GAMMELDAGS STIL
Slik gjør du det praktisk i gammeldags stil
Mange ønsker seg den gammeldagse stilen, men er redd for at det blir upraktisk og ikke mulig å gjennomføre. I min verden er det et spørsmål om hvor høyt man ønsker å legge lista, skriver bygningsantikvar Victoria Brand Munthe-Kaas.
Er det mulig å få den gammeldagse stilen – og allikevel ha et moderne og praktisk hjem?
Som konsulent og antikvar får jeg det spørsmålet ofte. Å hjelpe mennesker med gamle hus å få den gammeldagse stilen, men allikevel få det praktisk, er en balansekunst.
Jeg pleier å si til mine kunder at det er viktig å danne seg et hjem hvor man trives og er fornøyd, og ikke føle at man bor i et museum.
Det som er praktisk for deg er kanskje ekstremt upraktisk for meg. Eller motsatt.
I gamle dager stilte man helt andre krav til komfort enn det vi gjør i dag. Det blåste frisk gjennom vinduene, det var gulvkaldt, man måtte gå den lange turen over tunet for å komme til det lille rommet og man vasket seg i vaskevannsfat.
Man sto opp tidlig for å fyre i ovner, man gikk med tøfler.
Det er klart en hel del ekstremt praktiske løsninger vi nå forventer å ha i hus i vår moderne verden. Innlagt vann er den største nyvinningen som har påvirket våre interiører. Vannklosett, dusj og bad, vaskemaskin og oppvaskmaskin er selvfølgeligheter i et moderne og praktisk hjem. Også de i gammeldags stil!
Men akkurat det innlagte vannet og dets følger er noe av det vanskeligste å inkorporere i et gammelt hus! Det fantes jo ikke i huset da det ble bygget på 1800-tallet en gang. Hvordan skal man da få det til å gli inn med resten?
Hvor skal badet ligge?
I hus bygget før 1920-tallet var det særs sjeldent noe som liknet på et bad. Hvis det ikke fantes innlagt vann eller vannklosett i huset opprinnelig, hvor skal man da legge badet?
Man kan ofte se på gamle bygninger at de har fått et lite påbygg i forbindelse med kjøkkenet på begynnelsen av 1900-tallet.
En liten kopp som stikker ut hvor alt av de praktiske ting som omhandler vann ble lagt. Man dro vann inn til kjøkkenet, man bygget på slik at man fikk et bad og et toalett i den lille koppen. Ærlig, redelig og veldig typisk påbygging som beskriver en kulturhistorisk utvikling av vår bygningsarv.
Hos meg på Skjeggenes gård fantes det ikke noe bad opprinnelig. Da vi overtok i 2017, var det på 1930-tallet blitt laget et bad i et av kottene i andre etasje. En utdatert løsning som vi måtte ta tak i.
Vi valgte bort et av soverommene for å lage et stort bad i gammeldags stil. Selv om det ikke hadde vært noe bad i huset fra 1880 opprinnelig, så valgte vi en stil på badet som kunne ha vært sånn på begynnelsen av 1900-tallet, da man begynte å få bad inn i vanlige hus i Norge.
Men vi valgte selvsagt å lage et gammeldags bad med alle mulige moderne fasiliteter som varmekabler, dusj, vannklosett og badekar. Det lille kottet som tidligere hadde fungert som bad, ble omgjort til et praktisk lite vaskerom innenfor badet. Vi har ikke angret et sekund på den investeringen!
Andre moderne fasiliteter man forventer seg i et hjem er oppvaskmaskin og kjøleskap! Selvsagt må man ha det. Men hvordan kan det løses på en pen og gammeldags måte?
Les også: Solveig Kloppen om oppussingen: – Dette var det viktigste jeg lærte
Skjul det moderne
Mange sliter med å lage seg et praktisk kjøkken i et gammelt hus. For den gammeldagse stilen på et kjøkken er jo ikke det minste praktisk i utgangspunktet! Benkene er alt for lave, og det er smått med hyller og skuffene går tregt.
En mulighet er en moderne løsning med glatte flater og bevisst la det være kontrasterende til et gammelt hus.
Eller man kan ha det gammeldagse framme og skjule alle moderne duppeditter. Da er det kjekt med spiskammer! Gjerne stort nok til å romme både kjøleskap og fryser! Og ved å bygge om en gammel kjøkkenbenk kan det fint romme en moderne oppvaskmaskin.
Å leve i et gammelt hus er et liv med masse kompromisser. Man skal respektere huset og la det være toneangivende, men man skal også trives med det.
Å hanke inn litt hjelp til sorteringen og prioriteringen kan være lurt før man tar de store valgene med utskifting av vinduer istedenfor å sette inn innervinduer eller uheldige løsninger i forbindelse med etterisolering.
For målet må jo være at man skal kunne få et gammeldags og koselig, men allikevel praktisk hus?
Les også (+): Vi har en koselig åpen grue på hytta, men vi trenger noe som gir mer varme. Hvordan går vi frem?
Victoria sine beste tips:
- Ta vare på de gamle elementene og suppler med nye og mer praktiske ting. Mange moderne duppeditter kan skjules inne i skap, spiskammer og benker.
- Husk at det er mulig å bruke bakelitt brytere og flettet ledninger så lenge de er godkjent.
- Er det gulvkaldt er det mange ganger mulig å merke og ta opp de gamle gulvbordene, etterisolere og sette dem tilbake. Du vil få et mye bedre resultat. Prøv å styre unna varmekabler i gulv.
- Istedenfor å bytte ut de gamle vinduene, så er det lønnsomt å montere innervinduer. Resultatet blir mange ganger vel så bra, om ikke bedre!
- Ved flittig bruk av gamle møbler, vaskevannsfat, utslagsvasker,tallerkenhyller, så er det utrolig lite som skal til for å få en mer gammeldags stil. Ta kontakt med en profesjonell for sorteringer og prioriteringer. Det vil lønne seg, tro du meg.
- Vær ydmyk for husets stil, men husk at det fortsatt skal være et hjem du trives i!
Denne saken ble første gang publisert 15/11 2022.