Gjenbruk av emballasje

Slik får dagligvarene nytt liv i boligen

Disse gjør-det-selv-tipsene sparer både lommeboka og miljøet.

GJENBRUK: Å bruke dagligvarer på nytt gir store miljøgevinster.
GJENBRUK: Å bruke dagligvarer på nytt gir store miljøgevinster. Foto: FOTO: Anette Julsrud Kristiansen
Sist oppdatert

Gjenbruk er energiøkonomisk og ressursbesparende.

Å gi nytt liv til gamle møbler er ikke uvanlig i interiørsammenheng. Det fordrer en viss kreativitet - og du bør ikke være redd for å tenke utenfor boksen.

Men gjenbrukstanken trenger ikke bare å innbefatte store møbelprosjekter.

Å benytte mindre gjenstander og produkter på nytt, spesielt de som kjøpes ukentlig, gir miljøgevinster for samfunnet og for en husholdning.

I vår familie har vi satt gjenbruk av småting ut i livet. Resultatet ser du på bildene her.

Her er 10 enkle gjør-det-selv-tips som kan inspirerer deg til en grønnere hverdag med gjenbruk.

Vi har kun fokusert på gjenbruk av dagligvare-emballasje.

1. Hermetikktipset

Tar du av papiret på hermetikkboksen skjuler det seg et industrielt uttrykk som er populært på mange kjøkken. Ulike krydderplanter egner seg godt oppi disse. Skriv gjerne navn på krydderplantene utenpå boksen slik at barna også lærer det. Dette er dannelse på boks rett og slett.

Hermetikktipset
Hermetikktipset Foto: FOTO: Anette Julsrud Kristiansen

2. Melketipset

De fleste husholdninger i Norge kjøper fortsatt melk. Disse melkekartongene egner seg godt til gjenbruk. Hovedgrunnen er at de er vanntette og plassbesparende i fryseren med sin firkantet form. Klipp opp og hell syltetøy over. Brett sammen og bruk fryseteip. Se bildet under:

3. 1,5-literstipset

Melketipset
Melketipset Foto: FOTO: Anette Julsrud Kristiansen

Damestøvletter som ikke er i bruk, settes kjekt inn i skapet med en 1,5-liters brusflaske oppi hvert skaft. På denne måten "ramler" de ikke ned og krøller eller bøyer seg, men holder seg rette og fine.

Husk å ta flasketuten ned slik at støvlettene ikke utvider seg.

4. Småflasketipset

En middagsbordoppdekking med hver sin småflaske med vann kan være praktisk og hyggelig. Fjerner du papiret i varmt såpevann blir du kanskje overrasket over hvor elegante de er i formen.

1,5-literstipset og småflasketipset
1,5-literstipset og småflasketipset Foto: FOTO: Anette Julsrud Kristiansen

5. Syltetøyglasstipset

De store syltetøyglassene er ypperlig til mindre blomsterarrangement. Du må selvsagt ta av papiret. Det glir av i varmt vann og såpe. Med slike arrangement får boligen et romantisk og personlig uttrykk.

6. Sprayflasketipset

En Zaloflaske eller lignende spruteflasker som tømmes og rengjøres kan fint benyttes som vannflaske til stryking etter opprinnelig bruk. Å kjøpe egne sprayflasker til stryking når det finnes så mange ulike varianter som du likevel kjøper er vel bortkastet? Ta gjerne av papiret her også.

7. Isbokstipset

Syltetøyglasstipset
Syltetøyglasstipset Foto: FOTO: Anette Julsrud Kristiansen

To- eller treliters isbokser kan brukes som kakeboks eller oppbevaringsboks for matrester i fryseren. Du kan også bruke boksen som matboks for hele familien på tur. Tenk deg om før du kjøper egne plastbokser for slikt.

8. Småglasstipset

Små glass du kjøper til diverse matretter som eksempelvis jalapeno og soltørkede tomater (som vist på bildet). Dette kan bli flotte romantiske telysholdere. For variasjon kan du helle oppi sand eller pyntesteiner. Dette gir bordedekkingen en personlig touch.

Sprayflasketipset
Sprayflasketipset Foto: FOTO: Anette Julsrud Kristiansen

9. Tannbørstetipset

Tannbørster har samtlige familier i hjemmet sitt. Når børsten er slitt kan du legge den i rengjøringsbøtta. Dersom du venter svigermor på besøk kreves kanskje ekstra vask og da kan en tannbørste være velfungerende i fugene mellom flisene.

10. Maletipset

Isbokstipset og småglasstipset
Isbokstipset og småglasstipset Foto: FOTO: Anette Julsrud Kristiansen

Har du barn i huset er sjansen stor for at de vil tegne eller male av og til. Yougurtglass eller rømmeglass er ypperlig til å ha malekostene oppi. Slike malekopper er ideelle for barn blant annet fordi de ikke kan knuse. Dessuten slipper du å vaske opp.

Benytt gjerne kommentarfeltet til å fortelle om dine beste råd. Vi er sikker at dere sitter på mange, kanskje enda bedre gjør-det-selv-tips.

Les også:

Tannbørstetipset
Tannbørstetipset Foto: FOTO: Anette Julsrud Kristiansen

Test av snøskuffer

Her er 11 fantastiske spisestuer

Hele familien bor på 11 kvadratmeter

Maletipset
Maletipset Foto: FOTO: Anette Julsrud Kristiansen

Fett utstyr gjør rengjøringen gøy

Denne saken ble første gang publisert 12/02 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også