PUSSET OPP FORLATT SMÅBRUK:
50 kom på visning, og da budrunden var over, stod Cathrine og Øystein med nøkkelen i hånden
Cathrine Almås og Øystein Skar falt pladask da de kom til Indrebø for første gang. Etter flere år med oppussing er tiden inne for å nyte det landlige livet de drømte om.
Det bor en liten gutt på Bønå nå. Etter flere år hvor småbruket på Stette i Skodje kommune sto tomt, har Cathrine og Øystein fylt det med nytt liv.
Her er både høner, hund og barnelatter.
Når Oliver kommer hjem fra barnehagen, kler han av seg i den store gangen med varmekabler i gulvet og legger lue, votter og genser i hylla si på vaskerommet.
I døra møtes han av hunden Raia som allerede har fått en smak av mamma Cathrines gulrotsuppe i ei skål under trappa.
Selv skal han spise sammen med mamma på verandaen.
De skal kose seg bare de to, for pappa kommer sent hjem. Mamma har fri fra den nye jobben sin på Skodje, og har bakt eplekake. Det har en nysgjerrig liten nese i gangen allerede skjønt.
Hvem: Cathrine Almås, Øystein Skar og Oliver.
Dyr: Hunden Raia og 10 høner.
Hvor: Skodje kommune i Sunnmøre.
Hvorfor: Har pusset opp og bygd på et gammelt hus i landlig stil. Tilbygget på husets bakside rommer en stor gang, bad, vaskerom og kontor. I andre etasje ble det plass til et stort soverom.
Se mer: @minlandlegeheim på Instagram
Kontrasten er stor til perioden Cathrine og Øystein har vært igjennom etter at de bestemte seg for å kjøpe Bønå en sommerdag i 2013.
De flyttet inn nesten med det samme, og gikk i gang med mange store prosjekter på en gang.
– Mange har spurt oss hvordan vi greide å sette i gang med noe sånt, men vi ble rett og slett bergtatt, og bestemte oss der og da for at dette ville vi gå for, smiler Cathrine.
Les også: Halvor Bakke kjøpte en gammel, sliten hytte – nå er den en hyttedrøm i skogen
Øysteins drøm
De to bodde i en leilighet i en tomannsbolig på Emblem utenfor Ålesund og hadde det egentlig ganske greit i hverdagen, med nærhet til byen og jobbene sine.
Men så var det Øystein som hadde en drøm:
– Vi hadde egentlig aldri snakket noe særlig om det, eller tenkt på at vi ønsket oss et småbruk, men en dag vi kjørte forbi et koselig sted, sa Øystein at det hadde vært drømmen: Å eie et sted med litt skog hvor han kunne holde på med ved, og ha god plass.
Øysteins drøm modnet og slo rot i Cathrine også, men de hadde ikke begynt å lete etter det perfekte stedet før Øysteins kollega en dag sa at de burde dra og se på småbruket på Stette.
– Det var 50–60 personer på visning, så vi tenkte at det blir nok ikke oss! Men etter en spennende budrunde mot to andre par, sto vi med nøkkelen i hånda og flyttet inn i november samme høst.
Les også: Byjenta Julie ble gårdskjerring på heltid – da falt alle brikkene på plass
To ble tre
Øystein, som driver eget firma og har gravemaskin, var ivrig og satte i gang med flere store prosjekter.
Han grov ned ny septiktank, drenerte rundt huset og laget både ny vei og parkeringsplass, mens Cathrine skrapte kjøkkenbenker og malte litt både ute og inne, og forsøkte å gjøre det lille huset så beboelig og koselig som mulig mens oppussinga pågikk.
– Vi forsøkte å ta rom for rom, men det var noen tøffe tak innimellom. Det ble dårlig med matlaging den perioden der – og midt oppi det hele kom lillegutt! Til tross for all jobbingen, så gjorde landlufta godt, ler Cathrine.
Det var en stri tørn å være høygravid da huset sto på hodet, men de var heldige og fikk uvurderlig hjelp fra den nærmeste familien.
Cathrine forsøkte å holde motet oppe, der hun klatret opp og ned den bratte hønsestigen av en trapp for å komme seg til og fra soverommet Hun gledet seg til babyen skulle komme og drømte om ferdig hus og høner på tunet.
Da Oliver bestemte seg for å komme til verden i jula 2014, hadde Cathrine rigget seg til på sofaen med smågodt, og skulle kose seg og slappe av hele jula, men slik ble det ikke. Oliver kom seks dager før termin og tok styringen på Bønå.
Heldigvis var kjøkkenet og noen av rommene i tilbygget ferdig, og de tok kontoret til soverom for å slippe å gå den bratte trappa en periode.
Les også: 12 minihytter for deg som ikke trenger et palass
Cathrines drøm
Nå har Oliver vokst til og kan hjelpe mamma både med hønene og med vedbæring når det skal fyres i bålpanna.
1–1,5 kg gulrot
1–1,5 liter kraft av kyllingbein, grønnsaker og løk, ev. buljong
Salt, pepper, spisskummen
Sitronsaft av ca. en halv sitron
1–2 dl fløte eller 2 ss crème fraîche
Gulrot skrelles og kuttes i terninger. Kokes møre og kjøres i foodprosessor til puré. Kraft varmes/kokes. Tilsett gulrotpureen og tilpass til passe tykkelse. Smak til med salt, pepper, spisskummen og sitron. Mot slutten av koketida (ca. 10 minutter etter krafta er kommet i) tilsettes 1–2 dl fløte ev. to ss crème fraîche.
Det har vært mye stress og mange avgjørelser, og Cathrine legger ikke skjul på at prosessen har vært krevende også for parforholdet.
– Jeg ville nok ikke gjort det på nytt, men jeg er glad vi gjorde det allikevel. Nå føler jeg bare takknemlighet og vil nyte livet her på Bønå. Jeg vil sitte på kjøkkenet og høre kjøttmeisen banke på vinduet. Se på dyra i skogkanten, og bare være sammen som familie. Det er det som betyr noe, de materielle tingene betyr egentlig så lite, sier hun.
Les også: (+) Meglernes triks for å «fyre opp» budrunden
Noen planer har de fortsatt, som å gjøre ferdig et bad på loftet og fikse litt i kjelleren.
Der drømmer Cathrine om et grovkjøkken hvor hun kan rote med flatbrødbakst, men hun stresser ikke. Det betyr mer å være sammen – og at hun endelig har fått hønene som hun ønsket seg fra starten.
– Øystein var ikke så gira på høner. Han ville nok bli ferdig med noen prosjekter først, men da min søster fant en lekestue for salg, ble han ivrig. Og en dag jeg kom fra jobb, sto huset på plass!
– Det er godt å tenke på noe annet nå, og hønene gir oss anledning til det. Nå vil jeg helst bare være her på Bønå! Det er her jeg henter energi! Jeg håper jeg får leve her livet ut.
Les også (+) – Mamma og pappa favoriserte alltid min søster. Så skjedde det igjen – mot mine barn
Denne saken ble første gang publisert 03/11 2020.