Småbarnsfamilie med loftsleilighet
Slik ble loftsleiligheten en familiebolig
Sjekk de smarte løsningene.
Barna løper over stuegulvet, stuper opp i sofaen og finner plass på pappas fang. Loftsleiligheten er egnet til lek og hygge, den er på én flate og allrommet er stort.
To takvinduer er satt oppå hverandre for å utnytte lyset og den imponerende takhøyden. Beboerne har tidligere bodd i Australia. Der hadde de åpen stue og kjøkkenløsning - open plan living som er et populært bokonsept «down under».
For fem år siden flyttet paret til Norge og ville videreføre den åpne løsningen. De hadde kravene klare før de begynte på visningsrunder. De ville skape et lyst, skandinavisk helhetsinntrykk, uten at det ble kaldt og sterilt.
Leiligheten har 114 kvadratmeter boareal.
Toppen av lykke
På toppen av en bygård på Grünerløkka fant de leiligheten med de riktige kvalitetene. Loftsleiligheten var ferdig bygget, og var akkurat det lerretet paret trengte. De trengte ikke å pusse nevneverdig opp, men ga leiligheten et nytt malingsstrøk.
Vertikale bjelker var erstattet med én stor langsgående jerndrager i taket. Dermed fikk småbarnfamilien et ekstra stort åpent rom som antok hvitemalte overflater.
Skapte flere fargeriker
Selv om leiligheten er helhvit i bunnen, er det skapt kontraster ved å bruke blank maling på vinduskarmer, dører og lister. Det øvrige fastinteriøret har en silkematt overflate.
Med hvitt underlag valgte paret å dele boligen inn i fargesoner. Rødt er brukt som kontrastfarger på kjøkkenet, barnerommet og i gangen. I stuen er det innslag av blått og grått, og blåtonene er også brakt inn på hovedsoverommet. Selve spisestuedelen er holdt i nøytrale farger. Den kanadiske lønneparketten varmer rommene samtidig som det lyse helhetsinntrykket er beholdt.
Peisen hever stuen
Peisen ved spisestuen har glass på tre sider og er vendbar, slik at den kan sees fra flere steder. Da peisen skulle settes inn, fikk paret en utfordring.
Det går nemlig tre ulike pipeløp gjennom leiligheten, men disse benyttes til avtrekk/ventilasjon for andre leiligheter i bygningen, og beboerne fikk derfor ikke mulighet til å koble seg til dem.
- Vi valgte å sette inn et nytt åpent røykrør. Pipeløpet har et industrielt uttrykk, noe som passer leiligheten. Den mørke peisen med det lange pipeløpet bryter opp de lyse flatene og understreker takhøyden. I tillegg er den en god og stemningsskapende varmekilde, sier paret.
Utelys har inneeffekt
Beboerne har prioritert god lyssetting. Loftsleiligheten har et integrert sentralstyrt lyssystem, og lyset reguleres i ulike soner.
Takterrassen har også lys som integrerer terrassen i resten av leiligheten på en gjennomførbar og effektfull måte.
Tilrettelagt for småbarnsfamilien
Én av leilighetens mange kvaliteter er solid skapplass. På foreldresoverommet går en stålstige opp til hemsen som ligger på toppen av garderobeskapene. Her det også plass til gjesteseng.
Selv om de bor høyt oppe uten heis, var det ikke aktuelt å finne ny bopel da guttene ble født.
- Leiligheten fungerer svært godt for familien. Med små barn er det godt å bo på en stor flate. Det er oversiktlig og enkelt å holde rent, og barna har nok av boltreplass.
Les også
Mørkt og trist ble lyst og åpent
Denne saken ble første gang publisert 06/01 2012, og sist oppdatert 30/04 2017.