Hage og uteplass
Slik skaper du en koselig uteplass om høsten
Med en levegg, ildsted og lune pledd kan du forlenge utesesongen.
Høsten har meldt sin ankomst og mange trekker derfor inn i disse dager. Men på fine solskinnsdager er det fortsatt mulig å nyte hagen og uteplassen, om man gjør den høstklar. Ved å sette opp en levegg, lage et ildsted og legge frem masse skinn og pledd kan utesesongen forlenges litt.
Interiørdesignerens tips
Interiørdesigner og innehaver av butikken Hemsen Interiør i Hemsedal, Marianne Hemmestad, jobber daglig med både interiør og eksteriør. Hun har laget mange koselige uteplasser og deler sine tips med oss.
1. Lag en uteplass som er i takt med terrenget. Utnytt tomten og utsikten og la naturen få gi sitt bidrag. Områdene rundt for eksempel hytta kan by på kreative muligheter, som å samle store steiner til bord og stoler.
Unngå for store inngrep på tomten. Behold trær og busker, så sant de ikke tar for mye av lyset og utsikten. Bygg gjerne inn trær og steiner på uteplassen. Sett for eksempel opp en hengekøye mellom to store trær.
Sitte godt
Skal man sitte lenge til bords er det viktig å sitte godt. Prioriter gode stoler til uteplassen. Masse pledd og puter gir en lun og koselig opplevelse.
2. Sørg for et godt spisebord og behagelige sitteplasser. Lag en hyggelig og funksjonell sittebenk langs hytteveggen, med lagringsmuligheter som tåler fuktighet.
I en utendørs benk kan man oppbevare puter, pledd og skinn.
Ildsted
Åpne flammer innbyr til utehygge og kos.
3. Lag et ildsted. Det kan være en åpen grue, bålpanne eller en åpen peis. Det gir mye varme, slik at utekosen kan forlenges.
Her kan man også tilberede deilig høstmat. Et utekjøkken kan også være praktisk på uteplassen.
Lag en levegg
Været er ofte skiftende på fjellet om høsten. Det er viktig å finne le for vinden om du skal sitte utendørs. Har du ikke naturlig le fra hus eller hytteveggene, kan du lage en egen levegg av voksduk og staur, slik Marianne har gjort.
- Slå maljer i tekstilen så kan du hekte den av etter behov. Tekstilen kan være vokset lin som tåler vann eller seilduk. Stokkene jeg har brukt er gamle hesjestaur som også er rustikke og dekorative. Stokkene setter du i bøtter fylt med tung sand eller stein. Bøttene kan deretter dekoreres med mose som blir holdt på plass med hønsenetting. Leveggen er praktisk, siden den kan flyttes dit det er behov for skjerming, og den kan reguleres i høyden. For å få en stødigere levegg, kan stokkene støpes i sinkbøtter. Da sitter de som støpt.
Utelys
God belysning kan skape en magisk stemning utendørs.
4. Heng lykter i trærne. Du trenger ikke kjøpe lykter, det kan være vel så lekkert med tomme syltetøyglass som henges opp i ståltråd.
Høstpynt
Pynt uteplassen med skogens skatter og inviter på deilig høstmat.
5. Dekorer bordet med det du finner i naturen. Mosegrodde greiner, kongler, mose, sopp og lyng kan mikses med levende lys. På fine, glatte steiner kan du skrive noen hyggelige ord, eller de kan brukes som bordkort.
Planter
Planter, busker og trær er med på å skape en frodig og livlig uteplass.
6. Fyll gamle bøtter med busker, bær- og fruktgreiner. Du kan også plante viltvoksende urter i krukker og sette einebusker i bøtter. De kan benyttes i matlagingen, og de gir en mild, frisk duft. Pynt med sesongens blomster, og dekorer bøttene med mose ved hjelp av hyssing eller hampetråd.
Les også:
Her finner du de kuleste interiørbildene
Sjekk den smarte overdekkede terrassen e
Riktig jord på rett sted i hagen
10 knep som får barn til å spise opp maten
Denne saken ble første gang publisert 29/09 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.