BONYTTHJELPEN:

– Badet var så lite at det egentlig bare fantes én mulighet

Badet hadde skråtak, var trangt og totalt utdatert – sjekk den forvandlingen.

Pluss ikon
FØR: Det slitne badet var 60 år gammelt og var overmodent for utskifting.
FØR: Det slitne badet var 60 år gammelt og var overmodent for utskifting. Foto: Privat
Sist oppdatert

Familien hadde behov for et ekstra bad med toalett og dusj i annen etasje.

Det skulle brukes av tenåringsdatteren i huset. I det eksisterende badet var dusjen plassert på kneveggen, der det ikke var ståhøyde.

Badet var 60 år gammelt og dusjopplegget var plassert der det var vanskelig å stå oppreist. Det fantes heller ingen rom for oppbevaring. Grunnarealet ble målt til 125 x 160 cm.

– Badet er veldig lite, og har skråtak. Hvordan skal vi få plass til både dusj og do her? undret boligeier Tordis Korvald før hun fikk hjelp av Bonytthjelpens interiørarkitekt.

Hva ble løsningen?

Rommet er i utgangspunktet så lite at det ikke fantes mange alternativer. Plasseringen av døren var førende. For å få ståhøyde i dusjen, ble denne plassert til venstre for døren.

EKSPERTEN: Interiørarkitekt, Ida Kjærvik.
EKSPERTEN: Interiørarkitekt, Ida Kjærvik. Foto: Privat

En grunn servant fikk akkurat plass til høyre. Det ideelle stedet for toalettet er inntil kneveggen, som er et godt sted å bygge inn sisternen.

For å få dette til måtte familien flytte veggen 25 cm mot det tilstøtende rommet.

Dette var avgjørende for resultatet.

– Plasseringen av do, dusj og servant ga seg selv, men det hjalp veldig å flytte veggen 25 centimeter, sier interiørarkitekt Ida Kjærvik.

BOLIGEIER: Tordis Korvald er fornøyd med forvandlingen
BOLIGEIER: Tordis Korvald er fornøyd med forvandlingen Foto: Privat

Selv en så liten forstørrelse av rommet fikk stor effekt. Nå har man god plass i dusjen, og badet blir hyggeligere å oppholde seg i.

Ved å omdisponere noen få kvadratcentimeter fikk familien to funksjonelle rom, fremfor ett og et halvt, forklarer hun.

Hvilke grep er det lurt å vurdere på små bad?

Utnytt hulrommene i veggene til å bygge nisjer. Da får du plass til mer oppbevaring uten at det stjeler volum. Det er imidlertid et fordyrende grep, og i dette tilfellet falt valget på to små vegghyller i stedet.

Ellers finnes det en del produkter som egner seg for små rom, for eksempel små toaletter. I mange tilfeller vil det være lurt å spesialbygge løsningene. Her er glassveggen som skiller dusjsone fra resten av badet spesialtilpasset.

ENORM FORVANDLING: Det slitne badet var 60 år gammelt og var overmodent for utskifting. Toalettet ble plassert der dusjen sto før. Sisternen ble bygget inn i kneveggen. Rørføringene er bokset inn for et rent uttrykk. En grunn servant med tilhørende innredning fra Flisekompaniet fikk akkurat plass til høyre for inngangsdøren.
ENORM FORVANDLING: Det slitne badet var 60 år gammelt og var overmodent for utskifting. Toalettet ble plassert der dusjen sto før. Sisternen ble bygget inn i kneveggen. Rørføringene er bokset inn for et rent uttrykk. En grunn servant med tilhørende innredning fra Flisekompaniet fikk akkurat plass til høyre for inngangsdøren.

Dette kostet forvandlingen

Bygging, maling, riving kr 116 000

Glassvegg kr 17 500

Sanitær kr 15 000

Elektriker, inkl. belysning kr 23 000

Rørlegger kr 40 000

Fliser kr 21 000

Knagger, hyller m.m. kr 4 500

Totalt: kr 236 500

Eksperthjelp: Her kan du lese flere saker fra boligekspertene våre

Se flere bilder under:

FLYTTET TOALETTET: Toalett og dusj har byttet plass. Toalettet er fra Duravit, glassveggen fra INR, gulvfliser fra Fired Earth fra ITAdesign, potteskjuler og krakk fra Skagerak.
FLYTTET TOALETTET: Toalett og dusj har byttet plass. Toalettet er fra Duravit, glassveggen fra INR, gulvfliser fra Fired Earth fra ITAdesign, potteskjuler og krakk fra Skagerak. Foto: Silje Aune Eriksen
DUSJ: Dusjen er nå plassert der det er mulig å stå oppreist. Hele dusjsonen er flislagt, og adskilt fra resten av badet med en spesialbygget glassvegg med dør.
DUSJ: Dusjen er nå plassert der det er mulig å stå oppreist. Hele dusjsonen er flislagt, og adskilt fra resten av badet med en spesialbygget glassvegg med dør. Foto: Silje Aune Eriksen
VEGGHENGT: En grunn servant med tilhørende innredning fra Flisekompaniet fikk akkurat plass til høyre for inngangsdøren. Det opprinnelige speilet fikk bli med videre. Dørkarmen forble umalt for å skape en visuell link til de andre rommene i huset der det finnes mye treverk.
VEGGHENGT: En grunn servant med tilhørende innredning fra Flisekompaniet fikk akkurat plass til høyre for inngangsdøren. Det opprinnelige speilet fikk bli med videre. Dørkarmen forble umalt for å skape en visuell link til de andre rommene i huset der det finnes mye treverk. Foto: Silje Aune Eriksen

Denne saken ble første gang publisert 18/02 2020, og sist oppdatert 17/03 2023.

Les også