreldrenes soverom. Foto: Filippa Tredal

Den geniale sengeløsningen på hovedsoverommet er heller ikke til å komme utenom.

Når sengen ikke er bruk, kan den slås opp mot veggen som en del av et skap, og skjules bak en gardin.

Dermed kan rommet brukes som kontor eller bli til et utvidet lekerom.

<b>KLATREVEGG:</b> Brødrene Tage og Tomm deler rom, og noe av det de liker aller best, er den fine klatreveggen i askefiner. Den er ikke oppført kun for lek, det er også den eneste veien opp til hemsen med soveplasser.
KLATREVEGG: Brødrene Tage og Tomm deler rom, og noe av det de liker aller best, er den fine klatreveggen i askefiner. Den er ikke oppført kun for lek, det er også den eneste veien opp til hemsen med soveplasser. Foto: Filippa Tredal

Til tross for at alt ser utrolig strøkent ut på bildene, innrømmer Joakim at det slettes ikke ser slik ut bestandig.

– Det bor barn her også, og det må det være rom for. Men med gode oppbevaringsløsninger er det kort vei fra kaos til å kunne invitere folk på en flott middag.

Da sitter noen i sofakroken ved kjøkkenet, andre på balkongen mens alt gjøres klart. Det er slik vi liker det. Uformelt og intimt!

Se flere bilder under:

<b>GRØNN OASE:</b> Lykken er en grønn oase, midt i byen! På varme dager er balkongen hyppig i bruk, og når de store glassdørene slås opp, smelter inne og ute sammen.
GRØNN OASE: Lykken er en grønn oase, midt i byen! På varme dager er balkongen hyppig i bruk, og når de store glassdørene slås opp, smelter inne og ute sammen. Foto: Filippa Tredal
<b>LISTEFRITT:</b> Sofabordet er i Emperador-marmor, lenestolen fra HK Living, lampen fra Flos og bildet på veggen fra Too Many Prints. Gardinen, som kan trekkes for inn mot soverommet, er fra Kvadrat.
LISTEFRITT: Sofabordet er i Emperador-marmor, lenestolen fra HK Living, lampen fra Flos og bildet på veggen fra Too Many Prints. Gardinen, som kan trekkes for inn mot soverommet, er fra Kvadrat. Foto: Filippa Tredal
<b>PÅ SKINNER:</b> Legg merke til gardinskinnen i taket som fortsetter nesten hele veien rundt, slik at gardinen, i tekstil fra Kvadrat, kan brukes til å avgrense rommet og den åpne løsningen inn mot stuen, eller trekkes foran vinduet om natten. Skrivebordet er fra MBJ-design, stolen fra Audo og spottene fra Buster + Punch.
PÅ SKINNER: Legg merke til gardinskinnen i taket som fortsetter nesten hele veien rundt, slik at gardinen, i tekstil fra Kvadrat, kan brukes til å avgrense rommet og den åpne løsningen inn mot stuen, eller trekkes foran vinduet om natten. Skrivebordet er fra MBJ-design, stolen fra Audo og spottene fra Buster + Punch. Foto: Filippa Tredal
<b>GJENNOMFØRT:</b> Kjøkkenet er smalt, men funksjonelt med gode arbeidsflater. Innredningen er modulbasert med spesialtilpassede bokhyller og benkeplater. Benkeplaten i hvit kompositt er det samme som på badet, et bevisst grep for å binde rommene elegant sammen.
GJENNOMFØRT: Kjøkkenet er smalt, men funksjonelt med gode arbeidsflater. Innredningen er modulbasert med spesialtilpassede bokhyller og benkeplater. Benkeplaten i hvit kompositt er det samme som på badet, et bevisst grep for å binde rommene elegant sammen. Foto: Filippa Tredal
<b>PLANLØSNINGEN:</b> På grunn av gjennomlys og muligheten for å åpne opp mellom alle rom, føles boligen mye større enn 56 kvadratmeter.
PLANLØSNINGEN: På grunn av gjennomlys og muligheten for å åpne opp mellom alle rom, føles boligen mye større enn 56 kvadratmeter. Foto: Jo Sjølie / Lyng arkitekter