Pusse opp gammel bolig
Huset var nær ved å bli revet
Nå er det gamle bøkkerverkstedet blitt et bakstehus.
Her bor:
Hvem: Bente Krangnes Edvardsen og Ronny Edvardsen
Hva: Gjorde om gammelt bøkkerverksted til flerbrukshus.
Familie: Tuva (18), Live (17) og Hedda (11)
Bor: I en gammel lensmannsvilla på Kvanne på Nordmøre.
Hobby: Bake og lage mat i bakerovn
Instagram: @villavaartun
Bøkkerverkstedet nede ved sjøen på Kvanne, var etter flere års spekulasjoner nær ved å bli revet og erstattet av ei nybygd hytte etter anbefalinger fra fagfolk. De mente at sprekkene i muren var for store til at huset kunne berges. Hytta var ferdig tegnet, og det var i grunnen bare å begynne å rive, men Bente Krangnes Edvardsen og mannen Ronny tvilte: Skulle de virkelig rive det gamle bøkkerverkstedet? Med tidsfrister for riving og reising hengende over seg, innhentet de et siste råd fra en murer som var klar i sin tale: «Ta her må dåkk itj riv!».
Etter å ha vurdert fram og tilbake i flere år, fikk de endelig medhold i at det lokalhistoriske huset, som ligger et steinkast fra den gamle villaen de bor i, sammen med døtrene Tuva, Live og Hedda, var verdt å berge.
Fra bøkkerverksted til bakstehus
- Hvem som fikk ideen om å mure bakerovn, er jeg usikker på, men jeg er så utrolig glad for at vi fikk denne ideen og at dette ble realisert, sier Edvardsen, idet hun svinger bakespaden og setter et brød inn i ovnen med vante bevegelser.
I bøkkerverkstedet til familien Edvardsen var det en gang arbeidsstasjoner til åtte bøkkere, en ved hvert vindu i første etasje. Det var jordgulv i det store rommet som hadde tydelige spor etter bøkkervirksomheten. Ved arbeidsstasjonene var det store steinheller med dype furer etter tønnene som ble dreid på av bøkkerne. For enden av rommet var det en kjempestor ovn, så stor at man kunne gå inn i den. Her fyrte bøkkerne opp i tønnene for at varmen skulle gjøre det lettere å forme stavene til tette og fine tønner.
- Etter at vi fikk bygd opp igjen pipa, som var delvis rast sammen, falt det seg i grunn helt naturlig å bygge en bakerovn inni den store bøkkerovnen, smiler Edvardsen.
- For den flotte pipa på utsiden av huset var vi fast bestemt på å bygge opp igjen, og da ville det jo være synd om vi ikke skulle få brukt den til noe.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Flerbrukshus for familien
Snøen ligger fortsatt i fjellene her på Nordmøre, mens heggen står i blomst og løvetanna lyser gult i grøftekantene. Det er en av de fine vårdagene som man lengter etter gjennom vinteren, og her nede ved sjøen på Kvanne ligger mulighetene til rette for å nyte slike dager til fulle.
Edvardsen har vært tidlig oppe for å fyre i bakerovnen, og er i full sving med flere deiger. Og på ovnen står attpåtil en stor kasserolle med bacalao. Datteren Hedda og hennes venninner har tatt et forfriskende morgenbad i sjøen etter å ha overnattet i de koselige soverommene i bøkkerverkstedet. Huset som tidligere tilhørte et større anlegg for tønneproduksjon, har blitt et flerbrukshus for både de voksne og for ungdommene i familien etter at den store jobben med renoveringen er over.
- Opprinnelig tenkte vi å leie det ut til turister, forteller Edvardsen, men det endret seg raskt etter hvert som vi begynte å jobbe med huset. Det ble så personlig for oss, og når bakerovnen kom på plass, visste vi bare at dette ville vi bruke selv.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Bakerovn gir muligheter
Det er nå litt over fire år siden bakerovnen i bøkkerverkstedet sto ferdig, og på den tiden har familien Edvardsen gjort seg mange erfaringer om hva den kan brukes til.
Bente og Ronnys tips til ny bruk av gamle hus
- Lytt til fagfolk, men også til hjertet.
- Planlegg grundig og tenk godt igjennom eventuelle forandringer på eksisterende reisverk.
- Bruk originalvinduer så langt det er mulig.
- Ta vare på det du kan av eksteriør.
- Ta hensyn til husets historie.
- Planlegg uteområdet parallelt med restaureringen
- Ta vare på noe av det gamle innvendig, og la det være utgangspunkt for nytt interiør.
- Bakerovnen gir utallige muligheter og utfordrer oss til å være kreative og prøve nye ting, forteller hun.
– I starten ble ovnen i hovedsak brukt til baking. Nå lager vi like godt middager og bruker ettervarmen til tørking. Sist ovnen ble brukt hadde vi 16 gjester til bords og serverte kalkun stekt i bakerovn. Mannen min er ivrig med å prøve ut nye ting i ovnen. På sikt håper jeg vår mellomste datter blir ivrig bruker, da hun utdanner seg som kokk, smiler Edvardsen.
Bakerovnen i Bøkkereverkstedet har fått en helt spesiell utforming. Den er belagt med steiner som er hentet fra fjæra i nærområdet. Edvardsen hadde lenge lurt på hva hun skulle gjøre med den grå overflaten til bakerovnen, da hun en dag møtte billedhuggeren Ole Mauseth fra Surnadal.
– Ole sa seg straks villig til å ta oppdraget da jeg impulsivt spurte han om det. Det er han som har hentet alle trillebårlassene med stein rundt omkring på Kvanne, slik at det ikke ble tatt for mye stein fra ett sted. Vi er storfornøyd med jobben han har gjort, og kunne ikke vært mer fornøyd med hvordan ovnen ble til slutt, opplyser Edvardsen.
Artikkelen fortsetter under bildet.
Skaper tradisjoner
Bøkkerverkstedet var bare som et skall å regne da ekteparet bestemte seg for å berge det i 2011, men i løpet av et år var huset ferdig renovert, mye takket være Bentes far og hans gode snekkervenn Torleif. De to gjorde alt av snekring både innvendig og utvendig, mens ekteparet bidro med sparkling, pussing og maling når de hadde tid, i tillegg til å ta alle avgjørelser om hvordan ting skulle se ut. Det var en jobb som passet Edvardsen perfekt.
– Jeg synes det er utrolig spennende å blande materialer og stiler. Og i dette lille rare huset ved sjøen har jeg virkelig fått lekt meg, smiler hun.
Og huset er ikke til å kjenne igjen etter at Edvardsen og karene gikk til verks. Det store verkstedet nede er blitt et stort allrom med kjøkken, spisebord og selvsagt bakerovnen som midtpunkt. I andre etasje, hvor det kun var et stort lagerrom, er det nå stue, to soverom, bad og hems.
– Hadde vi fra begynnelsen av tenkt at vi bare skulle bruke det selv, hadde vi nok ikke gått så grundig til verks med både soverom og bad her, men når det først er blitt slik, angrer vi ikke. Bøkkerverkstedet har blitt et sosialt hus for oss, men samtidig et sted man kan trekke seg tilbake hvis man ønsker en stille stund.
– Vi har også fått noen nye tradisjoner etter at huset ble ferdig. Allerede to dager etter ferdigstillelsen feiret vi vår første julaften her, og det har siden blitt en fin tradisjon. Slik det er nå, kan familien overnatte i Bøkkerverkstedet etter feiringen og det synes vi er kjempekoselig.
Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.
Denne saken ble første gang publisert 15/05 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.