Smarte løsninger
Ett grep, og leiligheten ble helt fantastisk
Sånn fikk Kenneth og Thea maks ut av 63 kvadratmeter.
Prosjektet
Hvem? Sivilarkitekt Kenneth Hinkel og statsviter Thea Kalnæs
Hva? En 63 kvadratmeter stor leilighet på toppen av en funkisbygård fra 1932 på Torshov i Oslo.
Hvorfor? Ny romfordelings-plan og en skånsom behandling av alle overflater har lokket frem sjelen til den gamle funkis-leiligheten. Moderne detaljer og evigklassiske møbler bringer leiligheten inn i vår tid.
Trappeoppgangen i Funkisgården på Torshov i Oslo bærer ikke akkurat bud om at det er noe lyst og luftig på gang.
Oppgangen er både mørk og trang, dørene inn til hver leilighet synes alle triste og forslitte. Men etter fjerde trappesving, øynes håp.
Det er et vindu der oppe. Og en dør ulik de andre. Den er lys, og det er den som åpnes nå.
- Velkommen inn! Arkitekt Kenneth Hinkel står i døråpningen og viser vei inn.
Slapp solen inn
I leiligheten kjennes duften av nytrukket kaffe, samboer Thea Kallnæs heller i til oss, klokken er bare åtte, men solen strømmer allerede inn i det 30 kvadratmeter store allrommet.
- Slik har det ikke alltid vært. Det med at solen stå rett inn her, altså. Da vi kjøpte leiligheten sommeren 2014 lå det et soverom her vi sitter nå, og inn mot stuen, en vegg av skyvedørsgarderober, av den typen du slett ikke vil eie, sier Kenneth til magasinet Bonytt.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Så, i løpet av noen travle sommeruker, ble alt strippet ned.
Kenneth, som akkurat hadde flyttet hjem fra arkitekturstudiene i København, tegnet nye planer. Intet rom kunne føle seg trygg, alt ble tatt opp til vurdering.
- Den mest åpenbare kvaliteten ved leiligheten var at den lå på et hjørne med rikelig lysinnslipp. Det kom ikke til sin rett med den gamle planløsningen. Etter at vi rev ned en vegg og rokket om på rommene, kan vi endelig betrakte tretopper og bytak fra mer enn ett vindu av gangen. Det gir oss en følelse av at vi har mer luft og rom enn vi egentlig har.
Viktige materialvalg
En begrenset palett og relativt få materialkombinasjoner bidrar også til at rommet kjennes åpent og lett. Kan virkelig materialer ha en slik effekt?
- Hvilke materialer du velger har utrolig mye å si for om et rom er godt å være i eller ei. Det må være egnet til bruken, og aller helst eldes med stil, sier Kenneth og peker ned på gulvet.
Artikkelen fortsetter under bildet.
- Se her, for eksempel, gulvet her er slipt og satt inn med såpespon. Det har allerede fått en del sår og skrammer, men jeg synes ikke det forringes av den grunn, snarere tvert imot!
Dansk design
Både Kenneth og Thea har studert i København. Det synes. Leiligheten har mer dansk design enn hva som er vanlig i en gjennomsnittlig torshovleilighet.
- Dansk design er i en klasse for seg og danske hjem er nærmest tapetsert med kvalitet. Men den viktigste lærdommen fra København er deres avslappede holdning til livet generelt og til hjemmet spesielt.
Kenneth og Theas tips til deg som skal renovere
- Ta det med ro – ikke forhast deg. Bo i leiligheten noen dager før du bestemmer deg for hva du skal gjøre. Om du skal pusse opp, bruk litt ekstra tid på å tenke deg om før du tar et valg, selv om lysten til å bli ferdig er stor. Du skal jo forhåpentligvis bo i leiligheten en stund.
- Sjekk alternative løsninger. Pust med magen. Og pust litt til. Deretter leter du etter alternativer til løsningene du ønsker deg. Det er kanskje ikke akkurat den spesifikke hyllen som er svaret på dine behov, men det at du trenger en hylleløsning akkurat der.
- Still gode spørsmål, finn svarene hos deg selv. Hvilke bokvaliteter er viktige for meg? Hvordan liker jeg å ha det, når trives jeg aller best? I åpent rom, eller i en lukket hule? Forsøk så å finne ut hva som skal til for å oppnå den følelsen.
Kenneth utdyper:
- Københavnerne er opptatt av kvalitet og design, ja visst, men de bryr seg ikke om at hjemmene deres skal være perfekte. Gode rom, fine lysforhold og materialbruk er viktig. Men selve innredningen? Ja den kommer som en følge av det og den kommer etter hvert.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Hvordan mener du et godt hjem skapes?
- Jeg tror at hus blir til hjem når du fyller det med ting du har et forhold til og som du synes har en kvalitet.
Og dystre trappeoppganger, hva kan vi gjøre med dem?
- La dem være. Let etter kvaliteten i det du ikke umiddelbart synes er pent. For synet på hva som er pent og stygt forandrer seg.
Interessert i arkitektur, interiør, boligmarked, rengjøring eller hage? Følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 09/10 2015, og sist oppdatert 28/04 2017.