Ida og Håvard bestemte seg for å rive ned alt

Slik så gårdshuset ut før Ida og Håvard satte i gang

Da Ida og Håvard kjøpte småbruket, var bolighuset på gården fra 1960-tallet i en dårlig forfatning. De valgte å rive det meste innvendig og bygge opp igjen et moderne gårdshus med herskapelig tilsnitt.

<b>FØR:</b> Slik så kjøkkenet ut før Ida og Håvard med liv og lyst gikk løs på jobben med å gi det en real oppgradering.
FØR: Slik så kjøkkenet ut før Ida og Håvard med liv og lyst gikk løs på jobben med å gi det en real oppgradering. Foto: privat
Publisert

Småbruk er et av de mest søkte ordene på finn.no, så det var ikke med veldig stort håp at Ida Helene Schjerven og Håvard Linstad gikk på visning på småbruket Holter Øvre.

Det ligger på Jaren i Gran kommune på Hadeland.

– Vi hadde faktisk ikke tenkt å reise på visning i det hele tatt, for vi visste jo at slike plasser blir solgt langt over takst, sier Ida.

Derfor var paret overbevist om at de kom til å tape en eventuell budrunde.

Heldigvis, kan man si når man ser eiendommen i dag, så gikk det ikke slik.

– Vi bestemte oss likevel for å titte. Som vi trodde, var det veldig mange på visning. Heldigvis var det kun én annen budgiver i tillegg til oss, så småbruket ble vårt, sier Ida.

Hun og mannen Håvard trives godt på bruket sammen med barna Agnes (4) og Anton (2).

<b>SAMLINGSPUNKT:</b> Det er god kontakt mellom spiseplassen og kjøkkenet, noe Ida liker veldig godt. Hun synes det er hyggelig at den som lager mat har kontakt med gjestene. Hun har også en drøm om å finne en lutet slagbenk som kan stå på den ene siden av bordet. I mellomtiden har de stoler fra Møbelringen. Taklampen er fra Ikea.
SAMLINGSPUNKT: Det er god kontakt mellom spiseplassen og kjøkkenet, noe Ida liker veldig godt. Hun synes det er hyggelig at den som lager mat har kontakt med gjestene. Hun har også en drøm om å finne en lutet slagbenk som kan stå på den ene siden av bordet. I mellomtiden har de stoler fra Møbelringen. Taklampen er fra Ikea. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>HJERTE FOR INTERIØR:</b> Ida Helene Schjerven er utdannet dekoratør og har en iboende interesse for interiør og arkitektur. Hun trives veldig godt med det nye kjøkkenet, der det er god plass til oppbevaring og matlaging. Inni høyskapet bak henne er det for eksempel en liten kaffestasjon med kaffemaskin, kopper og alt som hører til. – Jeg liker ikke å ha så mye fremme på benken, sier hun.
HJERTE FOR INTERIØR: Ida Helene Schjerven er utdannet dekoratør og har en iboende interesse for interiør og arkitektur. Hun trives veldig godt med det nye kjøkkenet, der det er god plass til oppbevaring og matlaging. Inni høyskapet bak henne er det for eksempel en liten kaffestasjon med kaffemaskin, kopper og alt som hører til. – Jeg liker ikke å ha så mye fremme på benken, sier hun. Foto: Irene Sandved Lunde

Rev ned alt

Både hun og Håvard kommer opprinnelig fra Hadeland.

Etter å ha bodd i flere leiligheter i Oslo og et annet hus på bygda, ønsket de å skape et familiehjem de kunne bo i lenge.

– Bolighuset som sto på småbruket var fra 1960-årene og så ut som en brun, stor brakke, sier Ida.

<b>FLOTTE OMGIVELSER:</b> Småbruket ligger idyllisk til på Hadeland, og familien har stor boltreplass rundt seg. Bolighuset til høyre har fått seg en real oppgradering innvendig.
FLOTTE OMGIVELSER: Småbruket ligger idyllisk til på Hadeland, og familien har stor boltreplass rundt seg. Bolighuset til høyre har fått seg en real oppgradering innvendig. Foto: privat

Hun forteller at det opprinnelig også sto et lite, gammelt hus på tunet, men det brant dessverre ned en gang i tiden.

– Siden vi fant ut at det brune huset var i dårlig stand, og vi hadde lyst på et litt større hus, bestemte vi oss for å rive ned alt og sette opp selvbærende takstoler. Da var vi friere til å gjøre om på rominndelingen slik vi ønsket, forteller Ida.

Huset er også utvidet med syv meter i den ene retningen. Til sammen har familien nå 280 kvm fordelt på to plan å boltre seg på, pluss en kjeller på ca. 70 kvm.

Les også (+): Den norske fjellidyllen skjuler en brutal historie

<b>PÅBYGG:</b> «Karnappet» med sprossevinduene og TV-stuen innenfor ble bygget på og kommer som et tillegg til det opprinnelige huset. Den grønne Monsteraen får masse lys fra vinduene og trives godt. Sakselampen fra Le Klint er arv etter Håvards besteforeldre.
PÅBYGG: «Karnappet» med sprossevinduene og TV-stuen innenfor ble bygget på og kommer som et tillegg til det opprinnelige huset. Den grønne Monsteraen får masse lys fra vinduene og trives godt. Sakselampen fra Le Klint er arv etter Håvards besteforeldre. Foto: Irene Sandved Lunde

Har samlet ideer over tid

Hun har en iboende interesse for interiør og arkitektur og hadde mange ideer som hun hadde samlet over flere år.

– Vi fikk litt hjelp fra en interiørarkitekt med byggesøknaden og noe av rominndelingen, men farger, innredning og interiør ellers har vi valgt selv, forteller Ida.

Inspirasjonen har hun hentet fra boligkataloger, Pinterest, Instagram og interiørblader.

<b>GAMLE DØRER:</b> Innenfor midtstuen er det en egen tv-stue, en løsning Ida også er veldig fornøyd med. De rustikke dørene mellom stuene ble kjøpt brukt via Finn.no fra et gammelt sveitserhus i Lier. Ikea-reolen på veggen har plass til bøker, leker og spill, og den gamle magasinholderen på gulvet er arvet fra Håvards besteforeldre.
GAMLE DØRER: Innenfor midtstuen er det en egen tv-stue, en løsning Ida også er veldig fornøyd med. De rustikke dørene mellom stuene ble kjøpt brukt via Finn.no fra et gammelt sveitserhus i Lier. Ikea-reolen på veggen har plass til bøker, leker og spill, og den gamle magasinholderen på gulvet er arvet fra Håvards besteforeldre. Foto: Irene Sandved Lunde

– Jeg er også en sånn person som ser på alle hus jeg kjører forbi, og har tatt meg noen turer i nærområdet ens ærend for å titte etter inspirasjon.

Les også: Den 130 år gamle væreiervillaen har gjenoppstått i sin fordums prakt

<b>PLASS TIL ALLE:</b> I TV-stuen er det en litt mer avslappet stil, med en stor og deilig, grønn velursofa fra Skeidar. Ida er veldig fornøyd med sofaen, både størrelsen og at den enkelt kan vaskes ren med en klut. Her er veggen malt i 1931 Kokos, og taket og taklistene i 7163 Minty Breeze, begge fargene fra Jotun. Stuebordet, sofaputene og pleddet er fra Jysk, vegglampen fra Bohus, gulvteppet fra Ikea og kunstplakatene fra Desenio.
PLASS TIL ALLE: I TV-stuen er det en litt mer avslappet stil, med en stor og deilig, grønn velursofa fra Skeidar. Ida er veldig fornøyd med sofaen, både størrelsen og at den enkelt kan vaskes ren med en klut. Her er veggen malt i 1931 Kokos, og taket og taklistene i 7163 Minty Breeze, begge fargene fra Jotun. Stuebordet, sofaputene og pleddet er fra Jysk, vegglampen fra Bohus, gulvteppet fra Ikea og kunstplakatene fra Desenio. Foto: Irene Sandved Lunde

Mange arbeidstimer

Hele renoveringen tok halvannet år. De hadde hjelp fra snekkere til alt utendørs, samt til å sette opp veggene inne.

Et malerfirma pusset, sparklet og malte, mens resten av jobben ble utført av Håvard og faren hans. Utallige timer ble brukt på å gipse, legge gulv og bygge badene.

<b>FØR OG ETTER:</b> Håvards far pleide å jobbe som murer, så det er han som har laget de to badene i huset. På badet i andre etasje er det en stor dusj og badekar. Flisene rundt dusjen og på gulvet er fra Flisekompaniet. Kontrasten er stor til hvordan det så ut før (bildet t.h.).
FØR OG ETTER: Håvards far pleide å jobbe som murer, så det er han som har laget de to badene i huset. På badet i andre etasje er det en stor dusj og badekar. Flisene rundt dusjen og på gulvet er fra Flisekompaniet. Kontrasten er stor til hvordan det så ut før (bildet t.h.). Foto: Irene Sandved Lunde og privat
<b>LUKSUS:</b> Ida tar seg gjerne et karbad når hun en sjelden gang har tid. Badekaret er fra Megaflis, kranen fra Primy og brettet fra Nille.
LUKSUS: Ida tar seg gjerne et karbad når hun en sjelden gang har tid. Badekaret er fra Megaflis, kranen fra Primy og brettet fra Nille. Foto: Irene Sandved Lunde

– Jeg var gravid med minstemann i den perioden, men etter at Anton ble født, reiste jeg også opp hver kveld og jobbet når han hadde lagt seg.

Siden de hadde solgt huset de bodde i tidligere, bodde de hos foreldre og svigerforeldre og hadde barnevakter lett tilgjengelig.

<b>HOTELLSTEMNING:</b> Hovedsoverommet er en deilig oase der vegger og tak er malt i den samme fargen; 12076 Modern Beige fra Jotun. Foran vinduene henger det doble gardiner fra Jotex og Kid, sengen er designet av Halvor Bakke for Bohus. Sengeteppet er fra Jysk, de grønne putene er fra Kid og nattlampene er fra Jotex. Den svarte kommoden ved vinduet har de fått gratis via Finn.no.
HOTELLSTEMNING: Hovedsoverommet er en deilig oase der vegger og tak er malt i den samme fargen; 12076 Modern Beige fra Jotun. Foran vinduene henger det doble gardiner fra Jotex og Kid, sengen er designet av Halvor Bakke for Bohus. Sengeteppet er fra Jysk, de grønne putene er fra Kid og nattlampene er fra Jotex. Den svarte kommoden ved vinduet har de fått gratis via Finn.no. Foto: Irene Sandved Lunde

Ida er glad i farger, og synes det har mye å si i et hjem. Men de må helst være i dempede og duse toner.

Les også: Huset til Therese ser gammelt ut, men det har en hemmelighet

Har satt sitt eget preg

– Jeg jobbet en del med å finne farger til hele huset som passer sammen, og sjekket dette med Jotun i forkant. Vi er innom versjoner av både rødt, rosa, grønt, blått, beige og hvitt i de ulike rommene, og har fått det til å funke fint, sier Ida.

– I noen av rommene er det litt mer mønster og farger, mens i andre rom, som for eksempel allrommet, er det mer dempet, utdyper hun.

Hun hadde også en klar visjon om en slags glassveranda i stuen, inspirert av sveitserhus.

<b>BLIKKFANG:</b> Det flotte vinduet i «midtstuen» slipper inn masse deilig lys fra sør. Ida var inspirert av sveitserhus og hadde en klar formening om hvordan hun ville at sprossene skulle bli. Frekhaug Vinduet endte med å lage dem etter Idas tegninger. Veggene er malt i fargen 1931 Kokos fra Jotun, rosetten er fra Deco Systems, gulvet er fra Bjelin og gulvteppet fra Rusta. Sofaene er modellen Pärup fra Ikea.
BLIKKFANG: Det flotte vinduet i «midtstuen» slipper inn masse deilig lys fra sør. Ida var inspirert av sveitserhus og hadde en klar formening om hvordan hun ville at sprossene skulle bli. Frekhaug Vinduet endte med å lage dem etter Idas tegninger. Veggene er malt i fargen 1931 Kokos fra Jotun, rosetten er fra Deco Systems, gulvet er fra Bjelin og gulvteppet fra Rusta. Sofaene er modellen Pärup fra Ikea. Foto: Irene Sandved Lunde

– Jeg opplevde det som utfordrende å finne akkurat de sprossene jeg så for meg, men til slutt lagde leverandøren dem etter mine tegninger, og vi ble veldig fornøyde.

Les også: Inger-Lise og Eric bygget drømmehuset som styrer seg selv

Et hus for fremtiden

Familien er i det hele tatt blitt veldig glad i det nye huset.

<b>ENTRÉ:</b> I fingangen, som brukes mest hvis det kommer gjester på besøk, er det lagt håndlagde fliser fra Vakre Fliser. Ida bare visste at hun måtte ha de flisene, så da måtte resten passe til dem. Veggfargen er 1931 Kokos og sittebenken er bygget av kjøkkenskap fra Ikea.
ENTRÉ: I fingangen, som brukes mest hvis det kommer gjester på besøk, er det lagt håndlagde fliser fra Vakre Fliser. Ida bare visste at hun måtte ha de flisene, så da måtte resten passe til dem. Veggfargen er 1931 Kokos og sittebenken er bygget av kjøkkenskap fra Ikea. Foto: Irene Sandved Lunde

Ida trekker frem praktiske løsninger som spiskammerset og kaffeskapet på kjøkkenet, grovinngangen med tilhørende vaskerom, tørkerom og klesbod, og egne walk in-garderober på soverommene.

<b>HALLEN:</b> Innenfor entreen ligger hallen, døren til høyre leder inn til vaskerommet og videre til grovgangen. Tapetet på veggen er fra Rusta, tak- og veggfargen er 1931 Kokos, kurvstolen fikk de gratis og vegghyllen fikk Ida fra moren sin. Inngangsdøren i fingangen er malt i den herlige grønnfargen 8062 Grønn Empire fra Jotun.
HALLEN: Innenfor entreen ligger hallen, døren til høyre leder inn til vaskerommet og videre til grovgangen. Tapetet på veggen er fra Rusta, tak- og veggfargen er 1931 Kokos, kurvstolen fikk de gratis og vegghyllen fikk Ida fra moren sin. Inngangsdøren i fingangen er malt i den herlige grønnfargen 8062 Grønn Empire fra Jotun. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>VASKEROM:</b> Mellom grovgangen og fingangen er det et rommelig vaskerom med store arbeidsflater og et tilhørende tørkerom. Innredningen fra Ikea er i bambus og heter Fröjered, og kran, vask og benkeplate er fra samme leverandør. Tørkestativet på veggen er fra Jula, og veggfargen er 12075 Soothing Beige fra Jotun.
VASKEROM: Mellom grovgangen og fingangen er det et rommelig vaskerom med store arbeidsflater og et tilhørende tørkerom. Innredningen fra Ikea er i bambus og heter Fröjered, og kran, vask og benkeplate er fra samme leverandør. Tørkestativet på veggen er fra Jula, og veggfargen er 12075 Soothing Beige fra Jotun. Foto: Irene Sandved Lunde

Ellers liker hun veldig godt å sitte i sofaen i «midtstuen» med en bok eller strikketøy, eller å kunne slappe av litt i badekaret – hvis det skulle finnes tid til det.

– Vi bygget huset med tanke på å bo her lenge, fra barna er små til de blir tenåringer og unge voksne, sier Ida.

– Akkurat nå trives de best sammen med oss der vi er, men etter hvert vil de nok ønske seg egne soner, noe vi har lagt til rette for både i første og andre etasje, legger hun til.

Les også (+): Kan borettslaget gi meg bot om jeg ikke deltar på dugnad?

<b>GUTTEROM FØR OG ETTER:</b> Anton sover foreløpig i sprinkelseng, men den store sengen er fin å ha til han blir større. Her er veggen malt i fargen 7613 Northern Mystic.
GUTTEROM FØR OG ETTER: Anton sover foreløpig i sprinkelseng, men den store sengen er fin å ha til han blir større. Her er veggen malt i fargen 7613 Northern Mystic. Foto: Irene Sandved Lunde og privat
<b>JENTEROM FØR OG ETTER:</b> Agnes’ rom er malt i den lune rosafargen 2024 Senses. Den lutede sengen har de fått gratis, og ballongene er fra Søstrene Grene. Til høyre slik det så ut før.
JENTEROM FØR OG ETTER: Agnes’ rom er malt i den lune rosafargen 2024 Senses. Den lutede sengen har de fått gratis, og ballongene er fra Søstrene Grene. Til høyre slik det så ut før. Foto: Irene Sandved Lunde og privat

Pågående prosess

Og nå står uteområdet for tur på det lille småbruket – som i tillegg til huset også har en låve og et uthus.

– Vi har laget ny veranda, bygget lekestue og startet på en kjøkkenhage. I tillegg er anleggsgartneren i huset i gang med å gjøre i stand hagen, så det blir nok å henge fingrene i fremover også!

Se flere bilder under:

<b>FIN MIKS:</b> Bordet er dekket med en blanding av nye og gamle ting. Bestikket med teak-håndtak har Ida arvet fra besteforeldrene sine, mens serviset, duken og bollene er fra Nille. Glassene er fra Europris og Kitch’n, og den brune lysestaken fra Bohus.
FIN MIKS: Bordet er dekket med en blanding av nye og gamle ting. Bestikket med teak-håndtak har Ida arvet fra besteforeldrene sine, mens serviset, duken og bollene er fra Nille. Glassene er fra Europris og Kitch’n, og den brune lysestaken fra Bohus. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>FORANDERLIG:</b> Det var et bevisst valg å kun ha fliser på veggen i dusjen. – Da kan vi male om resten av veggene og taket hvis vi ønsker det, sier Ida. Nå er fargen i rommet 20120 Organic Red fra Jotun. Baderomsinnredningen er laget av kjøkkenskap fra Ikea, benkeplaten er fra Natursteinmotering AS, speilene fra Ikea og vegglampene fra Jotex. Døren er i fargen 9913 Matrix.
FORANDERLIG: Det var et bevisst valg å kun ha fliser på veggen i dusjen. – Da kan vi male om resten av veggene og taket hvis vi ønsker det, sier Ida. Nå er fargen i rommet 20120 Organic Red fra Jotun. Baderomsinnredningen er laget av kjøkkenskap fra Ikea, benkeplaten er fra Natursteinmotering AS, speilene fra Ikea og vegglampene fra Jotex. Døren er i fargen 9913 Matrix. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>FÅTT OG ARVET:</b> Den brune kommoden på soverommet har de også funnet gratis på Finn.no. Bildet som henger over er i tekstil, og var noe søsteren til Idas mormor tok med seg hjem fra Spania en gang i tiden.
FÅTT OG ARVET: Den brune kommoden på soverommet har de også funnet gratis på Finn.no. Bildet som henger over er i tekstil, og var noe søsteren til Idas mormor tok med seg hjem fra Spania en gang i tiden. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>BRUKTFUNN:</b> Den lutede kommoden er et herlig bruktfunn som de fikk gratis på Finn.no. Bildene på veggen er fra Desenio, den grønne lyslykten er fra serien Rocks fra Halvor Bakke og den gule krukken er fra Kähler.
BRUKTFUNN: Den lutede kommoden er et herlig bruktfunn som de fikk gratis på Finn.no. Bildene på veggen er fra Desenio, den grønne lyslykten er fra serien Rocks fra Halvor Bakke og den gule krukken er fra Kähler. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>HVERDAGSGANG:</b> Det er to innganger på huset, og familien bruker vanligvis grovgangen som ligger innenfor vaskerommet. Med to barnehagebarn og en anleggsgartner i hus er Ida veldig glad i denne løsningen. Tapetet er fra Boråstapeter, og brystningen er malt i fargen 8062 Grønn Empire fra Jotun. Benken har de bygget selv, og skapet og hattehyllen er fra Ikea.
HVERDAGSGANG: Det er to innganger på huset, og familien bruker vanligvis grovgangen som ligger innenfor vaskerommet. Med to barnehagebarn og en anleggsgartner i hus er Ida veldig glad i denne løsningen. Tapetet er fra Boråstapeter, og brystningen er malt i fargen 8062 Grønn Empire fra Jotun. Benken har de bygget selv, og skapet og hattehyllen er fra Ikea. Foto: Irene Sandved Lunde
<b>VARME FARGER:</b> Kjøkkeninnredningen er fra Huseby og er malt i fargen 10683 Cashmere fra Jotun. Benkeplaten er i kompositt og messinghåndtakene er fra Ikea. Knaggen i messing på siden er fra Kid. Vitrineskapet på veggen bak er to Ikea-skap som er bygget inn og malt i samme farge som kjøkkeninnredningen.
VARME FARGER: Kjøkkeninnredningen er fra Huseby og er malt i fargen 10683 Cashmere fra Jotun. Benkeplaten er i kompositt og messinghåndtakene er fra Ikea. Knaggen i messing på siden er fra Kid. Vitrineskapet på veggen bak er to Ikea-skap som er bygget inn og malt i samme farge som kjøkkeninnredningen. Foto: Irene Sandved Lunde

Denne saken ble første gang publisert 08/07 2024.

Les også